in

Ξεκινάει σήμερα το Καραβάνι Αλληλεγγύης κατά της εξόρυξης χρυσού

Ξεκινάει σήμερα το Καραβάνι Αλληλεγγύης κατά της εξόρυξης χρυσού

Το καραβάνι αλληλεγγύης και ενημέρωσης ενάντια στις εξορύξεις χρυσού στην Χαλκιδική ξεκίνησε σήμερα το πρωί! Πρόκειται για έναν  μαραθώνιο φορέων αλληλεγγύης και επιτροπών αγώνα με σταθμούς την Κατερίνη, την Λάρισα και το Βόλο και προορισμό την Αθήνα. Η κάθε πόλη θα διοργανώσει την δική της υποδοχή στους κατοίκους της Χαλκιδικής με εκδηλώσεις και συζητήσεις  ενώ στην Αθήνα την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου στις 12 το μεσημέρι στην ΕΣΗΕΑ και το απόγευμα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Βουλή.

Περισσότεροι από 200 κάτοικοι της Χαλκιδικής αλλά και της Θεσσαλονίκης βρίσκονται ήδη καθ` οδόν για τον πρώτο σταθμό του μαραθωνίου, την Κατερίνη. Το καραβάνι έχει στόχο την εξάπλωση της αλληλεγγύης και του μηνύματος αντίστασης σε όλη την Ελλάδα. Βέβαιο είναι ότι μέσα από τις συζητήσεις και τις κουβέντες θα αναδειχθούν αντίστοιχα περιβαλλοντικά ζητήματα που αφορούν τις περιοχές που θα περάσει το καραβάνι, μιας και τα τελευταία τρία μνημονιακά χρόνια εκτεταμένες οικολογικές και κατά συνέπεια κοινωνικές καταστροφές εξελίσσονται σε όλη σχεδόν την Ελλάδα.

«Στις 23 του Νοέμβρη, στις 11:00 το πρωί, θα είμαστε όλοι εκεί! Στην Πλατεία Κατερίνης για να υποδεχτούμε τους συναγωνιστές μας από τη Χαλκιδική. Εμείς, τα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας συμπαραστεκόμαστε στους πολίτες του κινήματος ενάντια στις καταστροφικές εξορύξεις στη Χαλκιδική, και απευθυνόμαστε γι άλλη μια φορά σε εσάς, τα μέλη της ομάδας, τους συμπολίτες μας:  Σας καλούμε, να είμαστε όλοι εκεί σε μια κοινή δράση αλληλεγγύης, γιατί ο τόπος τους είναι και δικός μας τόπος» τονίζει η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας ενώ πολλές ακόμη συλλογικότητες και κάτοικοι έχουν δηλώσει ήδη την στήριξή τους στην δράση αυτή.

Επόμενος σταθμός Λάρισα. «Εμείς εκφράζουμε την συμπαράστασή μας ως τοπική κοινωνία μέσα από συλλογικότητες και φορείς στον λαό της Χαλκιδικής που αγωνίζεται. Θεωρούμε ότι θα υπάρξει μεγάλη ανταπόκριση στην εκδήλωση που διοργανώνουμε και που στόχο έχει την πλατύτερη δημοσιότητα του θέματος στον τόπο μας και ιδιαίτερα στον κόσμο εκείνο που δεν γνωρίζει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εξόρυξης χρυσού στην Χαλκιδικής» αναφέρει ο Πέτρος Παπαγεωργίου, μέλος της Πρωτοβουλίας για την υπεράσπιση του αγώνα της Χαλκιδικής στην Λάρισα. «Είναι ζήτημα αρχής για μας να στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε έναν αγώνα που αφορά όχι μόνο το σήμερα αλλά και την επόμενη γενιά. Τόσο με την εκδήλωση υποδοχής όσο και με την συζήτηση που θα ακολουθήσει προσδοκούμε να καλύψουμε το κενό ενημέρωσης που υπάρχει από τα κυρίαρχα μίντια σε σχέση με το ζήτημα αυτό αλλά και να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο να δραστηριοποιηθεί στο πλευρό τους»

Για την πρωτοβουλία συλλογικοτήτων απ`όλο το φάσμα των κοινωνικών κινημάτων (αντιφασιστική συνέλευση, Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου για τα νερά, Δίκτυο για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα, στέκι αλληλεγγύης, στέκι μεταναστών κ.α.) και κομμάτων της Αριστεράς και της Οικολογίας (ΣΥΡΙΖΑ,  ΑΝΤΑΡΣΥΑ,  Οικολόγοι Πράσινοι, ΕΕΚ) να διοργανώσουν μια μεγάλη εκδήλωση στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας την Κυριακή το πρωί μας μίλησε η Λίτσα Οικονόμου, μέλος της πρωτοβουλίας αλληλεγγύης στον αγώνα της Χαλκιδικής στον Βόλο.

«Πιστεύουμε ότι όλα τα κινήματα είναι απόλυτα συνδεδεμένα μεταξύ τους και από το πρόβλημα της Χαλκιδικής δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν τα κινήματα του Βόλου. Εξάλλου στην περιοχή μας βιώνουμε ένα αντίστοιχο πρόβλημα που αφορά το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του νερού του Βόλου. Επίσης, σοβαρή είναι η απειλή τα γύρω χωριά να χάσουν το δικαίωμα της άρδευσης από τα δικά τους νερά και να ποτίζουν τα χωράφια τους με το νερό της ύδρευσης» σημειώνει η κ. Οικονόμου και συνεχίζει «Στόχος της εκδήλωσης θα είναι η ενημέρωση των πολιτών του Βόλου για το ζήτημα της Χαλκιδικής και ειδικά όσων έχουν πειστεί από την προπαγάνδα των κυρίαρχων ΜΜΕ σχετικά με το ζήτημα αυτό. Εμείς πιστεύουμε ότι το κίνημα της Χαλκιδικής θα νικήσει και θα αποτελέσει το παράδειγμα και για τους αγώνες κατοίκων άλλων πόλεων»

«Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής δεν αγωνίζονται μόνο για την σωτηρία του δικού τους τόπου. Για εμάς στον αγώνα της Χαλκιδικής συμπυκνώνονται  όλοι οι αγώνες που δίνονται ενάντια στην μνημονιακή πολιτική, από τους εργαζόμενους της ΕΡΤ μέχρι τους διοικητικούς υπαλλήλους που παλεύουν για δωρεάν παιδεία» τονίζει από την πλευρά του ο Βασίλης Ζούμπος μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ Φθιώτιδας που αποτελεί έναν από τους διοργανωτές της δράσης αλληλεγγύης στην Λαμία. Στην υποδοχή του καραβανιού αλλά και στην συζήτηση που θα ακολουθήσει συμμετέχουν 8 φορείς (Όμιλος Φίλων Δάσους, Κίνηση Πόλης για την σωτηρία της Οίτης, φορέας Μαλλιακός SoS, δημοτικές κινήσεις, Αντιφασιστική Κίνηση) καθώς και  ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

«Εμείς στην περιοχή μας έχουμε αντίστοιχο πρόβλημα με την εξορυκτική δραστηριότητα της εταιρείας ΕΛΜΙΝ στον πυρήνα του εθνικού δρυμού της Οίτης. Εναντιωνόμαστε και εμείς στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Όσον αφορά την Χαλκιδική είναι σίγουρο ότι δεν έχουμε να κάνουμε με μία ήπια περιβαλλοντική καταστροφή αλλά με την σίγουρη ερήμωση ενός τόπου για εκατοντάδες χρόνια»  

Τελευταίος σταθμός Αθήνα. «Εμείς σαν επιτροπή Αλληλεγγύης για την Χαλκιδική (Αττική)  από την αρχή συμμετείχαμε στις μαζικές κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στον αγώνα της Χαλκιδικής. Και αυτό γιατί για εμάς εκτός από αγώνας υπεράσπισης του περιβάλλοντος είναι και ένας αγώνας αξιοπρέπειας και διεκδίκησης μιας καλύτερης ζωής» λέει η Κυριακή Κλοκίτη από την επιτροπή αλληλεγγύης στην Αθήνα.

«Μέσα στην κρίση  οι πολιτικές που εκπορεύονται από την κυβέρνηση για τα κοινά αγαθά έχουν στόχο να τσακίσουν τους αγώνες υπεράσπισής τους. Η Χαλκιδική είναι ένα πείραμα υποταγής της υπόλοιπης κοινωνίας» σημειώνει ακόμη προσθέτοντας ότι αντίστοιχα κινήματα στην Αθήνα για το περιβάλλον στο παρελθόν είχαν δώσει τον δικό τους μεγάλο αγώνα. Το κίνημα της Κερατέας, του Ελληνικού, του Ελαιώνα κ.α «Στόχος είναι η επαφή με αλληλέγγυους για την πραγματική διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας καθώς και μια απάντηση στην βιομηχανία των διώξεων που έχει στηθεί στην Χαλκιδική» καταλήγει.

 Το πλήρες πρόγραμμα:

*ΣΑΒΒΑΤΟ 23/11*

11:00 Κατερίνη – Πλατεία Ελευθερίας

18:00 Λάρισα – Πλατεία Ταχυδρομείου

ΚΥΡΙΑΚΗ 24/11

11:00 Βόλος – Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (αίθουσα Κορδάτου)

18:00 Λαμία – Πλατεία Πάρκου

ΔΕΥΤΕΡΑ 25/11

12:00 Αθήνα – Συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ

17:00 Αθήνα – Πλατεία Συντάγματος 

Σταυρούλα Πουλημένη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Κατηφορίζοντας τα βρόμικα σκαλιά Της NIEMANDS ROSE*

Θεατρική παράσταση «Κατερίνα Χ» ενόψει της παγκόσμιας ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών