Κοινή ανακοίνωση φοιτητικών κινήσεων: Καμία δίωξη στους Φοιτητές της Ξάνθης

«Καμία δίωξη στους συμφοιτητές μας, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε από κοινού για ένα ανοιχτό δημοκρατικό πανεπιστήμιο και για τις συνδικαλιστικές μας ελευθερίες. Ενάντια σε κάθε μορφή φασισμού και αυταρχισμού, θα συνεχίσουμε, να διεκδικούμε με συλλογικούς αγώνες όλα όσα μας ανήκουν, κανείς δε θα μας στερήσει το μέλλον μας» αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση τους οι φοιτητικές κινήσεις, ΕΑΑΚ, ΑΡΕΝ, ΑΡΔΙΝ, Αγωνιστικές Κινήσεις και Τραβέρσο, ενάντια στη στοχοποίηση και δίωξη των 9 φοιτητών στην Ξάνθη που παλεύουν για ένα πανεπιστήμιο χωρίς φασίστες όπως ο καθηγητής Παύλος.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Ο Σύλλογος Φοιτητών Ξάνθης την περσινή χρονιά πήρε αγωνιστική απόφαση με σκοπό να αντιμετωπιστούν ζητήματα καθηγητής αυθαιρεσίας και φασιστικής ρητορείας στα μαθήματα. Συγκεκριμένα ο καθηγητής Παύλου, με τεράστια ποσοστά αποτυχίας σε εξετάσεις, προσβλητική-ρατσιστική συμπεριφορά σε φοιτητές με συνεχείς στοχοποιήσεις και χαρακτηρισμούς, αλλά και με γενικότερη φασιστική ρητορεία του συμπύκνωνε και συνεχίζει να προσωποποιεί τη γενικότερη επίθεση που δέχονται οι φοιτητές και η νεολαία. Ο εν λόγω καθηγητής, ενταγμένος στη γενικότερη ακροδεξιά-φασίζουσα ρητορεία που καλλιεργείται, υπογράφει φασιστικά κείμενα που λένε επί λέξει «Μιμηθείτε τον Κασιδιάρη…..τον Ιωάννη Μεταξά», δηλώνει ανοιχτά υπέρ φασιστικών πρακτικών και με κηρύγματα στα αμφιθέατρα παρουσιάζει πρόσφυγες και μετανάστες ως πηγή προβλημάτων για τα δεινά της χώρας.

Από την αρχή των συνελεύσεων των φοιτητών του τμήματος ΗΜΜΥ με θέμα τα παραπάνω, ο Γ. Παύλος ξεκίνησε να στοχοποιεί φοιτητές που αντιπαραθέτονταν στις πρακτικές και τη ρητορεία του και να τους απειλεί με μηνύσεις. Το ίδιο διάστημα, προφανώς όχι τυχαία βρέθηκαν ζωγραφισμένα ναζιστικά σύμβολα και φασιστικά συνθήματα σε υλικό αριστερών δυνάμεων, ενώ είχε αφαιρεθεί όλο το υλικό που υπήρχε αναρτημένο σχετικά με το προσφυγικό.

Ευθύνη για αυτό έχει ο εν λόγω καθηγητής, οποίος παράλληλα υποκινούσε ομοϊδεάτη του φοιτητή να συντηρεί για καιρό μία κατάσταση κατά την οποία και άλλες φασιστικές φωνές κάνανε την εμφάνιση τους, ενώ ρόλο σε αυτό διαδραμάτισαν τα «μαθήματα φιλοσοφίας του» όπου τους συσπείρωνε και οργάνωνε.

Τις απειλές αυτές τελικά τις υλοποίησε αρχικά ένας ομοϊδεάτης του φοιτητής με μήνυση σε 3 αγωνιστές φοιτητές και στη συνέχεια ο ίδιος με την πρόσφατη καταγγελία του στην εισαγγελία. Στοχοποιεί 6 ακόμα φοιτητές (στο σύνολο 9) ως υπαίτιους για το κλίμα «βίας και τρομοκρατίας» στο ΔΠΘ, περιγράφοντάς τους ως «φοιτητικό ISIS». Δε δίστασε ακόμα να δώσει τα υποτιθέμενα ¨στοιχεία¨ για την υπόθεση στη Χρυσή Αυγή η οποία με ερώτησή της στη βουλή ζητά παρέμβαση του Υπουργείου Παιδείας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη δράση του σχήματος των αγωνιστών φοιτητών στην Ξάνθη, ενώ η Χ. Τσάμπαζη, δικηγόρος του Ρουπακιά υπογράφει κείμενα υποστήριξης στον καθηγητή.

Καταγγέλλουμε τις μηνύσεις και δικαστικές διώξεις με ανυπόστατες κατηγορίες 9 φοιτητών της πολυτεχνικής σχολής της Ξάνθης. Οι διώξεις αυτές αποτελούν στην ουσία δίωξη της συνδικαλιστικής και αντιφασιστικής δράσης, αφού έρχονται σαν αποτέλεσμα της πάλης των φοιτητών ενάντια στην καθηγητική αυθαιρεσία, την αλλαγή των όρων σπουδών μας αλλά και τις φασιστικές προκλήσεις από μεριάς του καθηγητή του τμήματος ΗΜΜΥ Γ. Παύλου.

Οι φασίστες δεν έχουν χώρο στην κοινωνία πολλώ δε μάλλον στο πανεπιστήμιο που είναι άσυλο προάσπισης κοινωνικών αγώνων, εφαλτήριο κινημάτων, χώρος πολιτικοποίησης και αμφισβήτησης. Τάσσονται εξ ορισμού ενάντια στα συμφέροντα και στις διεκδικήσεις μας, είναι τσιράκια των από πάνω, στρέφονται ενάντια σε εξίσου πληττόμενες ομάδες (μετανάστες, ομοφυλόφιλους κτλ), γι αυτό εξάλλου και τα καταστατικά των φοιτητικών συλλόγων που έχουν προκύψει από τη μεγαλύτερη όξυνση του φοιτητικού κινήματος (Πολυτεχνείο ΄73) δεν επιτρέπουν φασίστες ως μέλη.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους 9 διωκόμενους φοιτητές της πολυτεχνικής στην Ξάνθη. Δεν διαπραγματευόμαστε το δικαίωμά μας στους συλλογικούς αγώνες, ξέρουμε πως το χτύπημα στις συνδικαλιστικές ελευθερίες είναι η συνήθης τακτικοί του συστήματος για να ποινικοποιήσει τους αγώνες να περιστείλει τις δημοκρατικές ελευθερίες και να τρομοκρατήσει το λαό και τη νεολαία.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι αγωνίζονται και θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για το τσάκισμα του φασισμού τόσο εντός όσο και εκτός των σχολών.