Η Τουρκία ζητάει από την Ελλάδα την έκδοση του Μπαρίς Μπαλ…

Γνωστός μουσικός και είκοσι χρόνια πολιτικός πρόσφυγας

Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής ο Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας στην Ελλάδα, Μπαρίς Μπαλ, βρίσκεται υπό κράτηση, αρχικά στο Αστυνομικό Τμήμα Ευόσμου και στη συνέχεια στο Μέγαρο της ΕΛΑΣ στη Μοναστηρίου, καθώς το τουρκικό κράτος κατάφερε να πετύχει την έκδοση διεθνούς εντάλματος για τη σύλληψη του από την Ιντερπόλ.

Ο Μπαρίς Μπαλ, που πήρε πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα πριν από είκοσι χρόνια σε ηλικία, μόλις, δεκαέξι χρονών, απευθύνθηκε για προσωπική του υπόθεση – έκδοση διαβατηρίου για επαγγελματικό του ταξίδι - στην ΕΛΑΣ πριν από κάποιες μέρες και την Παρασκευή οι αστυνομικές αρχές τον ενημέρωσαν ότι θα έπρεπε να παρουσιαστεί στο Τμήμα Αλλοδαπών της Θεσσαλονίκης για… άλλη υπόθεση του. Εκεί ενημερώθηκε ότι υπήρχε το ένταλμα σύλληψης του από την Ιντερπόλ, αλλά οι αστυνομικοί δεν μπόρεσαν να του παρέχουν, ούτε και στο δικηγόρο του, άλλες πληροφορίες καθώς το ένταλμα ήταν στη γαλλική γλώσσα. Μέχρι το ένταλμα να μεταφραστεί στα ελληνικά, ο Μπαρίς Μπαλ μεταφέρθηκε αρχικά στο Α.Τ. Εύοσμου και στη συνέχεια στη ΓΑΔΘ, όπου ενημερώθηκε ότι θα κρατηθεί εκεί τουλάχιστον έως την Τρίτη, 27 Ιανουαρίου, όπου η υπόθεση του αναμένεται να εξεταστεί από το δικαστικό συμβούλιο που έχει αρμοδιότητες που αφορούν πολιτικούς πρόσφυγες που έχουν πάρει άσυλο στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους το αίτημα για την έκδοση του Μπαρίς Μπαλ φαίνεται πως συνδέεται με μία γενικότερη στρατηγική του τουρκικού κράτους που πιέζει για την επανεξέταση πολλών υποθέσεων Τούρκων πολιτικών προσφύγων που ζουν στην Ελλάδα. Ο Μπαρίς Μπαλ σε ηλικία δεκαπέντε χρονών – πριν από είκοσι δύο χρόνια - είχε καταδικαστεί από τα δικαστήρια της Τουρκίας σε πολυετή φυλάκιση με την κατηγορία της συμμετοχής σε «παράνομη» πολιτική οργάνωση. Πριν εκτελεστεί η ποινή του πέρασε κολυμπώντας στην Ελλάδα όπου αιτήθηκε και πήρε πολιτικό άσυλο. Ο Μπαρίς Μπαλ, πατέρας ενός μικρού παιδιού, είναι ένας από τους γνωστότερους καλλιτέχνες στην Ελλάδα στη μουσική της Ανατολίας, δεξιοτέχνης του σαζ, του τανμπούρ και του πολίτικου λαούτου και έχει διδάξει σε ωδεία και στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Άρτας.