Κριτική στο Μνημόνιο από δικαστές και δικηγόρους

Σφοδρή κριτική στο Μνημόνιο άσκησαν δικαστές και δικηγόροι κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής .

Τις ενστάσεις του για το Μνημόνιο εξέφρασε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Παξινός, σημειώνοντας ότι το φορτίο για τους Έλληνες θα είναι βαρύ για τα επόμενα 50 χρόνια. Ο πρόεδρος του ΔΣΑ ανέφερε ότι το Μνημόνιο προβλέπει πως εάν υπάρξει διαφορά δανειολήπτη και δανειστή αυτή θα επιλυθεί από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, αλλά βάσει του αγγλικού δικαίου. Όπως τόνισε ο κ. Βερβεσός, σε αυτό προβλέπεται και αναγκαστική εκτέλεση σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου σε περίπτωση που η χώρα μας δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Σημείωσε μάλιστα ότι αυτό αντιτίθεται στη δανειακή σύμβαση του1898 που προέβλεπε ότι οι διαφορές θα επιλύονται από τη Διαιτησία.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαρ. Αθανασίου αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι του, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στην χρηματοοικονομική κρίση, οι συνέπιες της οποίας «επιβαρύνουν αδικαιολόγητα τον ελληνικό λαό».
Υποστήριξε δε, ότι υπάρχει «και κρίση εμπιστοσύνης προς το πολιτικό σύστημα και την ικανότητα του να αντιμετώπιση τα συσσωρευμένα προβλήματα».
Ακόμη, πρόσθεσε ότι «διαχρονικά η εκάστοτε εκτελεστική εξουσία αντιμετωπίζει τη Δικαιοσύνη ως φτωχό συγγενή και διαθέτει ψίχουλα για τη Δικαιοσύνη, ενώ απλόχερα αντιμετωπίζει τις άλλες δύο λειτουργίες του κράτους».
Ο κ. Αθανάσιου αναφέρθηκε και στα οργανικά κενά των δικαστηρίων αλλά και στο χρόνο προσδιορισμού των υποθέσεων. Όπως τόνισε τα κενά στα Πρωτοδικεία και τις Εισαγγελίες ανέρχονται σε 95 και γίνεται διαγωνισμός για την πλήρωση 55 θέσεων, ενώ στα Διοικητικά Δικαστήρια τα κενά ανέρχονται σε 45 και ο διαγωνισμός που θα γίνει θα καλύψει 25 θέσεις. Στα Ειρηνοδικεία οι κενές θέσεις είναι 103, αλλά θα χρειαστούν και άλλοι 80 Ειρηνοδίκες μετά την νομοθετικά μέτρα που έχουν ληφθεί για την διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασθενέστερων οικονομικών τάξεων προς τις Τράπεζες.
 Ακόμα, πρόσθεσε ότι οι προσδιορισμοί στα Πρωτοδικεία γίνονται από το τέλος του 2011 έως και το 2013, ενώ στα Εφετεία κατά μέσο όρο οι υποθέσεις προσδιορίζονται για τις αρχές του 2012.
πηγή enet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Νέα «συμφωνία της Γιάλτας» για την παγκόσμια οικονομία, ζητάει το ΔΝΤ

Εφημερίδεεες!!!