in

Β. Δημάκης: Συσσίφεια η προσπάθεια για εκπαίδευση μέσα στη φυλακή

«Από τις 28 Φεβρουαρίου ξεκίνησαν τα μαθήματα στο ΕΚΠΑ. Τρεις εβδομάδες το Συμβούλιο αρνούνταν πεισματικά να εξετάσει την αίτηση μου. Ρωτούσαμε και δεν υπήρχε καμία απάντηση. Είναι ψυχοφθόρα αυτή η διαδικασία, αποφάσισα έτσι να κάνω λευκή απεργία. Έφτασα στο σημείο να χάνω τρεις εβδομάδες μαθημάτων, είπα αν δεν πάω την Πέμπτη στο μάθημα δεν με ενδιαφέρει τι θα γίνει, ας πεθάνω» τόνισε ο Β. Δημάκης που δικαιώθηκε χθες μία μέρα μετά την έναρξη για τρίτη φορά απεργία πείνας και δίψας διεκδικώντας τα εκπαιδευτικά του δικαιώματα κόντρα σε προσκόμματα τα οποία μπαίνουν συχνά και σε αντίθεση με όσα ορίζει ο νόμος.

Μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης και τον Απόστολο Λυκεσά ο κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού σημείωσε: «Δεν περίμενα τη θετική εξέλιξη, και μάλιστα η Εισαγγελέας με ρώτησε χθες “γιατί μπαίνεις ξανά σε τέτοια διαδικασία”. Της εξήγησα ρωτώντας την εγώ “γιατί με βάζετε σε αυτή τη διαδικασία”. Πρόκειται για μια καλή γυναίκα και άνθρωπο. Όχι επειδή μου έδωσε την άδεια, αλλά επειδή ήταν καλός άνθρωπος μου ‘πε να μην ξαναμπώ σε αυτή τη διαδικασία»

«Εμένα και τον Β. Αναγνόπουλο δεν μας περνούσαν το αίτημα για άδεια γιατί δήθεν υπήρχε δικογραφία σε εξέλιξη. Δεν υπήρχε τίποτα. Η εισαγγελέας ζήτησε συγνώμη για την καθυστέρηση. Ωστόσο, ο Βασίλης δεν έχει κληθεί ακόμη στο Συμβούλιο» συμπλήρωσε.

«Έχω δύο μαθήματα, Κοινωνιολογία και Νεότερη Πολιτική Θεωρία, υποχρεωτικά μαθήματα. Θα είχα πάρει το πτυχίο μου νωρίτερα. Αλλά επειδή είχα μάθει ότι η κα Νικολάου θέλει να με πάει σε απομακρυσμένη φυλακή όταν πάρω το πτυχίο, το καθυστέρησα» δήλωσε ακόμη αναφέροντας πως δεν υπάρχει αναμορφωτικό πλαίσιο στην φυλακή, καθώς δεν γίνεται καμία διευκόλυνση για την εκπαίδευση.

«Είναι τρομερό ότι δεν δίνουν άδειες στους κρατούμενους που σπουδάζουν, δεν μας δίνουν τα εισιτήριά μας, χρήματα για το κολατσιό μας. Όταν ο κρατούμενος δεν δύναται να πληρώσει τον γεωεντοπισμό πρέπει το κράτος να το κάνει. Όλα τα παιδιά είναι στην ίδια οικονομική κατάσταση και πρέπει να σου δίνουν δωρεάν το βραχιολάκι. Δημιουργούν προσκόμματα τεχνηέντως» ανέφερε ακόμη τονίζοντας πως «σε όλους του κρατουμένους όταν υπάρχει τρίμηνη διάρκεια σπουδών πρέπει να τους επιμερίσουν κλασματική αγωγή, να τους προσθέσουν για μια μέρα σχολείο άλλη μια μέρα. Αυτό το κάνουν στο δημοτικό και στο ΣΔΕ, όχι στο πανεπιστήμιο. Εγώ θα είχα αποφυλακιστεί αν μου δίναν κανονικά τις μέρες που δικαιούμουν. Όλα αυτά γίνονται εκδικητικά εναντίον μας. Η νέα διοίκηση κάνει τα πάντα για να μας αποτρέψει από την εκπαίδευση».

«Η κοινωνία δεν κινδυνεύει από μένα, έχω γίνει σωστός άνθρωπος και θα βοηθήσω όσο μπορώ όταν βγω. Σκέφτομαι την επόμενη μέρα, θέλω να κάνω οικογένεια, η φυλακή εμένα δεν μου έκανε κακό, έχω αφομοιώσει πράγματα, δεν πήρα τα κακά κομμάτια, πήρα τα καλά και δεν θα επιτρέψω τον εαυτό μου η φυλακή να με κάνει δικό της κομμάτι. Αυτός είναι και ο στόχος του κράτους και δεν θα του κάνω το χατίρι».

«Παλεύουμε να βοηθήσουμε και το άλλο το παιδί να πάρει την άδεια, δεν την πήρε επειδή άργησε 8 λεπτά την προηγούμενη φορά στο μάθημα. Η εκπαίδευση είναι θεμέλιος λίθος του σωφρονισμού, ο νομοθέτης έχει προβλέψει και οι εφαρμοστές του νόμου δεν το κάνουν. Όποιος εκπαιδεύεται στον Κορυδαλλό αντιμετωπίζει μια συσσίφεια κατάσταση».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Χωρίς μηχάνημα για τα ογκώδη απορρίμματα ο δήμος Θεσσαλονίκης – Έκθετη η διοίκηση Ζέρβα

Εκδικάστηκε ενώπιον του ΣτΕ η αίτηση ακύρωσης της Απόφασης με την οποία η Τουρκία χαρακτηρίστηκε ασφαλής τρίτη χώρα.