in ,

Ξανά εργατικό ατύχημα στον δήμο Θεσσαλονίκης

«Να σταματήσουμε την εγκληματική πολιτική της διοίκησης του δήμου» καλεί η ΔΑΣ

Ακόμη ένα εργατικό ατύχημα στον δήμο Θεσσαλονίκης καταγγέλλει η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία.

Όπως αναφέρει το ατύχημα συνέβη το πρωί της Παρασκευής 28 Απρίλη στην περιοχή των 40 Εκκλησιών. Κατά την διάρκεια της αποκομιδής στις κατηφόρες της περιοχής, κάδος κύλησε και το χέρι εργαζόμενης στην καθαριότητα εγκλωβίστηκε μεταξύ του κάδου και της δαγκάνας του ανυψωτικού μηχανήματος με αποτέλεσμα να σπάσει δάχτυλα του χεριού της. Η εργαζόμενη μετέβη σε νοσοκομείο και της χορηγήθηκε πολυήμερη αναρρωτική άδεια. Οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι τα εργατικά «ατυχήματα» δεν οφείλονται στην «κακιά την ώρα» αλλά σε προβλήματα των υπηρεσιών του δήμου, όπως οι ελλείψεις προσωπικού, η μη σωστή κατανομή του υπάρχοντος προσωπικού, η εντατικοποίηση της εργασίας, η μη χορήγηση των Μέσων Ατομικής Προστασίας, τα λειψά, προβληματικά και ασυντήρητα οχήματα καθώς η μη εκπαίδευση των εργαζομένων για την υγιεινή και ασφάλεια κατά την εργασία.

«Ότι και να λέει η διοίκηση του δήμου και οι άνθρωποι τους, δεν θα κουραστούμε να τονίζουμε και να αναδεικνύουμε ότι τα εργατικά «ατυχήματα» δεν οφείλονται σε κάποια «κατάρα», την «κακιά την ώρα» ή στην «απροσεξία» των εργαζομένων. Συμβαίνουν γιατί κυβερνήσεις, διοικήσεις δήμων και γενικότερα η εργοδοσία βλέπουν την ασφάλεια των εργαζομένων ως κόστος που πρέπει να μειώσουν» σημειώνει η συνδικαλιστική παράταξη αναφέροντας ότι αυτά οφείλονται σε προβλήματα που πέρα από το ότι απαξιώνουν και διαλύουν τις υπηρεσίες, αποτελούν και τις βασικές αιτίες των εργατικών «ατυχημάτων».

«Από τη διοίκηση Ζέρβα δεν περιμένουμε τίποτα. Όταν μια διοίκηση  δεν έχει κάνει το στοιχειώδες, να χορηγήσει τα Μέσα Ατομικής Προστασίας στους εργαζόμενους, πως να περιμένουν οι εργαζόμενοι ότι θα λύσει προβλήματα που αναφέραμε παραπάνω. Απαιτούμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου εργασίας την άμεση παρέμβαση τους, για τα συνεχόμενα εργατικά «ατυχήματα» στον δήμο Θεσ/νίκης και τη διερεύνηση των αιτιών τους. Την 3ετία 2020-2022 είχαμε 120 καταγεγραμμένα (τα 86 στην καθαριότητα) και το πρώτο 4μήνο του 2023 εξακολουθούν να είναι συχνά. Να μη θρηνήσουμε και άλλον νεκρό συνάδελφο (2 τα τελευταία 8 χρόνια)» τονίζει ακόμη καλώντας την  πλειοψηφία του σωματείου να  προχωρήσει άμεσα σε συνέλευση των εργαζομένων και για το θέμα της ασφάλειας κατά την εργασία και για τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και είναι γνωστά στον λαό της πόλης. «Να δώσουμε απάντηση στην εγκληματική πολιτική της διοίκησης Ζέρβα».

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν:

-Προσλήψεις και σωστή διαχείριση του προσωπικού.

-Προμήθεια, επισκευή και συντήρηση απορριμματοφόρων και οχημάτων.

-Να χρησιμοποιούνται τα κατάλληλα απορριμματοφόρα, ανάλογα με την περιφέρεια-δρόμους που πραγματοποιείται αποκομιδή.

-Οι εργαζόμενοι να εκτελούν εργασίες σύμφωνα με τις δυνατότητες και τις δυνάμεις τους.

-Σωστή χωροθέτηση των κάδων.

-Να χορηγηθούν, επιτέλους, τα Μέσα Ατομικής Προστασίας.

-Τήρηση όλων των μέτρων προστασίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απειλή για το δάσος της Δαδιάς η επιχειρούμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου

Καταστροφικές, μη αναστρέψιμες παρεμβάσεις στην A’ Αρχαιολογική Ζώνη Μετεώρων καταγγέλλουν Μέλη της Κίνησης Πολιτών «Μετέωρα για όλους»