in

Βουλή: Με ενστάσεις και διαφωνίες η συζήτηση του ν/σ για τις τηλεοπτικές άδειες

Βουλή: Με ενστάσεις και διαφωνίες η συζήτηση του ν/σ για τις τηλεοπτικές άδειες

Με ενστάσεις και διαφωνίες επί της διαδικασίας εκ μέρους όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που απορρίφθηκαν, ωστόσο, μετά από ψηφοφορία από την κυβερνητική πλειοψηφία, άρχισε στις δύο αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ (αδειοδότηση παροχών περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης και άλλες διατάξεις). 

Απαντώντας στην κριτική των βουλευτών ο αρμόδιος Υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, δήλωσε ότι “Η κυβέρνηση δεν κανονίζει τίποτα εν κρυπτώ. Θα επιδιώξει στη διάρκεια της συζήτησης και αναλυτικό διάλογο και ευρύτερες συναινέσεις”.

«Αδικούμε τους εαυτούς μας όταν παριστάνουμε τους έκπληκτους, καθώς στην ουσία συζητείται επί τρεις μήνες και υπήρχε αρκετός χρόνος για να ενημερωθούν όλοι και να γίνει διαβούλευση, αντέτεινε ο κ. Παππάς, υπενθυμίζοντας ότι το νομοσχέδιο είχε αναρτηθεί από την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, και από τις 22 Ιουλίου.

Σστο θέμα των εργαζόμενων ο υπουργός Επικρατείας χαιρέτισε το ενδιαφέρον των κομμάτων, αλλά επεσήμανε ότι «δεν μπορεί να γίνονται δύο κριτικές. Αν υπάρχει μέριμνα για τις θέσεις εργασίας πρέπει να υπάρχει αναφορά στο νομοσχέδιο και δεν μπορούμε ταυτόχρονα να λέμε ότι πιέζονται οι ιδιοκτήτες και θα υπάρξει πρόβλημα βιωσιμότητας».

Για το θέμα του ΕΣΡ ο Ν. Παππάς τόνισε ότι «πρέπει η ανεξάρτητη αρχή να είναι θωρακισμένη και ο διαγωνισμός να μην είναι ευάλωτος» και με το νομοσχέδιο «αυτά μπορούμε να τα διευθετήσουμε».

Όσον αφορά την DIGEA ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει πρόθεση να καταργηθεί η DIGEA, δικαιούται όμως και το δημόσιο να έχει την δική του πλατφόρμα. Την προηγούμενη περίοδο είχαμε δεχθεί παρατηρήσεις ότι 12 περιοχές, όλως τυχαίως με εθνικό ενδιαφέρον, δεν είχαν σήμα.»

Σοβαρές καταγγελίες για τα έργα και τις ημέρες της Εθνικής Επιτροπής Ταχυδρομείων και Τηλεπικοινωνιών, έκανε ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης μιλώντας στις Επιτροπές της Βουλής για το νομοσχέδιο που αφορά τις τηλεοπτικές άδειες. «Εμείς εγγυόμαστε ως κυβέρνηση την ανεξάρτητη λειτουργία των ρυθμιστικών αρχών», τόνισε.

Ο υπουργός Υποδομών εκτίμησε πως «δεν θα έχουμε πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρότι πολλοί καλοθελητάδες, και μέλη της ΕΕΤΤ, έχουν προσφύγει σ’ αυτή κατά την «καλή» συνήθεια των τελευταίων χρόνων».

Σε παρέμβασή του, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, παρέπεμψε στην απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, στην οποία συμφωνήθηκε η διαδικασία συζήτησής του. Υπενθυμίζεται σύμφωνα με σχετική απόφαση, το Σάββατο θα ολοκληρωθεί τελικά η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες.

Για διαδικασία «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε», έκανε λόγο ο εισηγητής της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, υποστηρίζοντας ότι εάν η κυβέρνηση δεν θέλει τη φίμωση θα πρέπει να αποδεχθεί τη διαδικασία συζήτησης με άνεση χρόνου, ώστε να μην αποδυναμωθεί ο ρόλος της Επιτροπής.

Είναι μείζον ζήτημα για την ποιότητα της λειτουργίας των θεσμών, της δημοκρατίας και της ενημέρωσης. Υπάρχουν σημαντικές ρυθμίσεις, γι’ αυτό χρειάζεται να γίνει συζήτηση με κανονικούς ρυθμούς και όλοι έχουμε να κερδίσουμε από αυτό», ανέφερε εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Θεόδωρος Παπαθεωδόρου.

Την έντονη διαφωνία τους επί της σύμπτυξης των διαδικασιών, εξέφρασαν από το ΚΚΕ, τόσο ο Γιάννης Γκιόκας, όσο και η Λιάνα Κανέλη, η οποία σημείωσε ότι δεν πρέπει να σχετίζεται η διαβούλευση με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι, υποστήριξε ότι πέραν του γεγονότος ότι από το νομοσχέδιο απουσιάζουν οι ρυθμίσεις για αδειοδοτήσεις ραδιοφωνικών σταθμών, υπάρχουν και άσχετες διατάξεις.

Υπέρ της συζήτησης του νομοσχεδίου με κανονικές διαδικασίες τάχθηκε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος, Δημήτρης Καρράς, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Βασίλης Κόκκαλης.

Τη διαμαρτυρία του για την απαράδεκτη διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου, όπως την χαρακτήρισε, εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης και αποχώρησε από τη συνεδρίαση (δείτε εδώ).

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή το απόγευμα της Δευτέρας (Διαβάστε εδώ αναλυτικά ολόκληρο το νομοσχέδιο). Όπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, τον τελικό αριθμό των αδειών θα τον καθορίσει ο αρμόδιος Υπουργός μετά από διαβούλευση με τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Οι τηλεοπτικές άδειες θα έχουν 10ετή ισχύ και μπορούν να τις διεκδικήσουν ανώνυμες ή υπό σύσταση ανώνυμες εταιρείες της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, οι οποίες όμως δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στον τομέα των ΜΜΕ, αλλά και δήμοι. Από τη διεκδίκηση των αδειών αποκλείονται όσοι συμμετέχουν σε διαφημιστικές εταιρείες και εταιρείες ερευνών της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το «αριστερό» μακιγιάζ της Ευρώπης – Φρούριο. Της Μάνιας Μπαρσέφσκι

Παρουσίαση -συζήτηση των πορισμάτων των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για τις παρανομίες της Eldorado Gold