in

Υπό κατάρρευση η Ψυχιατρική Κλινική του Γ.Ν Χανίων

Λειτουργεί μόνο με έναν ειδικευμένο Ψυχίατρο

Υπό κατάρρευση βρίσκεται  η Ψυχιατρική Κλινική του Γ.Ν.Χανίων καθώς σύμφωνα με καταγγελία των ειδικευόμενων Ψυχιάτρων λειτουργεί από την 01/01/24 μόνο με έναν ειδικευμένο Ψυχίατρο. Όπως τονίζουν έχουν γίνει επανειλημμένες ενημερώσεις σε όλους τους αρμόδιους φορείς εδώ και μήνες και η διοίκηση του Νοσοκομείου στην τελευταία προκήρυξη δεν άνοιξε καμία θέση για ειδικευμένους Ψυχιάτρους. Να σημειωθεί ότι οι θέσεις που προβλέπονται από τον Οργανισμό του Νοσοκομείου για ειδικευμένους ψυχίατρους είναι 7. Αυτήν τη στιγμή καλύπτονται μόνο δύο από αυτές τις θέσεις, εκ των οποίων ο ένας γιατρός βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια, με τον άλλο να εφημερεύει ήδη 10 ημέρες συνεχόμενα.

Οι συνθήκες αυτές καθιστούν την εφημέρευση της Ψυχιατρικής Κλινικής άκρως επικίνδυνη δηλώνουν ακόμη οι ψυχίατροι και εξηγούν:

Με έναν ή και δύο ειδικούς, καλούνται αυτοί να εφημερεύσουν μέρα παρά μέρα ή και σε καθημερινή βάση, χωρίς δυνατότητα να λάβουν τα αντίστοιχα ρεπό.

Καθίσταται αδύνατη η λειτουργία των Εξωτερικών Ιατρείων καθώς ο ψυχίατρος που εφημερεύει κάθε μέρα έχει ταυτόχρονα την ευθύνη  της διαχείρισης  των νέων εκούσιων περιστατικών και εισαγγελικών εντολών, των αναγκών ασθενών από άλλα τμήματα καθώς και της κύριας φροντίδας και παρακολούθησης των νοσηλευόμενων της ψυχιατρικής κλινικής.

Η εισαγγελική παραγγελία (δηλαδή η ακούσια εξέταση ενός ασθενούς που ο εισαγγελέας κρίνει ότι αποτελεί κίνδυνο είτε για τον εαυτό του είτε για άλλους) προϋποθέτει την εξέταση του ασθενούς από δύο διαφορετικούς ψυχιάτρους, προκειμένου να κριθεί το αν ο ασθενής θα κάνει εισαγωγή στην Ψυχιατρική Κλινική. Όλο αυτό καθίσταται ΑΔΥΝΑΤΟ να διευθετηθεί ολοκληρωμένα υπό αυτές τις συνθήκες.

Με δύο εξουθενωμένους γιατρούς σε συνθήκες υπερεφημέρευσης, το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών ψυχικής υγείας στους νοσηλευόμενους ασθενείς γίνεται αναγκαστικά πολύ κατώτερο των δυνατοτήτων των εργαζομένων γιατρών.

Περιττό να αναφερθεί ότι το νοσοκομείο αυτό παρέχει στους ειδικευόμενους γιατρούς τη δυνατότητα απόκτησης τίτλου πλήρους ειδικότητας. Πώς μπορούν, όμως, αυτοί οι δύο γιατροί με τέτοιο φόρτο εργασίας να βρουν τον αναγκαίο χρόνο να μοιραστούν τις γνώσεις τους με τους νέους γιατρούς έτσι ώστε να μπορεί κάποιος να συνεχίσει  το έργο τους στην κλινική;

Παράλληλα, στην κλινική νοσηλεύουμε σχεδόν σταθερά περίπου 18 άτομα, ενώ έχουμε 12-13 κρεβάτια, παλεύοντας με κυλιόμενες άδειες και άλλους χειρισμούς καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολη τη σωστή διαχείριση των ασθενών.

Οι επιμελητές μας είναι εξαιρετικοί ψυχίατροι με βαθιά γνώση του αντικειμένου, διάθεση για φροντίδα των ασθενών και μεράκι για την εκπαίδευση των νέων γιατρών. Οι παρούσες συνθήκες τους ωθούν σε επαγγελματική εξουθένωση και είμαστε βέβαιοι ότι αν δεν αλλάξει κάτι, σύντομα θα ακολουθήσει και η δική τους κατάρρευση.

Σύμφωνα με την καταγγελία τους δεν αποτελεί λύση η κάλυψη των ελλείψεων από τους γιατρούς του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής. «Το έργο τους είναι πολύτιμο στην κοινότητα και η αποδυνάμωση του ΚΨΥ μόνο επιπλέον βάρος θα προσδώσει μακροπρόθεσμα στην κλινική μας, λόγω του ότι με αυτόν τον τρόπο αποδυναμώνεται η πρωτοβάθμια φροντίδα Ψυχικής Υγείας!» σημειώνουν ακόμη επισημαίνοντας ότι λύση δεν αποτελεί η παροχή εφημεριών από ιδιώτες ψυχιάτρους του Νομού Χανίων. «Δεν γνωρίζουν τα περιστατικά μας και δεν μπορούν να τους παράσχουν τη φροντίδα που δικαιούνται».

Οι ειδικευόμενοι ψυχίατροι δηλώνουν ότι αρνούνται να γίνουν επικίνδυνοι για τους ασθενείς και ζητούν την άμεση πρόσληψη νέων μόνιμων ειδικευμένων ψυχιάτρων στις ακάλυπτες θέσεις της κλινικής μας. Ζητούν ακόμη την παροχή οικονομικών κινήτρων (επίδομα αγόνου) για νέους ειδικευμένους ψυχιάτρους που θέλουν να εργαστούν στο ΓΝ Χανίων. Ζητούν μείωση της πληρότητας της κλινικής έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις δυνατότητες της με ρεαλιστικούς όρους.

Διεκδικούν ασφαλείς εργασιακές συνθήκες. Μέχρι τότε τονίζουν ότι δεν αναλαμβάνουν νέα περιστατικά, εκούσια ή εισαγγελικές εντολές.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Γυναικοκτονία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρή βρέθηκε η 41χρονη έγκυος που αγνοούνταν

Ιστορίες με τέρατα. Του Νίκου Νικήσιανη