in ,

Το ΔΝΤ ήξερε από το 2010 πως χωρίς αναδιάρθρωση το ελληνικό πρόγραμμα θα αποτύχει

Το ΔΝΤ ήξερε από το 2010 πως χωρίς αναδιάρθρωση το ελληνικό πρόγραμμα θα αποτύχει

«Πώς το ατύχημα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα, αλλάζει το Ταμείο», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Reuters, το οποίο καταγράφει μέσα από έρευνα και συνεντεύξεις τις αμφιβολίες που είχε το ΔΝΤ από το 2010 για τα σχέδια διάσωσης της Ελλάδας.

Η έρευνα των αδημοσίευτων πρακτικών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ δείχνει, σύμφωνα με το Reuters, ότι η πλειοψηφία σχεδόν των διευθυντών του Ταμείου θεωρούσαν στις 9 Μαΐου του 2010 ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν θα ήταν αποτελεσματικό καθώς δεν προβλεπόταν αναδιάρθρωση του χρέους.

«Ήταν απόλυτα σαφές , όχι σε όλους, αλλά στη μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών μας, ότι ήταν αναγκαία μια αναδιάρθρωση», δηλώνει στο Reuters υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΔΝΤ.

Εν τέλει η αναδιάρθρωση δεν έγινε καθώς οι Ευρωπαίοι φοβόντουσαν ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες που ήταν “φορτωμένες” με ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν να καταρρεύσουν και υποστήριξαν ότι μία αναδιάρθρωση του χρέους θα μετέδιδε τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας σε άλλα μέρη της Ευρωζώνης, παρακινώντας άλλες χώρες να ζητήσουν επίσης συμφωνίες για το χρέος τους.

«Οι επιπτώσεις αυτής της απόφασης βαραίνουν ακόμη το ΔΝΤ» σημειώνει το Reuters υποστηρίζοντας ότι αυτός είναι ο λόγος που το Ταμείο ξεκαθαρίζει ότι δεν  θα συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα της Ελλάδας, αν η Ευρώπη «δεν δεχθεί την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους σε μία έκταση που έως τώρα η Ευρώπη απέρριπτε».

Υψηλόβαθμος οικονομολόγος του ΔΝΤ ανέφερε πως το πρόγραμμα, αντικειμενικά, έφερε σε χειρότερη θέση την Ελλάδα. “Δανείζαμε μία χώρα που δεν είναι ήδη σε θέση να αποπληρώσει το χρέος της”, είπε.

Ενισχύοντας την άποψη πως κάποια στιγμή το θέμα της αναδιάρθωσης του χρέους θα ετίθετο, στο δημοσίευμα του Reuters αναφέρεται ένα χαρακτηριστικό παραλειπόμενο που συνέβη τον Φεβρουάριο του 2012. Τότε που οριστικοποιήθηκαν το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων και το δεύτερο πρόγραμμα, η Κριστίν Λαγκάρντ, που είχε, πλέον, αναλάβει επικεφαλής του ΔΝΤ, εξέφρασε τις ανησυχίες της. Ο τότε οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, Γκίκας Χαρδούβελης, ανέφερε πως, τότε, η Κριστίν Λαγκάρντ είχε πει, προφητικά, προς τους Ευρωπαίους, πως σε τρία χρόνια θα κληθούν να δώσουν και άλλα χρήματα, καθώς δεν πίστευε ότι εκέινη θα ήταν η τελική συμφωνία.
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Βάρδα μην πέσουμε στην ανάγκη του Σταύρου. Του Γιώργου Ανανδρανιστάκη

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα