in

Κυκλοφορεί το τεύχος Φεβρουαρίου του περιοδικού δρόμου Σχεδία

Κυκλοφορεί το τεύχος Φεβρουαρίου του περιοδικού δρόμου Σχεδία

«Σχεδία», τρία χρόνια ταξίδια

Γιορτάζουμε τα τρίτα μας γενέθλια, ακούγοντας ιστορίες των πωλητών από τα πόστα, αλλά και αφηγήσεις από την κοινή τους ζωή με τους τετράποδους συντρόφους τους, συνομιλούμε με τον διάσημο ηθοποιό Κόλιν Φάρελ, βρίσκουμε τρόπους για να ευχαριστηθούμε το προνόμιο των γηρατειών, κάνουμε διαδικτυακές αναζητήσεις χρησιμοποιώντας οικολογικά «ψαχτήρια», βαδίζουμε στο Δρόμο του Μεταξιού, προβάρουμε το κόκκινο γιλέκο των πωλητών και καταλαμβάνουμε ένα πόστο στο κέντρο της πόλης. Αυτά και άλλα πολλά μόνο στη «σχεδία» Φεβρουαρίου 2016 (τεύχος #34). 

Από την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου στους δρόμους της πόλης.

Η «σχεδία» συμπληρώνει τρία χρόνια στους δρόμους της πόλης και είναι αφιερωμένη σε εκείνους οι οποίοι βρίσκονται στο επίκεντρο της πρωτοβουλίας. Έχοντας καταγράψει χιλιάδες ώρες στους δρόμους, οι πωλητές του περιοδικού έχουν να διηγηθούν αμέτρητες ιστορίες από την καθημερινή επαφή με τους συνανθρώπους μας. Η ζωή στο δρόμο έχει απ’ όλα. Αγάπη, αλλά και προσβολές, λουλούδια, αλλά και φτυσίματα. Τους καλέσαμε να μας διηγηθούν μερικές από τις «περιπέτειες στα πόστα». Ανταποκρίθηκαν πολλοί.

Για αρκετούς πωλητές του ελληνικού περιοδικού δρόμου, η μέρα ξεκινά με τα χάδια σε έναν τετράποδο φίλο, σύντροφο και συνοδοιπόρο στη ζωή και στην κρίση. Άνθρωποι της «σχεδίας» μοιράζονται στιγμές και υπέροχα συναισθήματα από τη συμβίωση με αυτήν την αληθινή, άδολη «Αγάπη σε τέσσερα πόδια». 

«Τα γηρατεία είναι προνόμιο» , ήταν το κεντρικό σύνθημα μιας καμπάνιας σε άλλη χώρα, λίγα χρόνια πριν. Και πράγματι έτσι είναι. Είναι προνόμιο να ζει και να μεγαλώνει ο άνθρωπος. Σε όλο τον κόσμο, αναπτύσσονται πρωτοποριακές πολιτικές για την ενεργοποίηση και την άρση της κοινωνικής απομόνωσης των ηλικιωμένων, εκτός από την Ελλάδα. Στο σχετικό ρεπορτάζ αναζητούμε τρόπους για να κάνουν τα «Γηρατειά, μια καινούρια αρχή». 

«Αν δεν είχα την πληθώρα των χαζοπραγμάτων που μου προσέφερε η κινηματογραφική μου καριέρα, θα μπορούσα να είμαι στους δρόμους», εξομολογείται σε συνέντευξη που παραχώρησε ο διάσημος ηθοποιός Κόλιν Φάρελ. Ο ιρλανδός ηθοποιός μιλάει για τον κόσμο του θεάματος, που «συγχωρεί τα πάντα σε όσους έχουν λεφτά», τη μοναξιά, αλλά και το Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων, του οποίου είναι πρεσβευτής. «Μια ζωή χωρίς βεβαιότητες» είναι ο τίτλος της συνέντευξης. 

Γνωρίζατε ότι οι ετήσιες αναζητήσεις ενός χρήστη του διαδικτύου προκαλούν έκλυση αερίων αντίστοιχη με ενός αυτοκινήτου που διανύει μια διαδρομή 100 χιλιομέτρων; Εδώ και μερικά χρόνια, λειτουργούν εναλλακτικά, ηθικά, αλλά κυρίως οικολογικά ή αλληλέγγυα «ψαχτήρια» που μετατρέπουν καθεμιά από τις αναζητήσεις μας στο ίντερνετ σε μια καλή πράξη. Αυτές οι «Ηθικές αναζητήσεις» είναι και το θέμα του σχετικού ρεπορτάζ. 

«Ταξίδια από μετάξι» είναι ο τίτλος της συνέντευξης που μας παραχώρησε ο σύρος εικαστικός Jamal, από τον καμβά του οποίου αναβλύζουν ιδέες και χρώματα ενός κόσμου αλλοτινού και μαγικού, εκείνου του Δρόμου του Μεταξιού. Μας μίλησε με αφορμή την έκθεσή του, που φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη.

Στον κόσμο του κοινωνικού και εκδοτικού κινήματος που είναι το Διεθνές Δίκτυο Περιοδικών Δρόμου (INSP), κάθε χρόνο, η πρώτη εβδομαδα του Φεβρουαρίου είναι αφιερωμένη στους ανά τον κόσμο πωλητές των περιοδικών δρόμου (International Vendors Week). Στο πλαίσιο, δε, αυτής, διοργανώνται εκδηλώσεις και δράσεις ακριβώς για να αναδείξουν τους πρωταγωνιστές και την ουσία των εντύπων: Τον ίδιο τον άνθρωπο, τον πωλητή που αγωνίζεται για μια καλύτερη ζωή. Στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων, το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου, επώνυμοι συμπολίτες μας και αναγνώστες της «σχεδίας» θα φορέσουν το κόκκινο γιλέκο και θα γίνουν «πωλητές για μια ώρα». Πρόκειται για μία δράση που πραγματοποιείται στο κέντρο της πόλης τα τελευταία δύο χρόνια με ξεχωριστή επιτυχία, δίνοντας την ευκαιρία στους υποστηρικτές του περιοδικού να γνωριστούν με τον τακτικό πωλητή της ημέρας, να μάθουν περισσότερα για τον καθημερινό αγώνα για μια αξιοπρεπή ζωή και να στείλουν, εντέλει, το δικό τους μήνυμα ενάντια στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Με πολλά γκολ, αλλά και μια τιμητική διάκριση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έκλεισε το 2015 για την πρωτοβουλία «Γκολ στη Φτώχεια» και την Εθνική Αστέγων. Το ρεπορτάζ για την ομάδα που μπήκε στο 2016 «Με φούρια για το αύριο» είναι υπερπλήρες.

Τα αδέρφια Σταύρος και Στέφανος Κονταράτος, ιδρυτές της μουσικής μπάντας Batala αφηγούνται στιγμές από την κοινή τους ζωή. Ο Γιώργος Μπαζίνας ανακαλύπτει τη Χιονάτη στα Πατήσια, ο Βαγγέλης Χερουβείμ σχολιάζει τα παραμύθια του ανθρωπισμού και των προτύπων δικαίου και πρόνοιας στον πραγματικό μας κόσμο, ο Μιράμπελης Ζάλαπας περιγράφει τη σύγκρουση του Καλού και του Κακού για ένα καλύτερο σύμπαν, οι φακοί του Κωστή Μπακόπουλου και του Χρήστου Παπαχρήστου καταγράφουν εικόνες από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη τη νύχτα. Κορυφαίοι έλληνες γελοιογράφοι σχολιάζουν με το πενάκι τους αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και μέσα μας, κλείνουμε τραπέζι σε ένα μαγειρείο στου Ζωγράφου που συμπλήρωσε μισό αιώνα ζωής και δοκιμάζουμε Βέπροβα Πετσένιε.

Αυτά και άλλα πολλά. Στο τεύχος #34 της «σχεδίας» (Φεβρουάριος 2016), που κυκλοφορεί στους δρόμους της πόλης από την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016. 

Υπενθυμίζεται ότι η «σχεδία», όπως συμβαίνει με όλα τα περιοδικά δρόμου του πλανήτη, δεν πωλείται στα συνήθη σημεία διάθεσης Τύπου (περίπτερα κ.λπ.). Πωλείται αποκλειστικά και μόνο στους δρόμους της πόλης από διαπιστευμένους πωλητές. Οι πωλητές αυτοί προέρχονται από ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες: Άστεγοι, άνεργοι και γενικώς άνθρωποι που αποδεδειγμένα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Είναι άνθρωποι που βιώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο τις συνέπειες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που μαστίζει την ελληνική γη. Από την τιμή πώλησης του περιοδικού (3,00 ευρώ), το 50% (δηλαδή το 1,50€) πηγαίνει απευθείας στον ίδιο τον πωλητή.

«114 εφημερίδες δρόμου, 36 χώρες, 5 ήπειροι, 14.000 άστεγοι πωλητές, 6.000.000 αναγνώστες, 1 φωνή ενωμένη ενάντια στη φτώχεια» είναι το σύνθημα του Διεθνούς Δικτύου Εφημερίδων του Δρόμου (International Network of Street Papers – INSP,www.insp.ngo). 

ΥΓ.: Να θυμάστε, επίσης, ότι οι πωλητές της «σχεδίας» δίνουν και απόδειξη. Σας παρακαλούμε θερμώς να μην ξεχνάτε να την παίρνετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια τα πρόστιμα της Εγνατίας Οδού για τα διόδια

«Δικτύωση»: Η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες μπορεί να διαλύσει το σκοτάδι