in , ,

Video και ανταπόκριση από την εκδήλωση του Alerta.gr για την ελευθερία του τύπου

Το Σάββατο 26/2 πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη, στο Κοινωνικό Κέντρο Ovradera, η εκδήλωση-συζήτηση που διοργάνωσε το Alerta.gr, με τίτλο “Η ελευθερία του τύπου στο στόχαστρο της καταστολής, η ενημέρωση όμηρος του Κεφαλαίου“.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν μέλη αυτο-οργανωμένων, ριζοσπαστικών, εναλλακτικών και κινηματικών μέσων ενημέρωσης. Συγκεκριμένα, πέρα από τo Αlerta.gr, συμμετείχαν ο Δημήτρης Δ. από τη σελίδα “Για την Έφοδο στον Ουρανό (efodos.net)”, το ενημερωτικό site “Alterthess” και η Σταυρούλα Πουλημένη, το συνεργατικό ενημερωτικό μέσο “Infolibre”, το οποίο εκπροσώπησε ο αγωνιστής συνδικαλιστής δημοσιογράφος Μπάμπης Μπίκας στην θέση της Μαρίνας Μεϊντάνη (όπως και τον Ασύνταχτο Τύπο), καθώς και οι κινηματικοί δημοσιογράφοι Αλέξανδρος Λιτσαρδάκης και Χρήστος Αβραμίδης.

Οι συμμετέχοντες μίλησαν σχετικά με την λογοκρισία και την ανελευθερία στον Τύπο και τα social media, την κατευθυνόμενη “ενημέρωση”, τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα κινηματικά μέσα ενημέρωσης ως προς την λειτουργία και την επιβίωσή τους σε ένα μιντιακό περιβάλλον που αποτελεί -σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα- ιδιοκτησία του μεγάλου κεφαλαίου, καθώς και για την πραγματικότητα στα εργασιακά για τους χαμηλόμισθους δημοσιογράφους και τεχνικούς. Έγιναν προτάσεις σχετικά με την περαιτέρω συνεργασία των κινηματικών Μέσων, με σεβασμό στις διαφορετικές επιλογές λειτουργίας και περιεχομένου του καθενός, αλλά και για την ενίσχυση σε πόρους και ανθρώπινο δυναμικό των κινηματικών και αυτο-οργανωμένων Μέσων.

Επιπλέον, η Σταυρούλα Πουλημένη ανέλυσε την συνθήκη του SLAPP, δηλαδή του νομικίστικου τρόπου με τον οποίο ένας ιδιώτης, μια εταιρία, κάποιο πολιτικό πρόσωπο, μπορούν να κυνηγήσουν δικαστικά ένα Μέσο ή έναν δημοσιογράφο, προκειμένου τους εξαντλήσουν οικονομικά και ηθικά, χωρίς απαραίτητα να στοχεύουν σε κάποια νομική δικαίωση, αλλά με απώτερο σκοπό να αποτρέψουν το Μέσο και τον δημοσιογράφο από το να συνεχίσει την έρευνα και την αναζήτηση της αλήθειας, την αποκάλυψη σκανδάλων κ.λπ. σχετικά με το συγκεκριμένο πρόσωπο/φορέα/εταιρία. Η ίδια η Σταυρούλα Πουλήμενη και το Alterthess αποτελούν θύματα μιας τέτοιας περίπτωσης SLAPP, καθώς αντιμετωπίζουν αγωγή, που προέρχεται από το στέλεχος της Ελληνικός Χρυσός, Ευστάθιο Λιάλιο, ο οποίος μάλιστα ζητάει και 100.000€ ως αποζημίωση. Περισσότερα για την υπόθεση μπορείτε να βρείτε σε παλαιότερο άρθρο μας. Η αγωγή κατά της Σταυρούλας και Alterthess εκδικάζεται στις 3 Μαρτίου στην Αθήνα, στην Ευελπίδων.

Μετά τις εισηγήσεις των συμμετεχόντων ακολούθησαν τοποθετήσεις από το κοινό, σε σχέση με τις παραπάνω θεματικές. Την εκδήλωση παρακολούθησαν περίπου 40 άτομα.

Υπενθυμίζουμε ότι το κάλεσμα για συμμετοχή στο Alerta.gr παραμένει ανοιχτό και αφορά στην οποιαδήποτε βοήθεια, τεχνική, δημοσιογραφική κ.λπ. μπορεί να προσφέρει ο οποιοσδήποτε στο Μέσο, συμφωνώντας φυσικά με τον τρόπο λειτουργίας του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Θεσσαλονίκη: Πολιτική εκδήλωση για τον πόλεμο στην Ουκρανία από τη διεθνιστική κίνηση antiwar

Αγωγή φίμωσης ErgasiaNET | Στις 9 Μάρτη, η δίκη κατά του μέλους Μεικτού Συμβουλίου ΕΣΗΕΑ Γιώργη Χρήστου και των Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτου Αλικαρίδη