in ,

Β. Παπαγεωργόπουλος: Δηλώνει έτοιμος να αντιμετωπίσει τις δίκες που ακολουθούν

Β. Παπαγεωργόπουλος: Δηλώνει έτοιμος να αντιμετωπίσει τις δίκες που ακολουθούν

Κρατώντας ένα σακβουαγιάζ στο χέρι και έχοντας ένα δεύτερο στον ώμο βγήκε από τη φυλακή και άπλωσε το βλέμμα του. Μία στους δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί στην είσοδο του σωφρονιστικού καταστήματος Διαβατών και μία σε όλο τον χώρο του προαυλίου. Ατένιζε ελεύθερος πλέον και άκουγε να σφυρίζει το διερχόμενο τρένο. Ένα ίδιο σφύριγμα τρένου είχε καταγράψει και στην πρώτη του επιστολή μέσα από τις φυλακές.

Ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος δεν φρόντισε να οργανώσει καμία φιέστα κατά την αποφυλάκισή του, το απόγευμα της περασμένης Τρίτης. Η σύζυγός του με τον αδελφό της έφτασε στις φυλακές με ένα Ρενό Τουίνγκο και απέφυγε διακριτικά τα μέσα ενημέρωσης. Μαζί με μια συνεργάτιδά του ήταν οι μόνοι που τον περίμεναν στην είσοδο. Και ο ίδιος δεν άλλαξε συνήθειες. Έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους λέγοντας ότι είναι ένας από τους πλέον αδικημένους, με την καταδικαστική απόφαση των 12 ετών κάθειρξης για την υπεξαίρεση των 17,9 εκατομμυρίων ευρώ, και για μία ακόμη φορά μίλησε σε τρίτο πρόσωπο λέγοντας χαρακτηριστικά: “Θέλω να πιστεύω ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα αποκαταστήσει την τιμή και την υπόληψη του δημάρχου Θεσσαλονίκης”.

Η είδηση της αποφυλάκισής του δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στο περιβάλλον του. Απλώς δεν περίμεναν ότι θα συνέβαινε την Τρίτη. Γνώριζαν, ενημερωμένοι από το νομικό τους επιτελείο, ότι η πιστοποίηση του ΚΕΠΑ για αναπηρία 68% ήταν το χαρτί της ελευθερίας του, σύμφωνα με τον νέο νόμο Παρασκευόπουλου για την αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων, και ότι τα περιθώρια του συμβουλίου πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, μετά τη θετική πρόταση της εισαγγελέα, ήταν δεσμευτικά ως προς την αποφυλάκισή του, καθώς ο νόμος είναι σαφής. Παρ’ όλα αυτά διατηρούσαν χαμηλές προσδοκίες μετά την απόρριψη των δύο προηγούμενων αιτήσεων από το πενταμελές εφετείο Θεσσαλονίκης, όπου πάλι ο τέως δήμαρχος, με αφορμή την αίτηση αναίρεσης που έχει ασκήσει στον Άρειο Πάγο, επικαλέστηκε κυρίως τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει με την καρδιά του.

Ενδεικτικό είναι πως ο ίδιος είχε ενημερωθεί για τη μεταγωγή που είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη, προκειμένου να βρεθεί στο γραφείο του ανακριτή διαφθοράς και να απολογηθεί για την υπόθεση των ειδικών εντολών πληρωμών δαπανών. Αλλά τελικά πήγε μόνος του, καθώς είναι ελεύθερος.

Ο σκοπός του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου ήταν να βγει από τη φυλακή. Πιστεύει πως όντας ελεύθερος θα αντιμετωπίσει διαφορετικά και από άλλη θέση τις δικαστικές περιπέτειες που απλώνονται μπροστά του το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Θεωρεί ότι η ισχύς ενός ελεύθερου κατηγορούμενου είναι πολύ μεγαλύτερη από έναν ο οποίος οδηγείται στο εδώλιο του δικαστηρίου με χειροπέδες, όπως συνέβη στα δύο προηγούμενα δικαστήρια στην αίθουσα του πενταμελούς εφετείου.

Η άνεση που είχε ήταν εμφανής και το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης, έξω από τα γραφεία του ανακριτή διαφθοράς και της εισαγγελέα γνωμοδοτήσεων. Διαρκώς χαμογελούσε και χαιρετούσε όποιον τον πλησίαζε.

Οι αντιδράσεις

Ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης βγήκε με έναν νόμο που θέσπισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και δεν είναι τυχαίο πως στην πρώτη δήλωσή του αναφέρθηκε στις “ευεργετικές διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου”. Οι όποιες αντιδράσεις για την αποφυλάκισή του, ακόμη και επίσημες όπως η ανακοίνωση του Ποταμιού, δεν έχουν να κάνουν με την ποινική μεταχείριση του τέως δημάρχου. Άλλωστε ο νόμος δεν καθορίζει θέσεις και αξιώματα κρατουμένων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και ούτε θεσπίστηκε για την περίπτωση Παπαγεωργόπουλου.

Ωστόσο από αρκετούς πολίτες, κυρίως σε social media και ραδιόφωνα, οι αντιδράσεις ήταν έντονες ως προς την αποφυλάκιση του πρώην πρώτου πολίτη της Θεσσαλονίκης, ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών για μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις υπεξαίρεσης σε οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης, της τάξης των 17,9 εκατομμυρίων ευρώ, όπως τουλάχιστον το ποσό προσδιορίστηκε από τις δύο αποφάσεις των κακουργιοδικείων Θεσσαλονίκης.

Η απάντηση στους αντιδρώντες ήταν πως ο Παπαγεωργόπουλος με τη συγκεκριμένη απόφαση δεν έχει απαλλαγεί από την καταδίκη του, ούτε οι υπόλοιπες υποθέσεις που αντιμετωπίζει έχουν διαγραφεί από το ημερολόγιο των δικαστηρίων της Θεσσαλονίκης. “Το ίδιο θα συνέβαινε με οποιονδήποτε κρατούμενο που ήταν σε αυτή τη θέση. Οι δικαστές έχουν στα χέρια τους την πιστοποίηση ενός επίσημου φορέα, που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από καμία πλευρά και είναι αυτός ο οποίος έχει τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα”, σημείωναν δικαστές. Πρόσθεταν πως οι συγκεκριμένες ευεργετικές διατάξεις του 67% ποσοστού αναπηρίας έχουν εφαρμοστεί και σε άλλους κρατούμενους, παρότι ο αριθμός είναι μικρός, αφού άλλωστε ο νόμος είναι σχετικά καινούργιος.

Βούλευμα: Το στενό εξάμηνο της πιστοποίησης

Στο βούλευμα με το οποίο αποφυλακίστηκε ο Β. Παπαγεωργόπουλος γίνεται αναφορά στην πιστοποίηση του ΚΕΠΑ για την αναπηρία του 68% που αναγνωρίστηκε στον τέως δήμαρχο. Οι γιατροί του συγκεκριμένου κέντρου όμως, ενώ συνήθως στις πιστοποιήσεις τους αναφέρονται σε διάστημα δύο ετών, στην περίπτωση Παπαγεωργόπουλου κάνουν λόγο για εξάμηνο, που λήγει τον προσεχή Οκτώβριο.

Νομικοί έλεγαν πως η συγκεκριμένη κρίση δεν συνδέεται με την απόφαση του συμβουλίου, το οποίο έκρινε την αναπηρία του μέχρι πρότινος κρατούμενου από τα δεδομένα που είχε εκείνη τη στιγμή. Ενδεχομένως, συμπλήρωναν, να χρειαστεί επανέλεγχος της κατάστασης της υγείας του τον Οκτώβριο για να δοθεί ακόμη μία πιστοποίηση. Ωστόσο από πουθενά δεν προβλέπεται ότι ένα νέο έγγραφο θα μπορούσε να αναιρέσει την απόφαση αποφυλάκισης. “Ο νομοθέτης θεσπίζει νόμους, όμως τα κάστανα από τη φωτιά τα βγάζουν οι δικαστές”, είπε χαρακτηριστικά στη “ΜτΚ” δικαστής ο οποίος συμφώνησε πως στον συγκεκριμένο νόμο και ανάλογα με την εξέλιξη της κάθε περίπτωσης μπορεί να χωρέσουν πολλές ερμηνείες.

Πάντως, στο έγγραφο που επαναλαμβάνεται στο βούλευμα επισημαίνεται πως η κατάσταση της υγείας του τέως δημάρχου, λόγω των πολλών αγγειοπλαστικών επεμβάσεων στην καρδιά του, είναι “διαρκώς επιδεινούμενη”. Επομένως το νόημα του μικρού χρονικού διαστήματος μπορούσε να συνδέεται με το ενδεχόμενο μιας χειρουργικής επέμβασης, για την οποία επίσης γίνεται λόγος στα πρακτικά της συνεδρίασης του ΚΕΠΑ.

Ο δικαστικός μαραθώνιος Παπαγεωργόπουλου που αρχίζει τον Σεπτέμβριο

“Η 21η Οκτωβρίου είναι η καθοριστικότερη όλων των ημερομηνιών. Τα υπόλοιπα απλώς ακολουθούν”. Άνθρωπος του περιβάλλοντος Παπαγεωργόπουλου επιμένει στην άποψη που είχε και πριν την αποφυλάκιση του τέως δημάρχου, πως το νομικό επιτελείο του έχει επικεντρώσει όλες τις προσπάθειές του στην αναίρεση που ασκήθηκε στον Άρειο Πάγο για τη δίκη της υπεξαίρεσης. “Αυτή είναι η κορυφαία υπόθεση, της υπεξαίρεσης. Έχουμε μία απόφαση που κατά την άποψη του κ. Παπαγεωργόπουλου είναι απολύτως άδικη, έχει ληφθεί με οριακή πλειοψηφία και υπάρχουν στοιχεία να ανατραπεί”, συμπλήρωσε.

Είναι αλήθεια πως ο τέως δήμαρχος έχει μπροστά του να αντιμετωπίσει σειρά δικαστικών υποθέσεων, με επίκεντρο τα οικονομικά του δήμου, για τις οποίες είναι κατηγορούμενος. Προηγείται απ’ όλες η δίκη για το σκάνδαλο της παγίας προκαταβολής του δήμου (Σεπτέμβριος), έπεται η δίκη στον Άρειο Πάγο (Οκτώβριος) και ακολουθεί η δίκη για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις (Δεκέμβριος). Παράλληλα τρέχουν άλλες δικογραφίες, όπως αυτή για τις ειδικές εντολές πληρωμών δαπανών, για την οποία απολογήθηκε την Τετάρτη και αφέθηκε ελεύθερος χωρίς όρους. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι συνεργάτες του, κορυφαία είναι αυτή της υπεξαίρεσης και γίνεται προσπάθεια από την πλευρά του η υπόθεση να επανέλθει στο ακροατήριο του πενταμελούς εφετείου κακουργημάτων, για να ανατραπεί η καταδικαστική απόφαση των 12 ετών κάθειρξης.

Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος θεωρεί πως μια ευνοϊκή για τον ίδιο απόφαση από τον Άρειο Πάγο θα άλλαζε εντελώς το τοπίο για όλες τις υποθέσεις. Και μπορεί μια τέτοια απόφαση να καθυστερήσει, όμως η εισήγηση, που θα γίνει γνωστή στις 21 Οκτωβρίου, κατά την ημέρα εκδίκασης στο ανώτατο δικαστήριο, θα αποτελέσει πρόκριμα για την πορεία όλων των δικαστηρίων.

Η άποψη αυτή όμως δεν είναι γνωστό αν βρίσκει το ίδιο θετικό έδαφος στους διαδρόμους των δικαστηρίων. Ειδικά η δίκη της παγίας, για την οποία η σύνθεση του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων έχει ήδη κληρωθεί, δείχνει να κεντρίζει το ενδιαφέρον των εισαγγελικών και δικαστικών κύκλων του μεγάρου της Θεσσαλονίκης. Το ενδεχόμενο να αναβληθεί για τέταρτη φορά φαίνεται πως απομακρύνεται. Άλλωστε ο τέως δήμαρχος δεν φαίνεται να προβάλλει κάποιο αίτημα αναβολής. Από την άλλη, κατηγορούμενοι υπάλληλοι του δήμου πιέζουν για τη διεξαγωγή της, καθώς πιστεύουν ότι θα αθωωθούν και ότι θα επανέλθουν στις δουλειές τους, βγαίνοντας από το πολυετές καθεστώς αργίας λόγω της εκκρεμότητας που έχουν.

Ο σκόπελος

Η υπόθεση της παγίας προκαταβολής είναι σαφώς μικρότερη σε μέγεθος σε σύγκριση με την υπεξαίρεση, καθώς μόνο το ποσό, δηλαδή η οικονομική “τρύπα” που έχει προσδιοριστεί στο κατηγορητήριο από τη διαχείρισή της, φτάνει το 1,1 εκατομμύριο ευρώ. Επίσης μια ουσιαστική διαφορά σε σχέση με τη μεγάλη δίκη είναι πως η βασική κατηγορία είναι απιστία στην υπηρεσία, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών, και όχι υπεξαίρεση. Αυτό από μόνο του σημαίνει ότι τα χρήματα της παγίας δεν ενθυλακώθηκαν, δεν κλάπηκαν, αλλά δεν έγινε σωστή διαχείριση (από πρόθεση για να ωφεληθούν τρίτοι), με συνέπεια να ζημιωθεί ο δήμος και το ταμείο του. Και τα δύο αδικήματα όμως, σύμφωνα με τον κώδικα, επιφυλάσσουν την ίδια ποινική μεταχείριση στα δικαστήρια.

Μεταξύ των δύο υποθέσεων όμως υπάρχουν και ουσιαστικές ομοιότητες. Εκτός του τέως δημάρχου, κατηγορούμενοι είναι πάλι οι τρεις πρώην αντιδήμαρχοι που αθωώθηκαν για την υπεξαίρεση, αλλά και ο τέως γενικός γραμματέας Μ. Λεμούσιας, που καταδικάστηκε για την υπεξαίρεση και παραμένει στις φυλακές.

Όπως επίσης και αρκετοί προϊστάμενοι και υπάλληλοι των οικονομικών υπηρεσιών του δήμου, που κάθισαν στο εδώλιο για τα 17,9 εκατομμύρια ευρώ και κρίθηκαν αθώοι, είτε απηλλάγησαν.

Το σκάνδαλο της παγίας προκαταβολής, το ταμείο της οποίας προορίζεται μόνο για μικροέξοδα, άρχισε να ερευνάται πρώτο στον δήμο Θεσσαλονίκης, νωρίτερα από την υπεξαίρεση. Ενδεικτικό είναι πως το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης αποκαλύφθηκε την ώρα που η οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά, η οποία είναι πάλι βασική μάρτυρας κατηγορίας, ήταν μέσα στις δημοτικές υπηρεσίες και ερευνούσε τα παραστατικά της παγίας. Άλλωστε η επιθεωρήτρια επικρίθηκε από συνηγόρους των κατηγορουμένων στην υπεξαίρεση ότι δεν αντιλήφθηκε ούτε η ίδια τη μεθοδολογία Σαξώνη, του ταμία του δήμου. Ο τελευταίος, που είναι στις φυλακές, επίσης δεν έχει εμπλοκή με την παγία, κάτι που αποτελεί ακόμη μία μεγάλη διαφορά των δύο υποθέσεων.

Σύμφωνα με το βούλευμα του συμβουλίου εφετών με το οποίο η υπόθεση της παγίας παραπέμφθηκε σε δίκη, κατά τη διάρκεια των ετών 1999 μέχρι και τον Ιούλιο του 2007 στη διαχείριση του συγκεκριμένου ταμείου επικρατούσε κακοδιαχείριση, που είχε συνέπεια να καταβάλλονται χρήματα, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρονταν στον επόμενο χρόνο για να καταβληθούν εκ νέου. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως από την έρευνα που διενέργησε η επιθεωρήτρια αγνοούνται ακόμη 1.930 παραστατικά πληρωμών! Το έλλειμμα της παγίας προκαταβολής, όπως ακριβώς προσδιορίστηκε από το δικαστικό συμβούλιο, ανέρχεται στο ποσό των 1.168.563,24 ευρώ.

Πηγή: makthes.gr

Photo Credit: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η Ελλάδα αποκαλύπτει: Η Ευρώπη που δεν θέλουμε πια

Βροχές και καταιγίδες στα βόρεια και δυτικά