Ξεπέρασαν το 1,2 δισ. € τα «φέσια» στα ενοίκια

Επιπλέον «φέσι» αναμένεται να βάλουν το 2012 σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι ενοικιαστές που δεν θα πληρώσουν τα μισθώματα. Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, φέτος αναμένεται να αυξηθούν κατά 20% τα μη καταβαλλόμενα ενοίκια για καταστήματα, γραφεία ή κατοικίες, ξεπερνώντας έτσι το 1,2 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, «έκρηξη» κατά 50% σε σχέση με πέρυσι, αναμένεται στον αριθμό των αιτήσεων προς την Εφορία για την εκχώρηση των ανείσπρακτων ενοικίων. Οι ιδιοκτήτες «δωρίζουν» στο κράτος τα μισθώματα που τους οφείλονται προκειμένου να μην πληρώσουν φόρους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι αιτήσεις για εκχωρήσεις ενοικίων έχουν αυξηθεί φέτος κατά 50%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει στην εφημερίδα “Έθνος” ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Στράτος Παραδιάς, μέσα στους πρώτους μήνες του 2012, εξαιτίας της σφοδρής οικονομικής κρίσης, τα «φέσια» στα ενοίκια φαίνεται να έχουν αυξηθεί κατά 15%-20%. Το γεγονός αυτό αναμένεται να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στους ιδιοκτήτες οι οποίοι όχι μόνο δεν εισπράττουν τα μισθώματα αλλά πληρώνουν υπέρμετρους φόρους και χαράτσια. Τα «φέσια» στην αγορά ακινήτων είναι δύσκολο να υπολογιστούν, αφού οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κάνουν υπομονή και διευκολύνουν τους μισθωτές ώστε να πληρώσουν σε βάθος χρόνου. Εκτιμώνται όμως ότι είναι πάνω από 1 δισ. ευρώ και ήδη έχουν αυξηθεί κατά τουλάχιστον 150-200 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ανείσπρακτα ενοίκια κυρίως από καταστήματα και γραφεία αλλά τελευταία και από κατοικίες, καθώς χιλιάδες οικογένειες αδυνατούν να πληρώσουν στην ώρα τους.

Σύμφωνα με τον κ. Παραδιά, «τα καλύτερα ακίνητα, όπως έχει διαμορφωθεί η αγορά, είναι τα ξενοίκιαστα όπου οι ιδιοκτήτες έχουν κόψει και το ρεύμα. Ετσι έχουν το κεφάλι τους ήσυχο αφού ούτε το χαράτσι θα πληρώσουν ούτε θα κυνηγούν τα φέσια».

Η κατάσταση αυτή αναμένεται να προκαλέσει νέο κύμα αιτήσεων για εκχώρηση στο Δημόσιο των ανείσπρακτων μισθωμάτων προκειμένου να μη φορολογηθούν την επόμενη χρονιά. Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρουν ειδικοί στα φορολογικά, ότι τους τελευταίους έξι μήνες οι εφορίες δέχονται έως και πέντε αιτήσεις εκχώρησης μη εισπραχθέντων ενοικίων κάθε μέρα. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, εκτιμάται ότι περισσότερο από το 50% των Ελλήνων που ενοικιάζουν κάποιου είδους ακίνητο καθυστερεί να πληρώσει το ενοίκιο από 2 έως και 6 μήνες.

Στην Αθήνα οι καθυστερήσεις στην πλειονότητά τους ξεπερνούν τους 2 μήνες, ενώ στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την Ενωση Ιδιοκτητών Ακινήτων της πόλης, 4 στους 5 ενοικιαστές καθυστερούν ακόμη και 5 μήνες να καταβάλουν τα ενοίκια. Οι εξώσεις που γίνονται αφορούν κατά κύριο λόγο την επαγγελματική στέγη, αφού γίνεται κάθε προσπάθεια στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά να δίνεται ένα χρονικό περιθώριο.

Πηγή: Έθνος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To πουλί και το σκουλήκι: Μικρός αποχαιρετισμός στον Θύμιο Καρακατσάνη

H λιτότητα υπονομεύει το μεγάλο όραμα της Ευρώπης