Επανέναρξη τουρκικών επιχειρήσεων στην Αφρίν

Νέος κύκλος τουρκικών αεροπορικών επιθέσεων είναι σε εξέλιξη στην Αφρίν, πλήττοντας στόχους των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).

Οι αεροπορικές επιδρομές των τουρκικών δυνάμεων κατά των κουρδικών δυνάμεων, τους οποίους χαρακτηρίζει τρομοκράτες, είχαν διακοπεί μετά την κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους και τον θάνατο του πιλότου του στις 3 Φεβρουαρίου.

Το γεγονός ανάγκασε στην Τουρκία να επανεξετάσει τα αντιαεροπορικά της συστήματα, ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε το βράδυ της Πέμπτης τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας, στη διάρκεια της οποίας συμφώνησαν να ενισχύσουν τον στρατιωτικό και επιχειρησιακό συντονισμό, ώστε να αποφεύγονται ανάλογα περιστατικά.

Κατά τη διάρκεια των επιθέσεων που ξεκίνησαν τα ξημερώματα της Παρασκευής, οι τουρκικές δυνάμεις χτύπησαν και κατέστρεψαν αποθήκες πυρομαχικών, καταφύγια και θέσεις οπλικών συστημάτων.

Έκκληση ΟΗΕ

Μετά και τις επιθέσεις της Πέμπτης, τόσο από τη δυτική συμμαχία υπό τους Αμερικανούς, όπου σκοτώθηκαν 100 άνδρες των κυβερνητικών συριακών δυνάμεων, όσο και εις βάρος αμάχων στην ανατολική Γούτα, όπου έχασαν τη ζωή τους 56 άνθρωποι, ο επικεφαλής του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας για την κατάσταση στη Συρία.

Όπως είπε, η κατάσταση για τους αμάχους επιδεινώνεται συνεχώς και έκανε έκκληση να γίνει κατάπαυση πυρός για τουλάχιστον 30 ημέρες, ώστε να φτάσει βοήθεια.

Ωστόσο η έκκλησή του δεν βρήκε ευήκοα ώτα και η πρόταση απορρίφθηκε. Ο πρέσβης της Ρωσίας, Βασίλι Νεμπέζνια, είπε ότι δεν είναι ρεαλιστικός ο στόχος μιας κατάπαυσης πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους, γιατί συνεχίζονται «οι επιθέσεις των τρομοκρατών».

Ωστόσο, Σουηδία και Κουβέιτ όπως δήλωσαν εργάζονται «για να ετοιμάσουν μια δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας» στην οποία θα εκτίθεται επακριβώς η ανθρωπιστική κρίση στην εμπόλεμη Συρία ώστε να επιτευχθεί ομοφωνία.

Όπως αναφέρουν διπλωμάτες των δύο χωρών, η κατάσταση στην ανατολική Γούτα είναι «τρομακτική», εκατοντάδες άνθρωποι πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα, ενώ υπάρχει και σοβαρό πρόβλημα υποσιτισμού.

Πηγή: efsyn.gr