in ,

Ακόμη μία δίκη μελών του κινήματος ενάντια στα αιολικά στα Άγραφα

Να αθωωθούν οι 2 διωκόμενοι για την κινητοποίηση στον Τύμπανο Αργιθέας ζητούν συλλογικότητες

Σε δίκη οδηγούνται στις 13 Ιανουαρίου στην Καρδίτσα δύο διαδηλωτές, μέλη του κινήματος κατά της ανεξέλεγκτης τοποθέτησης αιολικών κατηγορούμενοι για βία κατά υπαλλήλων, απλή σωματική βλάβη και εξύβριση.

Συγκεκριμένα οι δύο διαδηλωτές διώκονται για τη συμμετοχή τους στις 24 Ιουλίου σε κινητοποίηση για την υπεράσπιση των Αγράφων από την ενεργειακή και οικονομική εκμετάλλευση με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Η κινητοποίηση στον Τύμπανο Αργιθέας διοργανώθηκε τότε από την Ανοιχτή Συνέλευση Ενάντια στην «Πράσινη Ανάπτυξη» και τα Αιολικά στα Άγραφα.

Στο πλευρό τους βρίσκεται πλήθος συλλογικοτήτων που περιγράφει τα όσα έγιναν με ευθύνη των δυνάμεων καταστολής και της βίας που άσκησαν ενάντια στους διαδηλωτές, τονίζοντας παράλληλα την πάγια πρακτική στοχοποίησης μελών του κινήματος ενάντια στα αιολικά μέσω παρόμοιων διώξεων που ωθεί μεταξύ άλλων και στην οικονομική τους εξόντωση.

Όπως αναφέρει η περιφερειακή παράταξη «Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία-Ανταρσία για την Ανατροπή»,« Η πορεία που είχε προγραμματιστεί στο βουνό συνάντησε πλήθος πάνοπλων αστυνομικών δυνάμεων, που δεν επέτρεψαν τη διέλευσή της προς τον αιολικό σταθμό και προσπάθησαν να την εμποδίσουν με ξύλο, χημικά, αναίτιες προσαγωγές και ανυπόστατες συλλήψεις. Χτυπήθηκε από την αστυνομία απρόκλητα, δημιουργώντας κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα των διαδηλωτών. Αρχικά οι προσαγωγές στο σύνολό τους ήταν 6, αλλά για τους 2, έπειτα από καταθέσεις αστυνομικών, μετατράπηκε σε σύλληψη και ασκήθηκε δίωξη σε βάρος τους».

Η δίκη αυτή προστίθεται στις πολλές διώξεις που έχει δεχτεί το κίνημα που αναπτύσσεται κατά της καταστροφής της φύσης από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Η συγκεκριμένη κινητοποίηση ήταν μια από τις πολλές δράσεις του κινήματος που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή και είχε ενοχλήσει την κεντρική και τοπική εξουσία και τα οικονομικά συμφέροντα των εταιρειών αυτού του κλάδου που χρησιμοποιούν κάθε μέσον για την προώθηση των σχεδιασμών τους. Ενδεικτικά, όπως υπενθυμίζει η ανακοίνωση της η «Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία», το δημαρχείο έχει περικυκλωθεί δύο φορές από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, ώστε να γίνουν οι συνεδριάσεις (Αύγουστος 2019), οι εγκαταστάσεις της εταιρείας που εκμεταλλεύεται παράνομα την περιοχή του Τυμπάνου περιφρουρούνται από αστυνομικούς σε κάθε κινητοποίηση (2021-2022), την ίδια ώρα που ασφαλίτες, ΟΠΚΕ και ΜΑΤ βρίσκονται παντού στο βουνό και κάνουν εξακριβώσεις στοιχείων σε διερχόμενους.

«Η τακτική της καταστολής με ξύλο, χημικά, δακρυγόνα και των διώξεων με στόχο την τρομοκράτηση και την οικονομική εξόντωση των αγωνιστών του κινήματος ενάντια στις ανεμογεννήτριες είναι επαναλαμβανόμενη στην Καρδίτσα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Αγράφων. Δεκάδες αγωνιστές και κινήματα έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με αυτή την πολιτική. Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι οι δύο διωκόμενοι αγωνιστές διώχθηκαν και διώκονται ξανά μαζί με άλλους από προηγούμενες κινητοποιήσεις, στο Δημαρχείο Καρδίτσας το καλοκαίρι του 2019 (στη δίκη αθωώθηκαν ομόφωνα) και στην πρώτη διαδήλωση στον Τύμπανο το καλοκαίρι του 2021. Έχουν στοχοποιηθεί επανειλημμένα και οδηγούνται σε δίκες με έωλα κατηγορητήρια, προκειμένου να ανακοπεί ο μαχητικός αγώνας ενάντια στη λεηλασία της φύσης. Οι διώξεις αυτές εντάσσονται στην κατασταλτική εκστρατεία κράτους και κεφαλαίου και στο δόγμα «νόμος, τάξη και επενδύσεις» που επιχειρούν να επιβάλλουν. Η καταστολή εκείνων που αντιστέκονται και αμφισβητούν αποτελεί δομικό στοιχείο της πρακτικής κυβερνήσεων και επενδυτών, προκειμένου να επιβάλλουν την “ανάπτυξη” που ευαγγελίζονται και αποδεικνύεται καταστροφική για το περιβάλλον και την κοινωνική πλειοψηφία» καταγγέλλεται ακόμη στην ανακοίνωση που καταδικάζει  οποιαδήποτε προσπάθεια ποινικοποίησης του αγώνα ενάντια στη λεηλασία και την καταστροφή των Αγράφων από τα επενδυτικά σχέδια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

[Εκεί και πάλι πίσω] Omega minor. Της Ντίνας Παπούδα

Σαν μήλα στην καταιγίδα. Της Inés Durán Matute*