Το… νέο σχολείο της Α. Διαμαντοπούλου!

Την ίδια ώρα που, η δεύτερη δόση των κονδυλίων του υπουργείου Παιδείας για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των σχολείων –μάννα εξ ουρανού για δεκάδες εκπαιδευτήρια- θα έρθει μειωμένη κατά 50%, προδιαγράφοντας έτσι μία από τις πιο δύσκολες σχολικές χρονιές. Στο 2ο Γυμνάσιο – Λύκειο της Ικτίνου, μάλιστα, είναι ορατός ο κίνδυνος να μείνουν οι αίθουσες χωρίς θέρμανση, αφού ο λογαριασμός προς την ΕΠΑ ανέρχεται στις 7.000 ευρώ και το αέριο είναι κομμένο από το Μάιο.

«Το σχολείο μας αντιμετωπίζει φοβερά προβλήματα», παραδέχεται ο διευθυντής και διαχειριστής της 1ης ενιαίας Σχολικής Επιτροπής, Μιχάλης Ανέστης, αραδιάζοντας τον ένα μετά τον άλλον τους απλήρωτους λογαριασμούς. «Στον ΟΤΕ χρωστάμε ήδη δύο λογαριασμούς, σύνολο 1.000 ευρώ. Ο λογαριασμός για το νερό -673 ευρώ- έληξε στις 17 Αυγούστου και ακόμη δεν τον έχουμε ξοφλήσει. Αν λειτουργούμε ακόμη, είναι χάρη στην ανοχή που επιδεικνύουν οι δημόσιοι οργανισμοί», εξηγεί.
Τα χρήματα της δεύτερης δόσης ανέρχονται στις 10.000 ευρώ και αυτά, σύμφωνα με τον ίδιο, μετά βίας θα καλύψουν τις «τρύπες» που έχουν δημιουργηθεί. «Θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε κατά προτεραιότητα τις βασικές ανάγκες και για τα υπόλοιπα… βλέπουμε. Αμεση ανάγκη αυτήν τη στιγμή είναι η επανασύνδεση του αερίου, καθώς δεν προλάβαμε να προβούμε σε κάποιο διακανονισμό και φοβάμαι ότι, αν δεν έρθουν έγκαιρα οι πιστώσεις, τα παιδιά θα κάνουν μαθήματα σε παγωμένες αίθουσες», αναφέρει.
Ζήτημα πολιτικής ευθύνης
Για ζήτημα πολιτικής ευθύνης και κοινωνικής ευαισθησίας κάνει λόγο ο πρόεδρος της Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Τριαντάφυλλος Τρανός. «Με τη μείωση των θεσμοθετημένων δαπανών κατά 50% και τους απλήρωτους λογαριασμούς της προηγούμενης χρονιάς, το υπουργείο ετοιμάζεται να παγώσει τα σχολεία. Αυτό είναι το νέο σχολείο που μας υποσχέθηκε η κ. Διαμαντοπούλου;», αναρωτιέται.
«Δεν πρόκειται να αφήσουμε κανένα σχολείο χωρίς θέρμανση», ξεκαθαρίζει από την πλευρά του ο διευθυντής Εμπορικών Δραστηριοτήτων της ΕΠΑ, Λεωνίδας Μπακούρας. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι απλήρωτοι λογαριασμοί των σχολείων ανέρχονται στις 30.000 ευρώ. «Για την εξόφλησή τους γίνεται διακανονισμός, ώστε να καταβληθεί μπροστά το 30% του ποσού και το υπόλοιπο σε τέσσερις δόσεις», εξηγεί.
«Φέρτε κόλλες Α4 από τα σπίτια σας»
Και μπορεί οι βασικές ανάγκες των σχολείων να καλυφθούν από τις πιστώσεις του υπουργείου, οι υπόλοιπες όμως έχουν ήδη μπει σε δεύτερη μοίρα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σε δημοτικό των Πεύκων ζητήθηκε από τους μαθητές να φέρνουν οι ίδιοι εναλλάξ κόλλες Α4, προκειμένου να βγάζουν φωτοτυπίες. «Η δεύτερη δόση που περιμένουμε θα είναι μειωμένη κατά 50% και θα φύγει κατευθείαν για επείγοντα έξοδα, όπως η αγορά πετρελαίου. Τα όνειρα που κάναμε για αγορά βιντεοπροβολέων σε κάθε τάξη και αντικατάσταση των φθαρμένων στρωμάτων στην αίθουσα γυμναστικής αναγκαστικά θα περιμένουν», σημειώνει χαρακτηριστικά η διευθύντρια του σχολείου.
Χορηγίες γονέων
Το ρόλο της Πολιτείας ανέλαβε να υποκαταστήσει στο 1ο Λύκειο της Σταυρούπολης ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, με πρωτοβουλία του οποίου, μέσω χορηγιών, αγοράστηκαν κλιματιστικά και έδρανα. «Εννοείται ότι κι εμείς, όπως και πολλά ακόμη σχολεία, έχουμε υποστεί μείωση στις πιστώσεις κατά 50%, γεγονός που δυσχεραίνει τη λειτουργία μας και μας αναγκάζει να μείνουμε στα απολύτως απαραίτητα, περιορίζοντας ορισμένα έξοδα, όπως γραφική ύλη και φωτοτυπικό χαρτί. Είχαμε σκοπό φέτος να αντικαταστήσουμε τους παλιούς υπολογιστές και να προμηθευτούμε βιντεοπροβολείς, αλλά αναγκαστικά αυτά μπαίνουν στον πάγο», σημειώνει ο διευθυντής του σχολείου, Κωνσταντίνος Ντούρος.
Την ανησυχία του για την πορεία της σχολικής χρονιάς και τις επιπτώσεις του μειωμένου προϋπολογισμού στην παιδεία εξέφρασε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Θεσσαλονίκης, Γιώργος Θώμογλου. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η συνολική εικόνα είναι απογοητευτική, καθώς τα περισσότερα σχολεία αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα. Παρ’ όλα αυτά η ομοσπονδία παροτρύνει τους γονείς να μην ενισχύουν αυτήν την προβληματική κατάσταση καλύπτοντας με δικά τους έξοδα τις ανάγκες των σχολείων».
Αναδημοσίευση agelioforos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Νέα «συμφωνία της Γιάλτας» για την παγκόσμια οικονομία, ζητάει το ΔΝΤ

Εφημερίδεεες!!!