Νέο σύστημα στις δημοτικές εκλογές

Πως θα ψηφίσουμε

Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται η «Καθημερινή», προωθείται ρύθμιση που θα προβλέπει την κατάρτιση δύο ψηφοδελτίων, ενός με όλους τους υποψήφιους δημάρχους κι ενός με όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, με αλφαβητική σειρά. Δήμαρχοι θα εκλέγονται όσοι συγκεντρώνουν το 42% των ψήφων στον πρώτο γύρο των εκλογών, ενώ σε διαφορετική περίπτωση η εκλογική διαδικασία θα επαναλαμβάνεται τη δεύτερη Κυριακή, μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων. Οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή με απλή αναλογική.

Προϋπόθεση ώστε ο κάθε υποψήφιος δήμαρχος να μετέχει στο νέο δημοτικό συμβούλιο θα είναι στον πρώτο γύρο των εκλογών να έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 5%.

Όπως φαίνεται ο Αντώνης Σαμαράς ψάχνει τρόπους για να αντιμετωπίσει την απειλή του ΣΥΡΙΖΑ κυρίως και της Χρυσής Αυγής δευτερευόντως ειδικά μετά την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να αναδείξει σε κεντρική πολιτική μάχη τις αυτοδιοικητικές κάλπες του προσεχούς Μαΐου.

Βασικό σημείο των αλλαγών είναι η ανάδειξη των δημοτικών συμβούλων με απλή αναλογική και ξεχωριστά από τον δήμαρχο πράγμα που σημαίνει ότι π.χ. ένας δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ που θα χει βγει με 45% δεν θα χει και την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο την οποία μπορεί να έχουν οι δημοτικοί σύμβουλοι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που θα χουν εξασφαλίσει ένα ποσοστό δημοτικών συμβούλων πάνω από 50%

Πιο αναλυτικά, το νέο εκλογικό σύστημα θα προβλέπει:

• Δύο ψηφοδέλτια, ένα με τους υποψήφιους δημάρχους και ένα με όλους τους δημοτικούς συμβούλους με αλφαβητική σειρά.

• Οι υποψήφιοι δήμαρχοι θα ανακοινώνουν πλήρεις συνδυασμούς που θα δημοσιεύονται στον Τύπο και θα αναρτώνται σε εμφανή σημεία του δήμου προς πληροφόρηση των δημοτών.

• Δήμαρχοι θα εκλέγονται όσοι συγκεντρώνουν το 42% των ψήφων, διαφορετικά οι εκλογές επαναλαμβάνονται τη δεύτερη Κυριακή μεταξύ των δύο πρώτων.

• Οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή με απλή αναλογική.

• Προϋπόθεση για την εκλογή στο δημοτικό συμβούλιο του υποψηφίου δημάρχου με τον συνδυασμό του θα είναι, κατά την πρώτη Κυριακή, ο υποψήφιος δήμαρχος να συγκεντρώσει τουλάχιστον το 5% του εκλογικού σώματος.