in

Βιβλιοπαρουσίαση: Δεν γίνονται αυτά εδώ, του Λίουις Σινκλαίρ

Βιβλιοπαρουσίαση: Δεν γίνονται αυτά εδώ, του Λίουις Σινκλαίρ

Το 1935, τα φασιστικά στρατεύματα του Μουσολίνι εισβάλλουν στην Αιθιοπία, η ναζιστική Γερμανία παραβιάζει τη Συνθήκη των Βερσαλλιών, στην Ελλάδα το φιλοβασιλικό κίνημα του Κονδύλη  καταλαμβάνει την εξουσία, η Ισπανία βρίσκεται στα πρόθυρα του εμφύλιου πολέμου, και στην Αμερική ο Λίουις Σινκλαίρ, ήδη βραβευμένος με τον πρώτο βραβείο Νόμπελ, εκδίδει το έργο του «Δεν γίνονται αυτά εδώ».

Γράφει η Άννα Ιακωβίδου

Ο αναγνώστης παρακολουθεί την πορεία του ώριμου δημοσιογράφου Ντορέμους Τζέσαπ, ο οποίος καλείται να αναθεωρήσει τις μέχρι τότε κατασταλαγμένες του απόψεις. Αποφασισμένος για τη στάση που θα κρατήσει στις επικείμενες εκλογές, βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων και αναλύει τα καθέκαστα, περνώντας από το αρχικό στάδιο της εσωτερικής πάλης και στη συνέχεια αναζητώντας άλλοτε τη συγκατάβαση και άλλοτε την διαφορετική προσέγγιση των ανθρώπων του περιβάλλοντός του.     

Την αφορμή γι’αυτή την κατάσταση δίνει η υποψηφιότητα του γερουσιαστή Μπαζ Γουίντριπ στις επικείμενες εκλογές για την προεδρία. Το πρόγραμμα του δημαγωγού γερουσιαστή ξεδιπλώνεται σε συνέχειες μέσα από τις επικεφαλίδες των κεφαλαίων του βιβλίου, ραδιοφωνικές εκπομπές και συζητήσεις τρίτων. Η εξ αποστάσεως γνωριμία με τον γερουσιαστή και η κοινοποίηση του προγράμματος μέσω έμμεσων πηγών συμβάλλει στην δημιουργία μιας ομιχλώδους ατμόσφαιρας που φτάνει στο σημείο να προκαλέσει ίλιγγο στον πρωταγωνιστή όταν παρακολουθεί ο ίδιος μία ομιλία του γερουσιαστή κατά την προεκλογική του καμπάνια. Συνεπαρμένος από τον χειμαρρώδη λόγο και παρασυρόμενος από τη δυναμική που του ασκεί η μαζική ψυχολογία του κοινού επανέρχεται σχεδόν άρρωστος και τρομαγμένος στην πραγματικότητα μαγεμένος ωστόσο από την εμπειρία.

Όταν τελικά η εξουσία περνάει στα χέρια του Μπαζ Γουίντριπ  τα ακραία γεγονότα υποδαυλίζουν την απόφαση Ντορέμους Τζέσαπ να δραστηριοποιηθεί στην αντίσταση και να ανακαλύψει βήμα-βήμα τις πραγματικές του προσωπικές αξίες. Αντιλαμβανόμενος  πλέον την πραγματικότητα δεν διστάζει στιγμή να αμφισβητήσει τις παλαιότερες δοξασίες του και να αψηφώντας τον κίνδυνο που απειλεί τον ίδιο και την οικογένειά του εναντιώνεται στην εξουσία.

Με τη διορατικότητα του ο συγγραφέας, καίτοι ζει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, παρακολουθεί  τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στην ευρωπαϊκή πλευρά και τα αντιλαμβάνεται σχεδόν στην απολυτότητά τους. Προβλέπει την κοινωνική απομόνωση και την βία που θα επιβάλλουν τα φασιστικά καθεστώτα, την έπαρση των εξουσιαστών και την υποταγή των εξουσιαζόμενων. Μέσα από την δημιουργία πολυπρόσωπων χαρακτήρων καταφέρνει να συμπεριλάβει σχεδόν όλες τις κοινωνικές, πολιτικές, θρησκευτικές και οικονομικές ομάδες που επηρεάζονται από το πολιτικό κλίμα ψυχογραφώντας εξελικτικά τις αντιδράσεις τους.

Η λιτή γραμμή εξιστόρησης λειτουργεί επικουρικά στην κατανόηση ενός τόσο πολύπλοκου μηχανισμού. Ένα βιβλίο που  δυστυχώς παραμένει επίκαιρο στις μέρες μας, φανερώνει με απλό τρόπο τις κρυφές πτυχές των ολοκληρωτικών καθεστώτων, εξιστορεί την εξέλιξή τους και οδηγεί τον αναγνώστη στον απλό προβληματισμό…μήπως τελικά γίνονται αυτά εδώ;

Εκδόσεις : Καστανιώτη

Σελ : 530

Έτος έκδοσης : Νοέμβριος 2016

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Βιβλιοπαρουσίαση: Το κόκκινο νήμα μιας δεκαετίας

Die / let die. Του Δημοσθένη Παπαδάτου – Αναγνωστόπουλου