Την άποψη της Αυστραλίας για το Ιράν, η οποία δεν συμπίπτει με αυτήν της πλειοψηφίας των δυτικών χωρών, καθώς και το γεγονός ότι η Ρωσία παρακολουθούσε τους δολοφόνους του Αλεξάντερ Λιτβινένκο πριν τη δολοφονία του, αποκαλύπτουν τα διπλωματικά τηλεγραφήματα από τις πρεσβείες των ΗΠΑ.
Τα τηλεγραφήματα από τις πρεσβείες των ΗΠΑ που δημοσιεύονται δείχνουν ότι η Αυστραλία θεωρεί το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ως ένα «αποτρεπτικό» πρόγραμμα, μια άποψη έντονα αντίθετη από αυτή των περισσοτέρων δυτικών χωρών. Οι διαρροές αποκαλύπτουν επίσης ότι η Αυστραλία δεν συμμερίζεται την εκτίμηση ότι το Ιράν είναι ένα «κράτος απατεώνων».
Επίσης, οι μυστικές υπηρεσίες της Αυστραλίας φοβούνται ότι το Ισραήλ μπορεί να ξεκινήσει μια στρατιωτική επέμβαση στο Ιράν για να χτυπήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του, η οποία όπως είπαν θα μπορούσε να προκαλέσει έναν πυρηνικό πόλεμο, σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα της αμερικανικής διπλωματίας.
Μυστικά τηλεγραφήματα από την αμερικανική πρεσβεία στην Καμπέρα, τα οποία δόθηκαν αποκλειστικά στη Sydney Morning Herald από το Wikileaks, αποκαλύπτουν ότι Αυστραλοί αξιωματούχοι έθεσαν το ζήτημα στους συμμάχους τους, σε αρκετές περιπτώσεις.
Οι ανησυχίες της AIC “[Αυστραλιανή κοινότητα υπηρεσιών πληροφοριών] αναφορικά με τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν επικεντρώνονται στην κατανόηση των χρονικών ορίων της ενδεχόμενης οπλικής δυνατότητας, και στην συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αποτροπή του Ισραήλ από το να ξεκινήσει ανεξάρτητα ασυντόνιστα στρατιωτικά χτυπήματα εναντίον του Ιράν» αναφέρει αξιωματούχος από την Καμπέρα στην Ουάσινγκτον, το Μάρτιο του 2009.
«Ανησυχούν άμεσα ότι η επιδίωξη πυρηνικών δυνατοτήτων από το Ιράν θα οδηγούσε σε έναν συμβατικό πόλεμο – ή ακόμα και μια πυρηνική ανταλλαγή- στη Μέση Ανατολή με ανάμιξη των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία θα έσυρε την Αυστραλία σε μια σύγκρουση».
Άλλο τηλεγράφημα που εστάλη τέσσερις μήνες νωρίτερα, ανέφερε τις ανησυχίες της Αυστραλίας σχετικά με μια μονομερή ισραηλινή στρατιωτική επέμβαση εναντίον του Ιράν και «την πιθανότητα για μια ισραηλινή επίθεση εναντίον ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων».
Τα τηλεγραφήματα που δημοσιεύονται σήμερα αποκαλύπτουν επίσης ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Αυστραλίας θεωρούν τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν ως μια στρατηγική για να αποτρέψει ξένες επιθέσεις και υποστηρίζουν ότι θα ήταν λάθος να προβάλετε το Ιράν ως «κράτος απατεώνων», αναφέρει η εφημερίδα.
Τα τηλεγραφήματα προήλθαν από πρωτοβουλία των ΗΠΑ να ζητήσει απόψεις για την Ουάσινγκτον για πιθανή ανάμιξη της Τεχεράνης σε διάλογο για την ασφάλεια, και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η Αυστραλία κατα πάσα πιθανότητα δεν θα αντιταχθεί στη Ηνωμένες Πολιτείες, αν επέλεγαν να το πράξουν.
Η αλληλογραφία δείχνει ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση, υπό την πρωθυπουργία του Κέβιν Ραντ αλλά και υπό τη διάδοχό του Julia Gillard, υποστηρίζει σε γενικές γραμμές το Ισραήλ.
Αναφέρουν όμως ότι η προηγούμενη έντονη καταδίκη από τον Κέβιν Ραντ κατά του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, παρακίνησε την Τεχεράνη να λάβει μέτρα κατά της πρεσβείας της Αυστραλίας στο Ιράν. Η εφημερίδα δεν αναφέρει λεπτομερώς τα μέτρα αυτά, λέει πως κατέστησαν δυσκολότερη για τους υπαλλήλους τη διεξαγωγή των καθημερινών εργασιών τους. Σύμφωνα με ένα τηλεγράφημα, ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Rudd είπε στον πρεσβευτής του Ισραήλ στην Αυστραλία, Yuval Rotem, ότι ο Αχμαντινετζάντ ήταν ένα «απεχθές άτομο σε κάθε επίπεδο», προσθέτοντας ότι ο αντισημιτισμός του, τού «γυρίζει το στομάχι».
Η Ρωσία παρακολουθούσε τους δολοφόνους του Λιτβινένκο στο Ηνωμένο Βασίλειο
Η Ρωσία παρακολουθούσε τους ύποπτους ως δολοφόνους του πρώην κατασκόπου Αλεξάντερ Λιτβινένκο προτού το θύμα δηλητηριαστεί στο Λονδίνο, το 2006, αλλά είχε λάβει εντολές από τις βρετανικές αρχές να αποσυρθεί, σύμφωνα με παρατηρήσεις στο διαρρεύσει αμερικανική διπλωματική καλώδια.
Ο [Ρώσος Ειδικός Προεδρικός Αντιπρόσωπος Anatoly] Safonov υποστήριξε ότι οι ρωσικές αρχές στο Λονδίνο γνώριζαν και παρακολουθούσαν τα άτομα που μετέφεραν ραδιενεργές ουσίες μέσα στην πόλη, αλλά Βρετανοί τους είπαν πως όλα ήταν υπό έλεγχο προτού λάβει χώρα η δηλητηρίαση» αναφέρει το τηλεγράφημα.
Ο Λιτβινένκο, πρώην πράκτορα της KGB που στράφηκε κατά του Κρεμλίνου, πέθανε στο νοσοκομείο μετά από δηλητηρίαση με το ραδιενεργό πολώνιο-210 σε ένα εστιατόριο.
Στο κελί του Όσκαρ Γουάιλντ ο Assange
Την Τρίτη θα παραστεί για δεύτερη φορά ενώπιον δικαστηρίου στο Λονδίνο ο ιδρυτής του Wikileaks, Julian Assange. Μέχρι τότε κρατείται σε κελί απομόνωσης στις φυλακές Γουάντσγουορθ – μάλιστα σύμφωνα με τον Τύπο, ο Assange κρατείται στο ίδιο κελί όπου κρατήθηκε το 1895 ο Όσκαρ Ουάιλντ, ο οποίος είχε καταδικαστεί για ομοφυλοφιλία.
Oι ΗΠΑ φαίνεται πως επιθυμούν τη δίωξη του Άσαντζ και την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του, σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν οι δικηγόροι του. Πάντως αξιωματούχος του υπουργείου ∆ικαιοσύνης των ΗΠΑ το διέψευσε. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ετοιμάζει, ωστόσο, δύο νομοσχέδια που θα επιτρέψουν τη δίωξη του Assange. Το ένα από αυτά θα ορίζει ως παράνοµη τη δηµοσίευση των ονοµάτων πληροφοριοδοτών του στρατού ή των υπηρεσιών πληροφοριών.
Ο ίδιος ο Άσαντζ δήλωσε -σε συνέντευξη που είχε δώσει πριν τη σύλληψή του και η οποία μεταδόθηκε την Κυριακή- ότι φοβάται πως οι ΗΠΑ θα κινηθούν δικαστικά εναντίον του. Αλλά και οι δικηγόροι του αναμένεται να εκφράσουν παρόμοιους φόβους την Τρίτη ενώπιον του δικαστηρίου. Υποστηρικτές του ιδρυτή του WikiLeaks έχουν συγκεντρώσει περίπου 215.000 ευρώ, σε περίπτωση που το δικαστήριο δεχθεί την αποφυλάκιση του Assange με εγγύηση.
∆ιαδηλώσεις υπέρ του Assange πραγµατοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο σε πολλές πόλεις της Ισπανίας –Μαδρίτη, Βαρκελώνη,Μάλαγα – όπως επίσης στο Σάο Πάολο, το Χονγκ Κονγκ και το Μπρισµπέιν στην Αυστραλία. Για σήμερα, αναμένονται κινητοποιήσεις στο Λονδίνο, το Μαϊάμι και τη Μινεάπολη των Ηνωμένων Πολιτειών.
από tvxs.gr