in

Υπό διάλυση το νοσοκομείο Σερρών καταγγέλλει η ΕΝΙΝΣ

Υπό διάλυση το νοσοκομείο Σερρών καταγγέλλει η ΕΝΙΝΣ

Τα ψεύδη τόσο της διοίκησης του νοσοκομείου όσο και της κυβέρνησης σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί αποκαλύπτει η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Σερρών δηλώνοντας ότι σε μια εποχή που οι ζωές υγειονομικών και ασθενών βρίσκονται στα όρια (ή και εκτός ασφάλειας), η κυβέρνηση συνεχίζει να προσπαθεί να πείσει ότι η «Γη είναι επίπεδη».

Όσον αφορά στις ελλείψεις προσωπικού στο νοσοκομείο που κατά τον διοικητή του «δουλεύει άψογα», εδώ και περισσότερα από 7 χρόνια η πληρότητα στις οργανικές θέσεις (ειδικών και ειδικευομένων) κυμαίνεται γύρω στο 60% μαζί με τους επικουρικούς γιατρούς.

«Αυτή η κατάσταση δεν άλλαξε καθόλου το 9μηνο της επιδημίας, αντιθέτως έχουμε την παραίτηση 3 γιατρών από ειδικότητες πρώτης γραμμής (2 Παθολόγοι και 1 Πνευμονολόγος) που δεν αντικαταστάθηκαν…»

Επιπλέον, «όταν ένας γιατρός αρρωσταίνει το τμήμα και η κλινική που εργάζεται βογκά, διαλύεται… Η καρδιολογική λειτουργεί με δύο γιατρούς (τρεις νοσούν), η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού λειτουργεί με δύο Νεφρολόγους (δύο νοσούν), ο Αξονικός τις προηγούμενες ημέρες λειτουργούσε με έναν γιατρό γιατί ο δεύτερος νοσούσε, το Ακτινολογικό το προηγούμενο διάστημα λειτουργούσε με δύο γιατρούς γιατί ο ένας νοσούσε, το Αναισθησιολογικό λειτουργούσε με δύο γιατρούς γιατί ένας νοσούσε και η λίστα ατελείωτη, με ειδικευόμενους να νοσούν και να βγαίνουν από εφημερίες…»

Σύμφωνα με την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ν. Σερρών για να καλυφθούν οι ανάγκες των παραπάνω κλινικών και τμημάτων γιατροί αναγκάζονται να εφημερεύουν μέρα παρά μέρα με ότι κόστος έχει αυτό για τη δική τους Υγεία και για την Ασφάλεια των ασθενών… Για παράδειγμα στην Καρδιολογική Κλινική αυτές τις ημέρες εργάζεται καθημερινά ένας ειδικός Καρδιολόγος, ο οποίος βρίσκεται και σε εφημερία και οι δύο γιατροί δουλεύουν εναλλάξ ένα 24ωρο ο καθένας.

«Υπάρχει κανένας, που να έχει σχέση με το χώρο της Υγείας και να θεωρεί αυτή τη λειτουργία ασφαλή για τους ασθενείς και για τους γιατρούς;» διερωτάται η Ένωση αλλά από που να πάρει απάντηση εφόσον η κυβέρνηση τα βλέπει όλα καλώς καμωμένα.

Αναφορικά με τις κλινικές Covid αξίζει να αναφερθεί ότι εκτός από τους Πνευμονολόγους έχουν μετακινηθεί τρεις παθολόγοι, γιατροί από την Πρωτοβάθμια και τελευταία και δέκα γιατροί άλλων ειδικοτήτων. Για τους 120-140 ασθενείς που νοσηλεύονται σε 4 ορόφους του Νοσοκομείου εφημερεύουν συνήθως 5 γιατροί με ατελείωτες ώρες εργασίας και μηδενική ξεκούραση.

Από τα 6 κρεβάτια ΜΕΘ το νοσοκομείο έφτασε στα 17 εκ των οποίων τα 12 λειτουργούν με κανονικό αναπνευστήρα, ενώ τα υπόλοιπα 5 με αναπνευστήρα Αναισθησιολογικού. Οι γιατροί παραμένουν 6!

«Για νοσηλευτικό προσωπικό δε ούτε κουβέντα… Τα 17 κρεβάτια λειτουργούν με 31 Νοσηλευτές αντί για 68 που θα έπρεπε… Και μια απαραίτητη διευκρίνηση: κλίνη ΜΕΘ δεν είναι ένα κρεβάτι με έναν οποιοδήποτε αναπνευστήρα. Η κλίνη ΜΕΘ χρειάζεται εξοπλισμό συγκεκριμένων προδιαγραφών και εξειδικευμένο προσωπικό…Τα υπόλοιπα είναι λύση ανάγκης για «πολεμικές» συνθήκες σε ένα ΕΣΥ απροετοίμαστο και με Κυβέρνηση χωρίς βούληση να βοηθήσει…» διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Και ενώ οι περισσότεροι γιατροί του Νοσοκομείου, σύμφωνα με την ΕΝΙΣ, κάνουν 9-10 ή και περισσότερες αν χρειαστεί εφημερίες για να καλυφθούν οι ανάγκες η Διοίκηση για “ευχαριστώ” για την έγκριση της πληρωμής των εφημεριών αναφέρει οριζόντια περικοπή της πληρωμής αν ξεπεραστεί το κονδύλι!

Στο άλλο δε νοσοκομείο της Δράμας που επίσης, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας «δεν έχει πρόβλημα, αλλά το πρόβλημα το έχει η πόλη» μετακινήθηκε από το νοσοκομείο Σερρών ένας παθολόγος και προγραμματίστηκε να μετακινηθούν και άλλοι τρεις ειδικευόμενοι, σχέδιο που ευτυχώς ματαιώθηκε.

«Διαλύουν το Νοσοκομείο Σερρών και θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τις ζωές ασθενών, αλλά και την Ασφάλεια και Υγεία των γιατρών. Στο Νοσοκομείο Σερρών, για να μπορέσει να λειτουργήσει με ένα ελάχιστο όριο ασφάλειας, μετακινήθηκαν γιατροί από την Πρωτοβάθμια (οδηγώντας στην υπολειτουργία 2 Κέντρα Υγείας του Νομού) και μετακινήθηκαν και 10 γιατροί άλλων ειδικοτήτων (δυσχεραίνοντας τη λειτουργία Κλινικών του Νοσοκομείου). Και αυτό έγινε γιατί δεν επαρκούν οι Παθολόγοι και Πνευμονολόγοι του Νοσοκομείου. Για τον Διοικητή όμως της 4ης ΥΠΕ περισσεύουν και πρέπει να μετακινηθούν. Βλέπετε είναι άλλο το «πεδίο μάχης» που βρίσκονται οι γιατροί και άλλο το σκάκι στα γραφεία της 4ης ΥΠΕ»

Όσον αφορά στις διακομιδές, όπως ειρωνικά αναφέρει η ΕΝΙΝΣ «πιο εύκολα βρίσκεις πολική αρκούδα στη Σαχάρα, παρά ελεύθερο κρεβάτι ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα» καθώς «από το ΕΚΕΠΥ σε κάθε προσπάθεια για ανεύρεση κλίνης ΜΕΘ η απάντηση είναι να διασωληνωθεί ο ασθενής, να μείνει με αναπνευστήρα στο Νοσοκομείο μέχρι να ελευθερωθεί κρεβάτι… Πλέον οι διακομιδές διασωληνωμένων ασθενών δε γίνονται από Αναισθησιολόγο (που να τον βρεις στο Νοσοκομείο Σερρών), αλλά από το θεράποντα ιατρό, που δεν είναι γνώστης στο χειρισμό αναπνευστήρα και διασωληνωμένου ασθενή»

Τέλος, όπως σε πολλά νοσοκομεία, υπάρχει πρόβλημα με τη χορήγηση του οξυγόνου αφού οι εγκαταστάσεις δεν έγιναν προβλέποντας την ανάγκη για συνεχή και μεγάλη ροή οξυγόνου σε 120 και 130 ασθενείς…

«Στο Νοσοκομείο Σερρών, μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν μείνει 2 Αναισθησιολόγοι. Αυτό σημαίνει ότι το Νοσοκομείο, όχι μόνο δε θα πραγματοποιεί τακτικά χειρουργεία, αλλά δε θα μπορεί να καλύψει ολόκληρο το μήνα και επείγοντα χειρουργεία. Οδηγούμαστ στην πλήρη κατάρρευση του Χειρουργικού Τομέα στο Νοσοκομείο και σε λειτουργία του Νοσοκομείου εκτός ορίων ασφάλειας» σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΕΝΙΝΣ θέτοντας το ερώτημα προς την κυβέρνηση «Κύριε Υπουργέ που όλα λειτουργούν άψογα και το ΕΣΥ αντέχει και τα Νοσοκομεία δεν έχουν πρόβλημα, αλλά οι πόλεις έχουν πρόβλημα, μήπως το πρόβλημα το έχει το Υπουργείο Υγείας και η Κυβέρνηση με την πολιτική που εφαρμόζει; Μια πολιτική που στο όνομα του κόστους θυσιάζει ζωές;»

Η ΕΝΙΝΣ απαιτεί:

-μαζικές προσλήψεις προσωπικού με διαδικασίες ταχύτατες

-άμεση πρόσληψη και των 4 Παθολόγων που έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους στην προκήρυξη για τη θέση Παθολόγου – να επιστρέψει ο Παθολόγος που μετακινήθηκε στη Δράμα.

-από τις προκηρύξεις που έχουν γίνει εντός του έτους να προσληφθούν περισσότεροι από ένας γιατροί που έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους σε ειδικότητες που έχουν ανάγκη (πχ Καρδιολογία, Ακτινολογία, Παιδιατρική, Νεφρολογία, Ουρολογία, Οφθαλμολογία)

-να επιστρέψει στη θέση του ο Αναισθησιολόγος του Νοσοκομείου Σερρών που έχει τοποθετηθεί σε θέση Διοικητή ΕΚΑΒ

-να διοριστούν όλοι οι ειδικευόμενοι που βρίσκονται στις λίστες αναμονής του Νοσοκομείου

-να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι

-να δοθούν άμεσα κίνητρα για την ειδικότητα της Αναισθησιολογίας και να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα

-να επιστρατευθούν ιδιώτες γιατροί με βάση τις ανάγκες που δημιουργούνται στο Νοσοκομείο Σερρών και για την αντικατάσταση νοσούντων ιατρών που βρίσκονται εκτός υπηρεσίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Αποδεκατισμένο το υγειονομικό προσωπικό του νοσοκομείου Κιλκίς

Το Ταξίδι της Φάλαινας