Το σχέδιο της αστυνομίας να διασπάσει την πορεία προκειμένου η τελευταία να μην φτάσει ποτέ στο αστυνομικό τμήμα της Άνω πόλης έγινε φανερό. Αυτό απέδειξε ο εγκλωβισμός των 50 διαδηλωτών (φοιτητές και νέοι άνεργοι επί των πλείστων) οι οποίοι απλώς προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τις γκλομπιές και το κυνηγητό της αστυνομίας στα γύρω στενά της Αγ. Δημητρίου, όπου τους περίμεναν κρυμμένες εώς τότε διμοιρίες των ΜΑΤ. Οι προσαγωγές που ακολούθησαν δεν ήταν τίποτε άλλο παρά η εθιμοτυπική τακτική της αστυνομίας να δείξει ότι μπορεί σε κάθε πορεία να συλλαμβάνει χωρίς λόγο, πράγμα που αποδείχθηκε εκ των υστέρων με την απευθείας απελευθέρωση σχεδόν όλων των προσαχθέντων καθώς δεν υπήρχε καμία κατηγορία εναντίον τους.
Η πορεία ξεκίνησε γύρω στις 11:30 το πρωί από το ΕΚΘ. Σωματεία του Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, φοιτητές, πολιτικές οργανώσεις της Αριστεράς και του Αντιεξουσιαστικού χώρου ήταν όλοι εκεί. Παρά το τσουχτερό κρύο που έκανε τα χέρια και τα πόδια να μουδιάζουν, η πορεία είχε πάνω 10.000 διαδηλωτές. Αν προστεθούν και οι διαδηλωτές της ξεχωριστής πορείας του ΠΑΜΕ, υπολογίζεται ότι πάνω από 15.000 άτομα διαδήλωσαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη αγγίζοντας τα νούμερα της απεργίας της 5 Μάη. Ιδιαίτερα μαζικά ήταν τα μπλοκ του σωματείου των υπαλλήλων του ΟΣΕ όπως και αυτά των εργαζόμενων στους Δήμους και των εκπαιδευτικών. Σε όλη τη διάρκεια της πορείας ακούγονταν συνθήματα για τη μείωση των μισθών, για τις απολύσεις, για το ΔΝΤ, τα μέτρα του Μνημονίου και της Τρόικας, για την ολοένα και αυξανόμενη καταστολή, κάνοντας φανερή την αποδοκιμασία των εργαζόμενων, των φοιτητών και των ανέργων απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης και την επίθεση που εξαπολύει εδώ και πολλούς μήνες στα κατώτερα οικονομικά στρώματα της κοινωνίας μας. Ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη και στη Β. Ελλάδα που οι απολύσεις αυξάνονται μέρα με τη μέρα, τα περισσότερα εργοστάσια έχουν κλείσει και η ανεργία φτάνει στο 15%.
Η πορεία εξελισσόταν μέχρι το Υπουργείο ομαλά και χωρίς να έχει συμβεί κάτι το ιδιαίτερο παρά την ασφυκτική παρουσία των ΜΑΤ. Μάλιστα κάποια στιγμή η πορεία του ΕΚΘ πήγε να ενωθεί με τους εναπομείναντες στο Υπουργείο διαδηλωτές του ΠΑΜΕ, οι οποίοι, όμως, μόλις είδαν τους συναδέλφους τους να φτάνουν στο Υπουργείο αποφάσισαν να επισπεύσουν την αποχώρησή τους, μάλλον για να μην υπάρξει καμία πιθανότητα ιδεολογικής μόλυνσης από τους «ρεφορμιστές».
Η πορεία λοιπόν του ΕΚΘ, των φοιτητών και των οργανώσεων φτάνει μπροστά στο Υπουργείο. Από το σημείο αυτό και μετά ακολούθησαν σημεία και τέρατα. Η αστυνομία έσπασε την πορεία στα δύο με αποτέλεσμα αυτοί που είχαν μείνει πίσω (το μπλοκ της Νεολαίας Συνασπισμού, της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης αλλά τα μπλοκ πολλών συνδικαλιστικών οργανώσεων) να προσπαθούν να ξεφύγουν από τη σωρεία δακρυγόνων, ασφυξιογόνων και τις κροτίδες λάμψης που έπεφταν πάνω τους. Ακλούθησε μάχη σώμα με σώμα των διαδηλωτών με τα ΜΑΤ τα οποία κυνηγούσαν και έριχναν γκλομπιές στα κεφάλια των πρώτων. Αποτέλεσμα αυτού ήταν ο τραυματισμός τριών διαδηλωτών οι οποίοι προσήχθησαν μέσα σε δευτερόλεπτα μπροστά στα μάτια του κόσμου. Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να ανασυγκροτηθούν σε μπλοκ αλλά αυτό δεν έγινε εφικτό καθώς ακολούθησε άγριο κυνηγητό από δυνάμεις των ΜΑΤ που εμφανίζονταν από κάθε στενό στο ύψος της εκκλησίας του Αγ. Δημητρίου. Εκεί δύο ομάδες διαδηλωτών (περίπου 50 άτομα) εγκλωβίστηκαν από κλοιό δυνάμεων των ΜΑΤ που συνέχισαν να ρίχνουν γκλομπιές παρά τις κραυγές του πλήθους ότι υπάρχουν τραυματισμένοι σοβαρά. Η περιοχή ήταν περικυκλωμένη από δυνάμεις της αστυνομίας, ενώ ο κόσμος πανικοβλημένος έτρεχε στα γύρω στενά. Διαδηλωτές εγκλωβίστηκαν επίσης στο εργατικό κέντρο. Από τις γκλομπιές έσπασε το αγκώνα της μια γυναίκα, μέλος του Συνασπισμού, ενώ αποκολλήθηκε ο ώμος μιας φοιτήτριας. Ξύλο έφαγαν επίσης δικηγόροι οι οποίοι προσπαθούσαν να αποκλιμακώσουν την κατάσταση και να αποτρέψουν τις προσαγωγές, πράγμα που δεν το κατάφεραν, καθώς αμέσως έφτασε η κλούβα της αστυνομίας που σε πολύ λίγο χρόνο έκανε 20 προσαγωγές φοιτητών και εργαζόμενων.
Μετά τις προσαγωγές και τα δακρυγόνα 3.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα του Βενιζέλου και ξεκίνησαν πορεία προς τη ΓΑΔΘ για την απελευθέρωση των 20 προσαχθέντων, δύο από τους οποίους ήταν τραυματισμένοι. Η πορεία έφτασε μετά από μία ώρα στη ΓΑΔΘ υπό τη στενή παρακολούθηση των αστυνομικών δυνάμεων. Εκεί δικηγόροι προσπάθησαν να έρθουν σε επαφή με τους προσαχθέντες αλλά η αστυνομία δεν τους επέτρεψε την είσοδο παρά την επισήμανση των δικηγόρων ότι αυτό συνιστά παράνομη παρακώλυση της δημόσιας λειτουργίας τους. Οι συγκεντρωμένοι αλληλέγγυοι διαδηλωτές φώναζαν συνεχώς συνθήματα και μέσα σε λίγο χρόνο η αστυνομία έδωσε εντολή για την απελευθέρωση 17 από τους 20 προσαχθέντες. Οι 17 όμως αρνήθηκαν να βγουν από το κτίριο της ΓΑΔΘ, παρά το γεγονός ότι τους είχαν παραδοθεί οι ταυτότητές τους, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους 3 άλλους διαδηλωτές που η τύχη τους παρέμενε ως τότε άγνωστη. Τελικά ,οι δύο από αυτούς, οι οποίοι ήταν τραυματισμένοι (ο ένας στο χέρι και ο άλλος στο πόδι) μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο ενώ στον τρίτο απαγγέλθηκαν κατηγορίες για διατάραξη κοινής ειρήνης, κατηγορία, που σύμφωνα με τους δικηγόρους, δεν μπορεί να προσωποποιηθεί. Επιπλέον δεν υπήρχε κανένας μάρτυρας κατηγορίας εναντίον του κατηγορούμενου διαδηλωτή καθώς η σύλληψη έγινε στο σωρό. Ο εν λόγω προσαχθέντας αρνήθηκε επιπλέον να δώσει δακτυλικά αποτυπώματα και γι`αυτό πιθανότατα θα του γίνει αυτόφωρη σύλληψη.