in ,

ΑΠΘ: Χιλιάδες φοιτητές εκτός σχολών τον Σεπτέμβρη

ΑΠΘ: Χιλιάδες φοιτητές εκτός σχολών τον Σεπτέμβρη

Χιλιάδες φοιτητές αναμένεται να βρεθούν εκτός πανεπιστημίων και ΤΕΙ από τον Σεπτέμβριο, καθώς ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος προανήγγειλε σε δηλώσεις του τη διαγραφή των «αιώνιων φοιτητών» λέγοντας ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος από το νέο ακαδημαϊκό έτος.

Όσον αφορά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ο αριθμός των μακροχρόνιων φοιτητών εκτιμάται περίπου στους 17.000.Ωστόσο, περίπου 3.000 από αυτούς, είναι μακροχρόνιοι φοιτητές οι οποίοι προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο νόμος Διαμαντοπούλου (2011) χειροτέρεψε την κατάσταση και αυτό γιατί, ενώ με βάση τον νόμο Γιαννάκου η διάρκεια φοίτησης οριζόταν ως 2ν, συμφωνα με τον νόμο Διαμαντοπούλου (2011) ισχύει το ν+2 έτη, αυξάνοντας έτσι των αριθμό των μακροχρόνιων φοιτητών.

Σε δηλώσεις του στο alterthess.gr ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Παντής τόνισε πως «η κατηγορία των «αιώνιων» φοιτητών δεν είναι μία και ενιαία». Όπως εξήγησε, υπάρχουν 4 υποκατηγορίες: 1) αυτοί που τα έχουν παρατήσει εντελώς, 2) ένα ποσοστό παλιών φοιτητών που περνούν μέρος των μαθημάτων κάθε έτος, 3) ένα ποσοστό καινούργιων φοιτητών που έχουν εισαχθεί τα τελευταία 5 χρόνια, που προέρχονται από πόλεις εκτός Θεσσαλονίκης και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα  να μείνουν στην πόλη, και προσέρχονται να εξεταστούν σε κάποια μαθήματα κάθε έτος και τέλος 4) εργαζόμενοι φοιτητές ή/ και γονείς που δίνουν ένα μάθημα στο τόσο.

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Λοβέρδο, οι μη ενεργοί φοιτητές έχουν ενημερωθεί από το 2011 πως από τον Σεπτέμβριο του 2014 θα διαγραφούν. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο Γιάννης Παντής, υπάρχει ένα κενό, καθώς πολλά από τα έγγραφα που έχουν σταλεί, έχουν επιστραφεί στο Πανεπιστήμιο γιατί πολλοί από τους φοιτητές έχουν αλλάξει διευθύνσεις, οπότε δεν κατέστη δυνατόν να ενημερωθούν.

Το υπουργείο Παιδείας προχωρά στο «ξεκαθάρισμα» των μητρώων των φοιτητών. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο Γιάννης Παντής θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι επιμέρους περιπτώσεις και να μην υπάρξει οριζόντια εφαρμογή του μέτρου.

Μάλιστα, η νυν πρυτανική αρχή του ΑΠΘ που η θητεία της λήγει στις 31/8 έχει ήδη εκφράσει την ανησυχία της για την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου. Πρότεινε δε στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να υπάρξει διαχωρισμός για τους φοιτητές που τα τελευταία 5 χρόνια δεν έχουν κάνει καμία κίνηση για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και σε αυτούς που «το παλεύουν». Ωστόσο, με βάση τις δηλώσεις του Ανδρέα Λοβέρδου, διαφαίνεται πως η απάντηση του υπουργείου είναι μάλλον αρνητική.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως οι επονομαζόμενοι ως «αιώνιοι» φοιτητές, όπως επισημαίνει ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ, δεν επιβαρύνουν τα οικονομικά των πανεπιστημίων, καθώς δεν έχουν κανένα φοιτητικό δικαίωμα εφόσον έχουν ξεπεράσει τον προβλεπόμενο χρόνο φοίτησης (πχ δεν σιτίζονται στη λέσχη, δεν έχουν πάσο, δεν μένουν στις φοιτητικές εστίες).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μανωλάδα: Εφτά-μηδέν. Του Στρατή Μπουρνάζου

Ολονύκτια διαμαρτυρία στις Σκουριές- Νέα συγκέντρωση ενάντια στη φωτογραφική (ν)τροπολογία