in ,

Παράσταση διαμαρτυρίας στο ΑΧΕΠΑ για τις ελλείψεις σε αντιρετροϊκά φάρμακα

Παράσταση διαμαρτυρίας στο ΑΧΕΠΑ για τις ελλείψεις σε αντιρετροϊκά φάρμακα

Παράσταση διαμαρτυρίας στην κεντρική είσοδο του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης ως μία συμβολική κίνηση ανάδειξης του συνεχώς διογκούμενου προβλήματος της έλλειψης αντιρετροϊκών φαρμάκων διοργάνωσε σήμερα το πρωί ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή».

Τα μέλη του συλλόγου διαμαρτύρονται καθώς το τελευταίο δίμηνο, χιλιάδες άνθρωποι που ζουν με HIV στη βόρεια Ελλάδα και προμηθεύονται αντιρετροϊκή αγωγή από το φαρμακείο του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, βιώνουν την αγωνία του αγώνα για την εξασφάλισή της λόγω των ελλείψεων που υπάρχουν με κινδύνους για την υγεία τους.

Στόχος της παράστασης διαμαρτυρίας είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών αλλά και η άσκηση πίεσης στη διοίκηση του ΑΧΕΠΑ και στο Υπουργείο Υγείας για να επιληφθούν του ζητήματος, δήλωσε ο υπέυθυνος της “Θετικής Φωνής” στη Θεσσαλονίκης Αλ. Τανασκίδης.

Όπως πρόσθεσε πρόκειται για ένα θέμα που χρονίζει -ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο του 2014- και πολλές φορές οι ασθενείς μένουν χωρίς φάρμακα για 10 έως και 20 ημέρες με αποτέλεσμα να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η υγεία τους.

Η «Θετική Φωνή» έχει επισημάνει σε κάθε τόνο και με δημόσιες παρεμβάσεις και επαφές με το υπουργείο Υγείας, το ΚΕΕΛΠΝΟ, την 3η Υγειονομική Περιφέρεια και τη διοίκηση του νοσοκομείου, «την ανάγκη άμεσης εξεύρεσης μίας βιώσιμης λύσης που θα λαμβάνει υπόψη τον ανελαστικό χαρακτήρα της δαπάνης για τα αντιρετροϊκά σκευάσματα και το θεμελιώδες δικαίωμα κάθε πολίτη στην υγεία, σε συνδυασμό με τη μέριμνα για την τήρηση αποθεματικού ασφαλείας».

«Το τελευταίο δίμηνο, χιλιάδες συμπολίτες μας που ζουν με HIV/AIDS στη βόρεια Ελλάδα και προμηθεύονται αντιρετροϊκή αγωγή από το φαρμακείο του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, βιώνουν την αγωνία της εξασφάλισής της», σημειώνει ο Σύλλογος.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης πως τη «στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκδίδει νέες διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες για την πρώιμη έναρξη αντιρετροϊκής θεραπείας από τη στιγμή της διάγνωσης, με σκοπό την προστασία της υγείας του ασθενούς,, αλλά και της δημόσιας υγείας, η Ελληνική Πολιτεία εμφανίζεται αδύναμη στην πράξη να διασφαλίσει το αυτονόητο δικαίωμα της απρόσκοπτης πρόσβασης των οροθετικών ατόμων στην αγωγή τους, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους».

Η απάντηση της διοίκησης του ΑΧΕΠΑ

Από τη πλευρά της διοίκησης του νοσοκομείου -που έιναι το μοναδικό στη Βόρεια Ελλάδα που εξυπηρετεί 1400 ανθρώπους με HIV- o διοικητής του νοσοκομείου Παναγιώτης Παντελιάδης σε δηλώσεις του ανέφερε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει έλλειψη λόγω της συμπληρωματικής επιπρόσθετης χρηματοδότησης που έγινε την περασμένη εβδομάδα και που έχει ολοκληρωθεί σήμερα και έχουν παραγγελθεί τα απαραίτητα.

“Είναι αλήθεια πως πριν από λίγες ημέρες -15 με 20 ημέρες- υπήρχε ο κίνδυνος και ο φόβος να δημιουργηθούν κάποια πιθανά προβλήματα αλλά λόγω των ενεργειών του νοσοκομείου, της ΔΥΠΕ και του Υπουργείου έχει προληφθεί αυτή η εξέλιξη”, τόνισε ο κ. Παντελιάδης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε από τον προύπολογισμό του νοσοκομείου στα αντιρετροϊκά φάρμακα αντιστοιχεί ένα ποσό της τάξεως των 9 εκατομμυρίων σε ετήσια βάση, δηλαδή περίπου 800.000 ευρώ το μήνα.

Το πρόβλημσ δημιουργείται όπως είπε καθώς τα χρήματα αυτά εκταμιεύονται από το Υπουργείο σταδιακά καθόλη διάρκεια του χρόνου με αποτέλεσμα να είναι “μια συνεχής προσπάθεια”.

Ομολογουμένως επειδή οι άνθρωποι ζουν αυτή τη ταλαιπωρία και δεν πρέπει να διακοπεί η θεραπεία τους ούτε για μία ώρα για αυτό όλοι κάνουν αυτή την προσπάθεια, γιατί θα έχει συνέπειες στην υγεία των ανθρώπων. Μέχρι στιγμής τα καταφέραμε και το προλάβαμε αν εξαιρέσουμε ότι υπάρχει η ψυχική ταλαιπωρία των ανθρώπων αυτών και η ανησυχία μήπως δεν προβλεφθεί, πρόσθεσε ο κ. Παντελιάδης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας

ΠΝΟ: 48ωρη απεργία τον Νοέμβρη