in , ,

Ανεξέλεγκτη εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας κοντά σε σχολεία καταγγέλλουν πολίτες

Κινητοποιήσεις πολιτών σε Πεύκα και Καλαμαριά με αίτημα την απομάκρυνσή τους

Μπαράζ αυθαίρετης εγκατάστασης κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε περιοχές που γειτνιάζουν με σπίτια και σχολεία καταγγέλλουν ομάδες πολιτών εκφράζοντας κινδύνους για την υγεία ενώ παράλληλα τονίζουν ότι μοναδικό κριτήριο για την εγκατάστασή τους αποτελεί η εξυπηρέτηση των αντίστοιχων εταιρειών τηλεπικοινωνιών για την επέκταση των δικτύων τους με στόχο την εξασφάλιση ολοένα και μεγαλύτερης κερδοφορίας.

Στη Θεσσαλονίκη μέσα σε μία εβδομάδα έχουμε δύο καταγγελίες για δύο αντίστοιχες περιοχές. Η πρώτη αφορά τα Πεύκα, του Δήμου Νεάπολης-Συκεών, στον κόμβο Κ6 όπου εγκαταστάθηκε σύμπλεγμα κεραιών κινητής τηλεφωνία των εταρειών Vodafone, Nova και Cosmote. Πρόκειται, όπως λέει και οι ίδια η πρωτοβουλία κατοίκων Πεύκων, για την πιο ψηλή κεραία στην πόλη ύψους 30 μέτρων!

Η Μαρία Λαμπρινάκη μιλώντας στο alterthess σημείωσε ότι κανείς, ούτε ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών δεν γνώριζε κάτι για την εγκατάσταση της κεραίας η οποία τοποθετήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο σε μια λακκούβα 50 μέτρων.

Η κεραία «βλέπει» τα σπίτια που είναι αμφιθεατρικά χτισμένα στην περιοχή και βρίσκονται σε απόσταση μόλις 50 μέτρων από αυτήν ενώ το σχολείο της περιοχής απέχει 300 μέτρα. Δίπλα στην κεραία βρίσκεται κολυμβητήριο και δύο γήπεδα ποδοσφαίρου.

Οι κάτοικοι έχουν προχωρήσει σε νομικές ενέργειες κατά της εγκατάστασης της κεραίας και στις 17 Απριλίου θα εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα κατά των εταιρειών.

Για τους κατοίκους, όπως αναφέρει η Μαρία Λαμπρινάκη, η θέα και μόνο μιας τόσο ψηλής κεραίας στην περιοχή υπήρξε κάτι πρωτόγνωρο ενώ οι κάτοικοι διερωτώνται για τη σκοπιμότητα της τοποθεσίας σε τόσο κοντινή απόσταση από τα σπίτια.

Το Δημοτικό συμβούλιο Νεάπολης- Συκεών έχει λάβει ομόφωνη απόφαση υπέρ της απομάκρυνσης της κεραίας ενώ επίσης κατατέθηκε σχετική ερώτηση στην Βουλή από τους βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννη Δελή και Λεωνίδα Στολτίδη.Οι κάτοικοι ζητούν την άμεση απομάκρυνση της κεραίας κρούοντας τον κώδωνα κινδύνου για τις επιπτώσεις από την ύπαρξή της σε ευπαθείς συνανθρώπους και  άτομα με ειδικές ανάγκες.

Τέλος καλούν όλους τους δημότες να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση σήμερα Τετάρτη 20 Μαρτίου στις 17:30 στον κόμβο Κ6 (καφέ Tender) δηλώνοντας αποφασισμένοι-ες να μη συναινέσουν στην υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής και την υγεία των πολιτών.

Καλαμαριά: «Όχι στις κεραίες δίπλα στα σχολεία μας»

Η δεύτερη περίπτωση αφορά την Καλαμαριά και αναδείχθηκε από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Καλαμαριάς και την Ένωση Γονέων Καλαμαριάς. Πρόκειται για τοποθέτηση δέκα κεραιών 500 μέτρα μακριά από το 1ο Δημοτικό και το 25ο Νηπιαγωγείο Καλαμαριάς.

Οι γονείς δηλώνουν ότι για ακόμη μια φορά γίνονται μάρτυρες μια τραγικής εικόνας, αυτής της ανεξέλεγκτης τοποθέτησης κεραιών κινητής τηλεφωνίας εντός πυκνοκατοικημένων περιοχών, χωρίς ενδιαφέρον για τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων, ακόμα και κοντά σε δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία.

«Οι χαμηλές ραδιοσυχνότητες των δικτύων 5G είναι γνωστό πως είναι πιθανά καρκινογενείς για τους ανθρώπους (γλοίωμα και ακουστικό νευρίνωμα), πιθανά επιφέρουν δυσμενείς επιδράσεις στην ανάπτυξη εμβρύων και νεογνών, ενώ είναι βέβαιο πως επηρεάζουν την ανδρική γονιμότητα και πιθανά τη γυναικεία γονιμότητα. Οι επιπτώσεις των υψηλών ραδιοσυχνοτήτων των δικτύων 5G, ειδικά οι μακροπρόθεσμες, είναι ακόμα άγνωστες» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

Κάποιες από τις 10 κεραίες, σύμφωνα με την καταγγελία, (5 αδειοδοτημένες + 5 υπό αδειοδότηση), βρίσκονται έως και 60 μόνο μέτρα μακριά από την αυλή του σχολείου. Η ίδια αναζήτηση για το 5ο Νηπιαγωγείο εμφανίζει 9 (4 + 5), για το 16ο Νηπιαγωγείο 11 (6 + 5) και για το 2ο και 4ο Δημοτικό 8 (6 + 2).

«Αποδεικνύεται πως μοναδικό κριτήριο για την εγκατάστασή τους αποτελεί η εξυπηρέτηση των αντίστοιχων εταιρειών τηλεπικοινωνιών για την επέκταση των δικτύων τους με στόχο την εξασφάλιση ολοένα και μεγαλύτερης κερδοφορίας, μη λαμβάνοντας υπόψη τα όρια ασφαλούς έκθεσης των πολιτών σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία» δηλώνει ο σύλλογος του σχολείου απαιτώντας να απομακρυνθούν άμεσα οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας που τοποθετούνται δίπλα στα σχολεία.

«Δεν θα επιτρέψουμε εμείς και τα παιδιά μας να  βρισκόμαστε σε τέτοια έκθεση που επηρεάζει την υγεία μας.

Οι γειτονιές μας έχουν ανάγκη από πάρκα, ελεύθερους χώρους και όχι από κεραίες!» καταλήγουν καλώντας σε μαζική παράσταση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καλαμαριάς σήμερα στις 8.00 μ.μ.

Σταυρούλα Πουλημένη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαμαρτυρία την Κυριακή 24/3 κατά της δημιουργίας Αιολικού Πάρκου στην τοποθεσία Δούκας του ορεινού όγκου Βέρνου-Βιτσίου

Υπό κατάρρευση η Κοινωνική Πρόνοια στην ΠΚΜ: Εργαζόμενοι και περιθαλπόμενοι σε απόγνωση εξαιτίας υποστελέχωσης των δομών