in

Το Φιλοξενείο προσφύγων έχει θέση στην προσφυγική Τούμπα

Το Φιλοξενείο προσφύγων έχει θέση στην προσφυγική Τούμπα

Στην περιοχή γύρω από το κτηριακό συγκρότημα των παλιών Στάβλων της Τούμπας εδώ και δύο μήνες περίπου εξελίσσεται μία σύγκρουση σχετικά με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης στις παλιές Αποθήκες Ηλεκτρολογικού Υλικού και του τμήματος Σήμανσης να δημιουργηθεί ένα κέντρο υποδοχής προσφύγων και αιτούντων άσυλων. Η απόφαση για την δημιουργία Φιλοξενείου εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο στις αρχές του καλοκαιριού και αφορά την αναληψη ενός προγράμματος από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων για ανακαίνιση του χώρου, συνολική ανάπτυξη της περιοχής με την δημιουργία δομών μεταξύ αυτών και του Φιλοξενείου 6 οικογενειών προσφύγων αιτούντων άσυλο. Το πρόγραμμα αποδόθηκε στην ΜΚΟ Άρσις η οποία θα αναλάβει την λειτουργία της δομής του φιλοξενείου.

Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με την έκθεση του ίδιου του Δήμου ο χώρος των παλιών Στάβλων αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγιεινής λόγω του παλιού ηλεκτρολογικού εξοπλισμού που βρισκόταν εκτεθειμένος στους χώρους και τις υπαίθριες αποθήκες του αλλά και εξαιτίας των αποθηκευμένα χημικών τα οποία χρησιμοποιούνταν για την σήμανση των δρόμων. Η υπηρεσία του Δήμου που φιλοξενούνταν εκεί έχει ήδη εγκατασταθεί σχεδόν πλήρως σε κτιριακή εγκατάσταση στα όρια του Δήμου Πυλαίας με τον Δήμο Θεσσαλονίκης.
 

Από την πρώτη σχεδόν στιγμή της απόφασης του Δήμου και πριν ακόμη υπάρξει ενημέρωση σχετικά με το έργο αυτό από τον Δήμο κάτοικοι της περιοχής αντέδρασαν σε αυτού του είδους την αξιοποίηση του χώρου δηλώνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο η περιοχή θα υποβαθμιστεί. Οι εν λόγω κάτοικοι εδώ και κάποιο διάστημα συλλέγουν υπογραφές ενάντια στην δημιουργία φιλοξενείου ενώ παράλληλα έχουν αναρτήσει τόσο σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου όσο και έξω από το κτίριο των Στάβλων πανό στο οποίο αναγράφεται “όχι στην εγκατάσταση πολιτικών προσφύγων στην περιοχή μας -όχι στην υποβάθμιση της περιοχής μας”. Παράλληλα έχουν προσφύγει εναντίον της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, προσφυγή που έχει απορριφθεί όμως από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Την Τετάρτη το απόγευμα έξω ακριβώς από το κτιριακό συγκρότημα των Στάβλων τα τριάντα αυτά άτομα τα οποία αυτοαποκαλούνται επιτροπή κατοίκων Τούμπας κάλεσαν σε συνέλευση για διαβούλευση σχετικά με το θέμα. Στην χθεσινή συνέλευση συμμετείχαν όμως όχι μόνο κάτοικοι που αντιδρούν στην επικείμενη δημιουργία του φιλοξενείου αλλά και  κάτοικοι, υπέρμαχοι μιας τέτοιας εξέλιξης δεδομένου ότι χιλιάδες πρόσφυγες που έρχονται στην χώρα μας κρατούνται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης σε άθλιες συνθήκες ντροπιαστικές για την χώρα μας και ενάντια σε κάθε έννοια ανθρωπισμού.

Απο το ξεκίνημα της συνέλευσης εκ μέρους των αντιδρώντων στο Φιλοξενείο -τριάντα περίπου κατοίκων υπήρχε μια αμφισβήτηση σχετικά με το κατα πόσο οι άνθρωποι που συμμετειχαν στην συνέλευση και τάσσονται υπέρ του φιλοξενείου συνιστούν πραγματικούς κατοίκους της Τούμπας. Δεν περιορίστηκαν φυσικά στην αμφισβήτηση αυτή καθώς οι τοποθετήσεις των υπέρμαχων του φιλοξένειου αντιμετωπίστηκαν με εχθρότητα ακόμη και με διακοπή της ηλεκτροδότησης της μικροφωνικής εγκατάστασης, εξέλιξη που δημιούργησε ένταση στην συνέλευση με την αστυνομία και τα ΜΑΤ να πλησιάζει το σημείο όπου εξελισσόταν αυτήν. Επιπλέον κομμάτι της βασικής επιχειρηματολογίας τους ήταν ότι τόσα χρόνια ανέχτηκαν δομές όπως τον ΟΚΑΝΑ στο Θεαγένειο, το ορφανοτροφείο Παπάφειο, την παροχή συσσιτίου στην Αγ. Βαρβάρα κ.α. και ότι η περιοχή δεν αντέχει άλλους αναξιοπαθούντες.Προφανώς αναξιοπαθούντες, όπως σωστά τόνισε ο Γ. Τσιάκαλος, καθηγητής  Παιδαγωγικής και επίσης κάτοικος της Τούμπας μιλώντας στην χθεσινή συνέλευση, θεωρούνται τα 3,5 εκατ κατοίκων που ζουν κάτω από το όρια της φτώχειας όχι προφανώς λόγω δικής τους ευθύνης αλλά εξαιτίας των πολιτικών που εφαρμόζονται και έχουν οδηγήσει ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας στην ανεργία και την εξαθλιωση.

Ουσιαστικά οι κάτοικοι που αντιδρούν στο Φιλοξενείο δεν αποτελούν εκπροσώπους της γειτονιάς περισσότερο από αυτούς που συμφωνούν με την εξέλιξη αυτή (της δημιουργίας φιλοξενείου), αλλά συνιστούν εκπροσώπους μιας συγκεκριμένης αντίληψης που αντιλαμβάνεται τους φτωχούς ανθρώπους ως μη συνανθρώπους μας. Και αυτο αποδεικνύεται από το γεγονός ότι πρόβλημα για αυτούς δεν αποτελούν μόνο οι μετανάστες αλλά δομές και κινήσεις κοινωνικής αλληλεγγύης πολύ απομακρυσμένες μεταξύ τους και άρα οι εν λόγω κάτοικοι έχουν πρόβλημα με την ίδια την έννοια της κοινωνικής στήριξης και αλληλεγγύης. Ας μην ξεχνάμε ότι τέτοιου είδους ρατσιστικές αντιλήψεις διαδίδονταν πάντα από μια μειοψηφία ανθρώπων οι οποίοι προσπαθούσαν με διάφορες μεθόδους να ενεργοποιήσουν αντανακλαστικά κοινωνικού αυτοματισμού αναμένοντας την μεγάλη μάζα των ανθρώπων να αντιδράσει σε κάθε είδους προσπάθεια ατόμων συλλογικοτήτων αλλά και του ίδιου του κράτους να δημιουργήσει δομές κοινωνικής στήριξης (χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι υποθέσεις τις εγκατάστασης δομών του ΟΚΑΝΑ ή του Ψυχιατρείου). Η μεθόδευση αυτή περιλαμβάνει φυσικά τη ρητορική της Χρυσής Αυγής η οποία προσπαθεί -αποκρύβοντας τις αιτίες της φτώχειας και της εξαθλίωσης -να δημιουργήσει εχθρότητα ανάμεσα στους φτωχούς έλληνες και μετανάστες. Αυτή η μεθόδευση πάντα συνεπικουρούνταν από την έλλειψη ενημέρωσης εκ μέρους του κράτους στην περίπτωση αυτή του Φιλοξενείου από τον ίδιο τον Δήμο, ο οποίος δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε κάποιου τύπου ενημέρωση της γειτονιάς για το τι πραγματικά συνιστά ένα φιλοξενείο προσφύγων αλλά και από την πάγια τακτική κάποιων μμε που επιλέγουν να προβάλλουν και να ενισχύουν ρατσιστικές αντιλήψεις αποκρύβοντας την άλλη άποψη της πραγματικότητα και κάθε διαφορετική επιχειρηματολογία.

Όσον αφορά το επιχείρημα της υποβάθμισης της περιοχής λόγω του φιλοξενείου στο οποίο στηριζόταν οι τοποθετήσεις των αντιδρώντων προφανώς αυτό δεν στέκει σε καμία λογική βάση. Ένας χώρος ο οποίος αποτελούσε βόμβα υγιεινής και για τον λόγο αυτό και μόνο υποβάθμιζε την περιοχή, κατάσταση για την οποία οι τριάντα κάτοικοι ουδέποτε αντέδρασαν, θα καθαριστεί και θα ανακαινιστεί για να ζήσουν 6 οικογένειες και για την δημιουργία άλλων δομών. Είναι αυτονόητο ότι μια τέτοια δομή θα γεμίσει την γειτονιά με παιδιά τα οποία με την κατάλληλη στήριξη θα ενταχθούν στην κοινωνία της περιοχής. Αξιοσημείωτο είναι ακόμη ότι η ανάγκη στην πόλη μας για δομές φιλοξενείας προσφύγων είναι παραπάνω από υπαρκτή, απόδειξη αυτού η λειτουργία του Φιλοξενείου στην οδό Σιατίστης με Φιλίππου, μια δομή που όμως σήμερα δεν υπάρχει λόγω μη ανανέωσης του αντίστοιχου προγράμματος από τα αρμόδια Υπουργεία.

Προφανώς συνιστά ανάγκη οι ίδιοι οι κάτοικοι αλλά και οι δημοτικές κινήσεις να ελέγξουν σε κάθε στάδιο την εξέλιξη του προγράμματος και την αξιοποίηση των χρημάτων που θα δοθούν αλλά και να διεκδικίσουν την δημιουργία ακόμη περισσότερων δομών από τον Δήμο για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνουμε.

Το θετικό της χθεσινής συνέλευσης είναι ότι τελικά αποδείχθηκε ότι φοβικές ακόμη και ρατσιστικές αντιλήψεις αφορούν μια σκληρή μειοψηφία ατόμων μιας γειτονιάς, παραδοσιακά προσφυγικής μιας και οι τοποθετήσεις που αντιμετώπιζαν την ξενοφοβία και τον ρατσισμό στην ρίζα του ήταν περισσότερες και κατευθύνονταν σε μια αρνητική απάντηση στο ερώτημα “Οι παππούδες μας πρόσφυγες μας, οι γονείς μας μετανάστες, εμείς ρατσιστές;”

Να σημειωθεί τέλος ότι στις 24/9 στις 7 το απόγευμα κάτοικοι και συλλογικότητες της Τούμπας καλούν σε συνέλευση ενημέρωσης έξω από τους παλιούς Σταύλους τονίζοντας ότι “Το φιλοξενείο προσφύγων έχει θέση στη Τούμπα της προσφυγιάς και της μετανάστατευσης. Να αγωνιστούμε όλοι για την ανάπλαση αξιοποίηση κάθε ελεύθερου χώρου στην Τούμπα”

Σταυρούλα Πουλημένη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

“Έλα Βαρδή, Γιώργο, Σταύρο, Μίνωα, Δημήτρη, ο Αντώνης είμαι”. Του Γιώργου Ανανδρανιστάκη

3ο Φεστιβάλ Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη