in ,

Βιντεοσκόπηση των εργαζομένων και εντατικοποίηση καταγγέλει το σωματείο εργαζομένων στη Vodafone

Ανακοίνωση εξέδωσε το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ σε σχέση με την άμεση ή έμμεση προσπάθεια της εταιρείας να πείσει τους εργαζομένους να εγκαταστήσουν κάμερες στο σπίτι τους κατά την περίοδο που θα διαρκέσει η τηλεργασία.

Παραθέτουμε τη σχετική ανακοίνωση από τη σελίδα του σωματείου:

Όπως πληροφορούμαστε εργαζόμενοι σε τηλεφωνικά κέντρα δέχονται “προτάσεις” από τους άμεσους προϊσταμένους τους (team leaders) για την εγκατάσταση καμερών στο σπίτι τους.

Με δικαιολογία ότι “υπάρχουν πολλοί νέοι συνάδελφοι”, ότι “δεν γνωριζόμαστε μεταξύ μας”, ότι “θα βοηθήσει την καλύτερη επαφή” πλασάρουν κάμερες στους συναδέλφους που εργάζονται από το σπίτι τους για τις ανάγκες των “meeting”. Μάλιστα, μερικοί προϊστάμενοι φτάνουν στο σημείο να παρουσιάσουν ως δική τους πρωτοβουλία την εγκατάσταση της κάμερας προκειμένου να γίνει ευκολότερα δεκτή, την στιγμή που είναι ξεκάθαρο πως έχουμε να κάνουμε με πρωτοβουλία της διοίκησης της εταιρείας.

Δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι εξέλιξη στα πλαίσια όλων των αντεργατικών επιλογών που εφαρμόζει και η διοίκηση της Vodafone αλλά και όλες οι μεγάλες εταιρείες προκειμένου να εντατικοποιήσουν την εργασία με ολέθρια αποτελέσματα στην ψυχολογία και την επιβίωση των εργαζομένων. Έτσι τελικά θα αξιοποιηθούν αυτές οι «πρωτοβουλίες». Τον 3/2020 σε παρόμοιες ενέργειες είχε προχωρήσει η Teleperformance και άλλες εταιρείες.

Ενώ προϊστάμενοι ομάδων σε back τμήματα στη Vodafone την ίδια περίοδο είχαν προτείνει και προσπαθήσει χρήση αντίστοιχων οπτικοακουστικών μέσων με παρόμοια επιχειρήματα στους συναδέλφους. Ενέργεια που τότε προσέκρουσε στην άρνηση των συναδέλφων.

Οι νέες προσπάθειες της διοίκησης με αφορμή την πανδημία και την εκτεταμένη τηλεργασία να καθιερώσει τέτοιες μεθόδους στις ομάδες του 1399 (εταιρική εξυπηρέτηση πελατών), στο collection, σε όλη την εξυπηρέτηση μεγάλων εταιρικών πελατών (VGE, major), στο enterprise back office αλλά σε άλλα τμήματα των “μαύρων” υπερ-εντατικοποιημένων τηλεφωνικών κέντρων -που επιπλέον είναι και επιβαρυμένα με συνεχείς απολύσεις και ανακύκλωση εργαζομένων- πρέπει να πέσουν στο κενό. Ήδη ένας αριθμός συνάδελφων σε διάφορα τμήματα της εταιρείας -κακώς- χρησιμοποιεί τις κάμερες στην καθημερινότητα της εργασίας.

Το λέμε καθαρά:

Η εγκατάσταση καμερών και εξοπλισμού παρακολούθησης στα σπίτια των συναδέλφων δεν γίνεται για τη “γνωριμία” & για να βλεπόμαστε στα meetings, ουδόλως ενδιαφέρονται για κάτι τέτοιο. Γίνεται αποκλειστικά για την άσκηση μεγαλύτερης πίεσης και εντατικοποίησης.

Η εγκατάσταση τέτοιου εξοπλισμού με οποιαδήποτε αφορμή στον προσωπικό χώρο του σπιτιού μας προσβάλλει τον καθένα εργαζόμενο, τον καθένα από εμάς και είναι και ενέργεια εντελώς παράνομη.

Καλούμε τη διοίκηση άμεσα να σταματήσει τις ενέργειες εγκατάστασης εξοπλισμού webcams στα σπίτια των συναδέλφων.

Καλούμε κάθε συνάδελφο να κινητοποιηθεί με το Σωματείο και να αρνηθεί ευθέως την μαγνητοσκόπησή του εντός της οικίας του για μικρότερο ή μεγαλύτερο διάστημα και με το οποιοδήποτε πρόσχημα ή αιτιολόγηση. Να αρνηθεί ευθέως και κατηγορηματικά την παραλαβή, εγκατάσταση και λειτουργία κάμερας μέσα στο ίδιο του το σπίτι και την βιντεοσκόπησή του.

Για το ζήτημα το Σωματείο μας θα προχωρήσει σε όλες τις δυνατές και απαραίτητες ενέργειες καθώς και καταγγελίας στις αρμόδιες αρχές για να μην καταλήξουμε να γίνουμε η γενιά εργαζομένων “big brother” χωρίς δικαιώματα και μόνο με υποχρεώσεις.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων Vodafone-Πάναφον

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ιστορίες από το τέλος του Greek Dream

Χημικά και ξύλο στο συλλαλητήριο ενάντια στο νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια