in

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την Ιθαγένεια

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την Ιθαγένεια

Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την Ιθαγένεια το μεσημέρι της Πέμπτης στην ελληνική Βουλή, παρουσία και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Στην ονομαστική ψηφοφορία ψήφισαν 263 βουλευτές. Συγκεκριμένα στο άρθρο 1 που αφορά την παροχή της ελληνικής ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα και εγγράφονται στο δημοτικό σχολείο, “ναι” ψήφισαν 179 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΠΟΤΑΜΙ) και “όχι” 84 (ΝΔ, ΑΝΕΛ, Χ.Α). Το άρθρο 7 που αφορά την εποχική εργασία των μεταναστών υπερψηφίστηκε με 232 “ναι” και 31 “όχι”. “Ναι” ψήφισαν και οι βουλευτές της ΝΔ και του ΚΚΕ ενώ καταψήφισαν η Χρυσή Αυγή και οι ΑΝΕΛ με διαφοροποιησεις. Τα άρθρα 8 και 10 που αφορούν ρυθμίσεις μεταναστευτικής πολιτικής και δικαίωμα προσωρινής παραμονής και προστασίας από την επιστροφή στις χώρες τους, υπερψηφίστηκαν με 179 “ναι” και 84 “όχι”. 

Υπενθυμίζεται πως το νομοσχέδιο συζητήθηκε σε δύο συνεδριάσεις της Ολομέλειας της Βουλής.

Το απόγευμα της Τετάρτης η συνεδρίαση της Βουλής ολοκληρώθηκε με την ψήφιση κατά πλειοψηφία άρθρων του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια. Είχε προηγηθεί η απόρριψη το αιτήματος για αναβολή της συζήτησης του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια που ζήτησαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Νέα Δημοκρατία και η Χρυσή Αυγή.

Το νομοσχέδιο συζητήθηκε την Τρίτη κατ`άρθρο και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στην Βουλή. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η τροπολογία για την αποποινικοποίηση της μεταφοράς προσφύγων για ανθρωπιστικούς λόγους από πολίτες. «Η μάχη της ελληνικής κυβέρνησης ενάντια στις απαιτήσεις των δανειστών, το Όχι και το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια έχουν στενούς δεσμούς μεταξύ τους: είναι ψηφίδες του ίδιου αγώνα για να ανορθωθεί η ελληνική κοινωνία», επισήμανε κατά τη συζήτηση την Τρίτη η Βασ. Κατριβάνου ως εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ έκανε εκτενή αναφορά στο προχθεσινό δημοψήφισμα, που «σαν διαδικασία και γεγονός αποδείχθηκε καταλυτικό, η δυναμική του μας ξεπέρασε όλους, ακόμα και τους υποστηριχτές του “Όχι”». Επισήμανε ότι «η μάχη της ελληνικής κυβέρνησης (που είναι, σήμερα, η μάχη  του ελληνικού λαού) ενάντια στις απαιτήσεις των δανειστών, το Όχι και το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια έχουν στενούς δεσμούς μεταξύ τους. Το καθένα με τις ιδιαιτερότητές του, είναι  ψηφίδες του ίδιου εγχειρήματος: του αγώνα για να ανορθωθεί η ελληνική κοινωνία, να χαράξουμε μια νέα πορεία ανασυγκρότησης, αξιοπρέπειας και αλληλεγγύης». 

Η Βασ. Κατριβάνου αναφέρθηκε ειδικά στο άρθρο 1Α, το ζήτημα της πρώτης δημοτικού, «Αυτό συγκεντρώνει  τις περισσότερες αντιρρήσεις. Για  μας (όπως και πολλές  χώρες, ευρωπαϊκές και μη), η ιθαγένεια δεν είναι ένα επίζηλο έπαθλο που απονέμεται μετά από πολλές δοκιμασίες, ή ακόμα, χειρότερα, μετά από πολλά εμπόδια. Είναι ο νομικός δεσμός που έρχεται να επιβεβαιώσει τον ήδη υπάρχοντα πραγματικό δεσμό που έχουν τα παιδιά αυτά με την κοινωνία. Είναι εργαλείο ένταξης»

«Υπήρξε μία μεγάλη τομή που συμπυκνώνεται στο ότι ένα μεγάλο ποσοστό του ελληνικού λαού συμμετείχε στις διαδικασίες του δημοψηφίσματος, και υπήρξε μία μεγάλη απόφαση πάνω στο κρίσιμο το «σταυρικό» ζήτημα για την χώρα. Είμαστε σίγουροι ότι για το καλό όλων μας θα υπάρχουν οι άριστες εξελίξεις», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Εμβληματική χαρακτήρισε την  μέρα η αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου. «Οι διαφορές μας που είναι ιδεολογικές δεν συνέχονται με την συγκυρία. Οι πολιτικές διαφορές δεν αίρονται από την πολιτική συγκυρία», τόνισε, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν και θέματα που είναι κατεπείγοντα, όπως η διαχειριστική αρχή και η βοήθεια στα νησιά και τις Περιφέρειες. Αναφερόμεν

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η αθλιότητα δεν ηττήθηκε, συνεχίζεται. Του Θεόφιλου Σιχλετίδη

Θεσσαλονίκη: Νέα συγκέντρωση του «ΟΧΙ» στον Λευκό Πύργο