Την κατάρρευση της κοινωνικής πρόνοιας στη χώρα μας αποδεικνύει η πλήρης εγκατάλειψη του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οι εργαζόμενοι του οποίου μειώθηκαν ακόμη περισσότερο λόγω μη ανανέωσης των συμβάσεων των λιγοστών επικουρικών που αποχώρησαν από τα κέντρα.
Σήμερα εργαζόμενοι από όλα τα παραρτήματα που ανήκουν στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας στο πλαίσιο στάσης εργασίας πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας κάνοντας έκκληση για βοήθεια η οποία μπορεί να έρθει μόνο μέσω προσλήψεων μόνιμου προσωπικού.
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού εδώ και χρόνια ενώ για πρώτη φορά δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις των επικουρικών εργαζομένων που εργάζονταν εδώ και ένα χρόνο. Οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι οι συνθήκες έχουν γίνει επικίνδυνες τόσο για τους περιθαλπόμενους όσο και για τους εργαζόμενους ενώ οι δομές κινδυνεύουν με κλείσιμο, πράγμα που σημαίνει ότι άνθρωποι με σοβαρές παθήσεις, ΑμεΑ και άνθρωποι χωρίς κοινωνικό περιβάλλον θα μείνουν χωρίς καμία στήριξη. Σε πολλές δομές η ανυπαρξία προσωπικού έχει ως αποτέλεσμα την πλημελλή στήριξη των περιθαλπτομένων που πολλές φορές ζουν αναγκαστικά σε συνθήκες εγκλεισμού.
Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα τέσσερα Σωματεία στις δομές «Άγιος Παντελεήμων», «Άγιος Δημήτριος-ΙΑΑ», Κιλκίς και Σερρών-Σιδηροκάστρου, από 30-11-2019 μέχρι και 31-12-2023 έχουν αποχωρήσει με συνταξιοδότηση 74 εργαζόμενοι (μόνιμοι και ΙΔΑΧ), διαφόρων ειδικοτήτων. Σήμερα στο Κ.Κ.Π.Π.Κ.Μ. υπηρετούν στο σύνολο των Παραρτημάτων και των Δομών 240 υπάλληλοι διαφόρων ειδικοτήτων έναντι των 581 που προβλέπονται από τον Οργανισμό Λειτουργίας του Κ.Κ.Π.Π.Κ.Μ.
«Είμαστε εδώ γιατί πεθαίνει το κοινωνικό κράτος. Σε μια περίοδο ενεργειακής κρίσης και λιτότητας το κοινωνικό κράτος πρέπει να ενισχυθεί. Ο πυρήνας του κοινωνικού κράτους είναι οι προνοιακές δομές. Αυτή τη στιγμή έχουμε το πρωτόγνωρο φαινόμενο, επικουρικοί συμβασιούχοι που δουλεύουν για έναν χρόνο να μην ανανεώνονται οι συμβάσεις τους (δεν έχει προβλεφθεί το 1 συν 1)» αναφέρει ο Κώστας Μπάζος, πρόεδρος εργαζομένων στο θεραπευτήριο χρόνιων παθήσεων Δυτικής Ελλάδας.
«Τα κέντρα κοινωνικής πρόνοιας προσφέρουν υπηρεσίες 365 μέρες 24 ώρες το 24ωρο σε ανθρώπους που δεν έχουν οικογενειακό περιβάλλον, σε αδύναμους πολίτες, σε ΑμεΑ, σε παιδιά με ειδικές ανάγκες και έχουμε φτάσει σήμερα να μη μπορούμε να λειτουργήσουμε. Στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας το προσωπικό είναι κάτω του 50% και φεύγουν 58 άνθρωποι που δουλεύουν με εμπειρία και είναι σημεία αναφοράς για τους περιθαλπτόμενους. Αν δεν στηριχτούν οι δομές κλείνουν» πρόσθεσε.
Πρόκειται για τη δεύτερη διαμαρτυρία που αφορά όλα τα κέντρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η αποχώρηση των 58 συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες γιατί δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις τους έχουν οδηγήσει τους εργαζόμενους να δηλώνουν ότι «Είμαστε ξεχασμένοι από θεό και άνθρωπο».
Την επικινδυνότητα της κατάστασης τόνισε ο Γιάννης Γούτσιος, εκπρόσωπος εργαζομένων του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας και πρόεδρος εργαζομένων του Αγ. Παντελεήμονα.
«Είμαστε το μεγαλύτερο παράρτημα στα Βαλκάνια. Πώς μπορούν τόσοι λίγοι άνθρωποι να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις συνθήκες. Το βράδυ για 200 περιθαλπόμενους έχουμε 4 νοσηλευτές την βάρδια, με το οποιοδήποτε ατύχημα συμβεί είμαστε απολογούμενοι και θα τρέχουμε στους Εισαγγελείς. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη από την Αρχή Διαφάνειας και την Εισαγγελία έρευνα και οι εργαζόμενοι καλούνται να καταθέσουν ενώ δεν υπάρχει προσωπικό. Στη θέση των ανθρώπων αυτών θα μπορούσε να είναι ο πατέρας μας, η μητέρα μας τα αδέλφια μας. Αν δεν πάρουν μόνιμο προσωπικό οι δομές θα καταρρεύσουν» σημείωσε καταγγέλλοντας πλήρη παραμέληση των δομών καθώς και των ανθρώπων που ζουν σαν φυλακισμένοι.
Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι δεν υπάρχει ούτε μια προκήρυξη για μόνιμο προσωπικό, ενώ όπως στην περίπτωση του Αγ. Δημητρίου, αναγκάζονται να κάνουν διπλοβάρδιες και τριπλοβάρδιες. Ο Αστέριος Καρανέστος, πρόεδρος σωματείου Αγ. Δημητρίου ξεκαθάρισε ότι «πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια βλέπουμε βάρδιες κενές και τα παιδιά τα φροντίζει όποιος προλάβει. Αν προκύψει πρόβλημα καλούμαστε συνεχώς στον Εισαγγελέα».
Υπενθυμίζεται ότι πριν δύο χρόνια με αφορμή τον θάνατο 2 ατόμων στον Αγ. Δημήτριο το σωματείο των Γονέων και των Κηδεμόνων είχε τονίσει επανειλημμένα και εγγράφως προς τη Διοίκηση, την έλλειψη προσωπικού και ειδικότερα εξειδικευμένου προσωπικού φροντίδας και επισήμανε ότι η μείωση του προσωπικού θα δημιουργήσει υποτυπώδη φύλαξη, ελλιπή φροντίδα, αύξηση ατυχημάτων και κίνδυνο για τις ζωές των παιδιών.
Για την κατάσταση που επικρατεί στον Αγ. Παντελεήμονα μίλησε ο Νικόλαος Κυριακόπουλος, συγγενής περιθαλπόμενου. «Ο ξάδερφός μου πρέπει τρεις φορές την εβδομάδα να πηγαίνει για αιμοκάθαρση και δεν υπάρχει ούτε οδηγός να τον πάει στο νοσοκομείο, βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση. Το ασθενοφόρο δεν έχει οδηγό. Οι εργαζόμενοι είναι ήρωες» κατέληξε.