in , ,

Μικροένταση μεταξύ φοιτητών και ΜΑΤ – Πρύτανης ΠΑΜΑΚ: Το άσυλο έχει καταργηθεί, και δεν είχε λόγο ύπαρξης ποτέ

Μικροένταση μεταξύ φοιτητών και ΜΑΤ – Πρύτανης ΠΑΜΑΚ: Το άσυλο έχει καταργηθεί, και δεν είχε λόγο ύπαρξης ποτέ

Μικρής έκτασης ένταση έλαβε χώρα στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου Μακεδονία το απόγευμα της Τρίτης, ανάμεσα σε φοιτητές και άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίοι βρέθηκαν εντός του ΠΑΜΑΚ μετά από αίτημα του Πρύτανη, και επέτρεπαν την είσοδο στο κτίριο παρά μόνο με την επίδειξη φοιτητικού πάσο.

Γράφει ο Ιάσων Μπάντιος για το stokokkino.gr

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για την παρουσία της αστυνομίας εντός του πανεπιστημιακού ασύλου, καθώς και για την πρωτοφανή διαδικασία ελέγχου της εισόδου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
 
Η ένταση εκτονώθηκε πολύ γρήγορα, όταν μετά τις πιέσεις των φοιτητών, οι άνδρες της ΕΛΑΣ απομακρύνθηκαν από το σημείο, και βγήκαν στο πεζοδρόμιο επί της οδού Εγνατίας.
 
Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο Πρύτανης του Ιδρύματος, Αχιλλέας Ζαπράνης, δήλωσε ότι ο ίδιος ζήτησε από την Αστυνομία να βρεθεί στο σημείο, υπό τον φόβο επανάληψης της διαμαρτυρίας μελών του αντιεξουσιαστικού χώρου τη Δευτέρα, που διέκοψαν την συζήτηση του συνεδρίου με θέμα το προσφυγικό που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
 
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Ζαπράνης δήλωσε:

«Ήταν υποχρέωση μου να διασφαλίσω την δημόσια περιουσία και τις ζωές των ανθρώπων που βρίσκονται εντός του κτιρίου. Για αυτό ζήτησα την συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας η οποία τοποθετήθηκε περιμετρικά του ΠΑΜΑΚ. Πριν από λίγο 30-40 άτομα απαίτησαν να αποχωρήσει η ΕΛΑΣ και να βγει προς την Εγνατία, ειδάλλως δεν θα επέτρεπαν στον πρύτανη να εισέλθει μέσα στο πανεπιστήμιο.
 
Νιώθω τρομερή απογοήτευση γιατί για ακόμα μία φορά ισχνές μειοψηφίες των 30-40 ατόμων που εμφανίζονται ως μαζικό κίνημα έρχονται καταπατούν τα στοιχειώδη δικαιώματα, της μεγάλης σιωπηλής πλειοψηφίας των 12.000 φοιτητών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, οι οποίοι θέλουν να σπουδάσουν μέσα σε ένα πολιτισμένο περιβάλλον μέσα σε ένα ακαδημαϊκό περιβάλλον που δεν αρμόζουν αυτές οι συμπεριφορές. 30 άνθρωποι  κανονίζουν τι συμβαίνει μέσα στο πανεπιστήμιο δεν μπορώ να το ανεχτώ πλέον
 
Μιλάνε για άσυλο. Το άσυλο για αυτούς είναι το άντρο της παρανομίας. Το άσυλο έχει καταργηθεί, και δεν είχε λόγο ύπαρξης ποτέ, γιατί το πανεπιστήμιο είναι ο κατεξοχήν χώρος που διασφαλίζει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Γιατί να προστατεύσουμε το πανεπιστήμιο για κάτι που ούτως ή άλλως το κάνει
».
 
Από την πλευρά τους οι φοιτητές και οι φοιτήτριες τονίζουν την ανάγκη υπεράσπισης του πανεπιστημιακού ασύλου, καταγγέλλοντας την παρουσία της Αστυνομίας μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο, καθώς και τον πρωτοφανή έλεγχο ταυτοτήτων κατά την είσοδο τους στο κτίριο.
 
«Δεν είμαστε εδώ για να εμποδίσουμε την είσοδο οποιουδήποτε στο πανεπιστήμιο, ούτε για να «σπάσουμε» κάποια εκδήλωση. Είμαστε εδώ γιατί μας ζητάνε το πάσο μας για να μπούμε μέσα στο πανεπιστήμιο μας, και είμαστε εδώ γιατί θεωρούμε ότι η αστυνομία δεν έχει χώρο και λόγο στο άσυλο. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πρύτανης φέρεται με αυτόν τον τρόπο, καθώς έχει κάνει και μηνύσεις σε φοιτητές, ενώ κλειδώνει τα αμφιθέατρα και δεν επιτρέπει στους φοιτητές να κάνουν μεταξύ τους συζητήσεις. Θα βρισκόμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε ότι η αστυνομία δε θα βρίσκεται μέσα, δε θα εμποδίσουμε σε κανέναν άλλο να μπει» δήλωσε μια διαμαρτυρόμενη φοιτήτρια στους δημοσιογράφους που βρέθηκαν στο σημείο το απόγευμα της Τρίτης.
 
Το επόμενο βήμα για τον κ. Ζαπράνη θα είναι να ζητήσει την παρουσία της ΕΛΑΣ και εντός του κτιρίου του Πανεπιστημίου Μακεδονία…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ελεος, Παναγιότατε. Του Βασίλη Κεχαγιά

Το εργοστάσιο της ΕΛΒΟ απέκλεισαν συνταξιούχοι ζητώντας τις αποζημιώσεις τους