Στον δεύτερο κύκλο της πρώτης ενότητας της τηλεμαχίας των δύο πολιτικών αρχηγών στο επίκεντρο των ερωτήσεων τέθηκαν τα θέματα εξωτερικής πολιτικής (ασφάλεια, προσφυγικό κλπ).
Την πρώτη ερώτηση έκανε η Όλγα Τρέμη στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη σχετικά με τις δηλώσεις του περί λείανσης ορισμένων πλευρών του μνημονίου για να πάρει την απάντηση από τον Ευ. Μεϊμαράκη πως δεν υποσχέθηκε τίποτα αν δεν υλοποιηθούν πρώτα μεταρρυθμίσεις που αναφέρονται στο μνημόνιο.
Σε συμπληρωματική ερώτηση της η Όλγα Τρέμη ανέφερε για την φορολογική επιβάρυνση που ανέρχεται στα 12 δισ. και ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε πως “το μήνυμα από την Ευρώπη ήρθε, γι’ αυτό θέλει να δραπετεύσει ο κ. Τσίπρας, για να μην αναλάβει ευθύνες. Εγώ είμαι έτοιμος να αναλάβω. Δεν υπόσχομαι τίποτα για όσα έχουν ψηφιστεί”.
Σε αυτή τη φάση ήρθε η παρέμβαση του Αλ. Τσίπρα ο οποίος υποστήριξε πως η Ευρώπη είναι ένα πεδίο πάλης, όπου υπάρχουν πολιτικά στρατόπεδα. “Αυτό που ανήκετε εσείς την ηγεμονία την έχουν η κ. Μέρκελ και ο κ. Σόιμπλε. Εσείς πήγατε χέρι – χέρι μ’ αυτούς. Είχατε την ίδια άποψη με την Μέρκελ, ότι το χρέος είναι βιώσιμο”, πρόσθεσε.
Απαντώντας ο Ευ. Μεϊμαράκης κατηγόρησε τον Α. Τσίπρα πως έπαθε μετάλλαξη μετά το μνημόνιο. “Δεν είστε ωρομίσθιος κ. Τσίπρα να μας λέτε για τις 17 ώρες. Σκεφτήκατε τι υπογράψατε; Ας πηγαίναμε για εκλογές αντί για δημοψήφισμα. Ο λαός σας είπε όχι, το κάνατε ναι και μας πήγατε και σε εκλογές. Η αστάθεια είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας”.
Ερώτηση της Όλγας Τρέμη προς τον Αλέξη Τσίπρα: Είπατε ότι θα σκίσετε το μνημόνιο, ότι οι αγορές θα χορεύουν πεντοζάλη. Όλα αυτά διαψεύστηκαν. Γιατί ζητάτε την ψήφο; Για να εφαρμόσετε ένα μνημόνιο, από τη στιγμή μάλιστα που η Ευρώπη φαίνεται να μην αλλάζει;
Απαντώντας ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο συναίσθημα που δημιούργησε η μάχη που έδωσε η κυβέρνηση επί επτά μήνες, διεκδικώντας το δίκιο του ελληνικού λαού. “Η συμφωνία είναι ζωντανός οργανισμός, με ανοιχτά ζητήματα. Είναι το ζήτημα του χρέους, οι εργασιακές σχέσεις, τα κόκκινα δάνεια, η ΔΕΗ, το ταμείο που δώσαμε μάχη να μην πάει στο Λουξεμβούργο. Το θέμα είναι αν διαπραγματευτεί κάποιος που μάχεται ή που κάποιος που λέει ναι σε όλα”.
Σε συμπληρωματική της ερώτηση η Όλγα Τρέμη αναφερόμενη στην διαπραγμάτευση τον ρώτησε εάν είχε την ευκαιρία, αν θα έκανε ξανά τα ίδια, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να απαντά πως το κρίσιμο είναι να βγούμε από την επιτροπεία, εφαρμόζοντας γρήγορα όσα συμφωνήσαμε, αλλάζοντας όσα μπορούμε.
Ερώτηση του Αντώνη Σρόιτερ προς τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη για τις συμμαχίες της ΝΔ με στην Ευρώπη και στον κ. Βέμπερ, μέλος του ΕΛΚ, ο οποίος ήταν ο πιο ένθερμος υποστηρικτής του Grexit, με τον κ. Μεϊμαράκη να απαντά πως δεν συμφωνεί με όλους και διερωτήθηκε αν συμφωνεί ο κ. Τσίπρας με όλη την Αριστερά που δεν ψήφισε τη συμφωνία στα κοινοβούλια.
Σε συμπληρωματική του ερώτηση ο Αντώνης Σρόιτερ προς τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη αναφέρθηκε στη δέσμευση για το χρέος και αν στο ενδεχόμενο οι Ευρωπαίοι να υπαναχωρήσουν σ’ αυτή την υπόσχεση, αν θα θεωρεί ότι το μνημόνιο παραμένει ως συμφωνία.
“Η συμφωνία αποδέχεται ότι είχε γίνει κούρεμα και ότι το χρέος μπορεί να αναδιαρθρωθεί”, υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι ο κ. Τσίπρας μεταλλάχτηκε, δεν λέει πια για διαγραφή, τα υπέγραψε.
Ερώτηση του Αντώνη Σρόιτερ προς τον Αλέξη Τσίπρα: Εάν χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα μας είχαν δώσει χρήματα και βοήθεια, θα είχαμε φύγει από την Ευρωζώνη;
Πήγαμε σε άλλες χώρες, ακόμα και στο Ιράν, όχι για να πάρουμε λεφτά για το χρέος, αλλά για να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ανάπτυξης, τόνισε και πρόσθεσε πως όσες πόρτες χτυπήσαμε για επενδύσεις, τις βρήκαμε ανοιχτές.
Σε συμπληρωματική του ερώτηση ο Αντώνης Σρόιτερ ρώτησε τον κ. Τσίπρα τι πήγε λάθος και γιατί δεν υπαναχώρησαν οι Ευρωπαίοι για να λάβει την απάντηση από τον Αλ. Τσίπρα πως όπου πήγα, ζήτησα εμπορικές σχέσεις, όχι δανεικά.
Ερώτηση της Μαρίας Χούκλη προς τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη για το προσφυγικό και τα μελλοντικά σχέδια του με τον πρόεδρο της ΝΔ να απαντά εκτός θέματος πως το μνημόνιο αναφέρεται σε ιδιωτικοποίηση της ΑΔΜΗΕ, εκτός κι αν βρεθούν ισοδύναμα και να κατηγορεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως “συνεχίζετε τα ψέματα κ. Τσίπρα, θα συνηθίσετε ότι γίνατε νεομνημονιακός”. Μετά από παρέμβαση της δημοσιογ΄ραφου πρόσθεσε πως σε ό,τι αφορά το προσφυγικό “εδώ και τόσο καιρό έλεγα για πρόσφυγες και μετανάστες”.
Σε συμπληρωματική ερώτηση της Μαρίας Χούκλη προς τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη σχετικά με τον αν θεωρεί ότι πρέπει να παραμείνει το χαρτοφυλάκιο για το μεταναστευτικό και τον κ. Μουζάλα, ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε πως “κανείς δεν με είχε ρωτήσει για υπουργούς στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, φαίνεται είχε προνομιακή αντιμετώπιση ο κ. Τσίπρας. Θα εξετάσουμε το θέμα του υπουργείου για τη μετανάστευση”.
Σχετικά με το αν η νέα κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της υπηρεσιακής κυβέρνησης στις συνεδριάσεις της Κομισιόν ρώτησε η Μαρία Χούκλη τον Αλέξη Τσίπρα και απάντησε πως σήμερα, και μετά από μεγάλες προσπάθειες μας, έχουμε ευχάριστα νέα για το ΕΣΠΑ αλλά και θέσαμε επι τάπητος το ζήτημα των προσφυγικών ροών.
Σε συμπληρωματική ερώτηση της Μαρίας Χούκλη για το προσφυγικό απάντησε πως “θέλουμε την περιφρούρηση από τη Frontex, δεν μπορεί να ανταποκριθεί το λιμενικό. Οι πρόσφυγες στην Αθήνα έρχονται για να φύγουν. Δεν αρκεί το κέντρο φιλοξενίας στον Ελαιώνα”.
Ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα προς τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη: Η Ελλάδα εξετάζει το θέμα του βέτο στην Ευρώπη για το μεταναστευτικό. Τι πιστεύετε;
Η σύνοδος υπουργών είναι σοβαρή, τόνισε και επεσήμανε πως εμπιστεύεται τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος γνωρίζει το θέμα.
Σε συμπληρωματική ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα προς τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη ρώτησε άν εκλεγείπρωθυπουργός, αν θα εξετάσει τη μερική αναστολή της συνθήκες Σέγκεν, τον φράχτη στον Έβρο, το κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα με τον πρόεδρο της ΝΔ να απαντά πως “έπρεπε να είχε εγκατασταθεί γραφειοκρατία στα νησιά, να καταγραφούν. Ο κ. Τσίπρας έστειλε μήνυμα και σε μετανάστες να έρθουν και έτσι ήρθαν πολλοί χωρίς χαρτιά στη χώρα”.
Ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα προς τον Αλέξη Τσίπρα: Εν όψει της συζήτησης για το χρέος, θα αναζητήσετε νέες συμμαχίες;
Κρίσιμες οι εκλογές για την Ελλάδα και την Ευρώπη, εκτίμησε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει θα πάρουν το μήνυμα οι προοδευτικές δυνάμεις, κατά της λιτότητας.
Σε συμπληρωματική ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα για την σχέση του με την Α. Μέρκελ ο Αλέξης Τσίπρα απάντησε πως η σχέση του με την κ. Μέρκελ ήταν θέση αμοιβαίου σεβασμού, αλλά και έντονης πολιτικής διαφοροποίησης και διεκδίκησης. “Είχα το θάρρος να μιλήσω στο Βερολίνο για το κατοχικό δάνειο και τη Siemens. Όταν κάποιος διεκδικεί, γίνεται πολύ πιο σεβαστός από κάποιος που λέει ναι σε όλα”, πρόσθεσε.
Ερώτηση της Σίας Κοσιώνη προς τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη: Εάν πάντα εμφανίζεται η επιλογή του Grexit , τι θα κάνετε;
Οι Έλληνες βλέπουν έναν άλλον Τσίπρα. Δεν του είπαμε “φέρε ό,τι να ‘ναι”, του είπαμε να μην καθυστερεί. Πήγαμε στις Βρυξέλλες για να βοηθήσουμε, και ενώ ο κ. Καμμένος μας εξαπέλυε επίθεση, απάντησε ο Ευ. Μεϊμαράκης.
Σε συμπληρωματική ερώτηση της Σίας Κοσιώνη απάντησε πως το αποτέλεσμα των εκλογών θα γίνει σεβαστό ενώ επιβεβαίωση την εκτίμηση του πως πράγματι ο κ. Τσίπρας είχε πιο ευνοϊκή μεταχείριση τους πρώτους μήνες ενώ όταν είδαν οι Ευρωπαίοι ότι τους κορόιδευε, πήγε σαν καλό παιδί και υπέγραψε.
Σε παρέμβαση του ο Αλ. Τσίπρας επανέφερε το θέμα του ΑΔΜΗΕ που όπως είπε έχει μείνει ανοιχτό, ως μία μάχη για ισοδύναμα ενώ για την απόφασή του να πάει σε εκλογές υπογράμμισε πως γίνονται “γιατί χάσαμε την πλειοψηφία των βουλευτών μας. Μας έριξαν και πάμε σε εκλογές”.
“Αφού σας ρίξανε, γιατί λέτε για δύο βουλευτές; Θέλετε 52. Αν είχατε ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, θα είχατε λόγο να πάτε σε εκλογές”, απάντησε ο Ευ. Μεϊμαράκης.
Είδαμε με τα μάτια μας ότι το σενάριο του Grexit ήταν σχέδιο, για να αποτελέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή του μία αριστερή παρένθεση. Δεν ήταν μόνος του ο Σόιμπλε, είπε ο Αλ. Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση της Σίας Κοσιώση προς τον Αλέξη Τσίπρα και πρόσθεσε πως “η συμφωνία έχει δυσκολίες, αλλά μπορεί να υλοποιηθεί. Είναι μεγάλος βραχνάς το ζήτημα του χρέους. Το λένε και άλλοι, έχουμε δυνατότητες. Αν αυτό το κερδίσουμε, θα έρθει και η ανάπτυξη, θα βγούμε στις αγορές. Αλλά η ανάπτυξη πρέπει να έχει και κοινωνικό πρόσημο”.
Ερώτηση του Μάκη Γιομπαζολιά προς τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη: Η ΝΔ συνέβαλε τα μέγιστα στην ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. Όμως, συνέβαλε και στην οικονομική καταβαράθρωση της χώρας, ιδίως την περίοδο 2005 – 2009. Μήπως πρέπει να ζητήσετε συγγνώμη από τον ελληνικό λαό;
Η Ν.Δ. έχει μακρά ιστορία, έβαλε τη χώρα στην ΕΟΚ, απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε πως από την κρίση και μετά η Ε.Ε. δεν αντέδρασε όπως έπρεπε, οι μηχανισμοί άρχισαν να στήνονται μετά την κρίση, η χώρα ήταν αδύναμη και είχε μεγάλο χρέος, που δεν οφείλεται κατά βαση στη Ν.Δ. αλλά αναλάβαμε και τις δικές μας ευθύνες.
Σε συμπληρωματική ερώτηση του Μάκη Γιομπαζολιά για την ψήφιση του μνημονίου ο Ευ. Μεϊμαράκης τόνισε πως το δεύτερο μνημόνιο ήταν απόρροια του πρώτου μνημονίου, που περιελάμβανε βαρύτατους φόρους. Αν δεν είχε βάλει αυτογκόλ ο κ. Τσίπρας με τις εκλογές τον Γενάρη, θα είχε ολοκληρωθεί και η πέμπτη αξιολόγηση.
Τέλος σε ερώτηση του Μάκη Γιομπαζολιά στον Αλέξη Τσίπρα για τις προοπτικές της ανάπτυξης ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε πως σύγχρονες μελέτες αναφέρουν ότι δεν εξαρτώνται απαραίτητα από τη φορολογία,αλλά από τη σταθερότητα, από ζητήματα γραφειοκρατίας, δικαιοσύνης και αν θέλουμε πραγματικά επενδύσεις, με θέσεις εργασίας, πρέπει να κάνουμε σειρά από τομές στο γραφειοκρατικό κράτος, αλλά να προχωρήσουμε και σε νέο αναπτυξιακό νόμο, κι ας είναι η φορολογία λίγο πιο βαριά από τη Βουλγαρία.