in

Τροχαίο με αρκούδα κοντά στο Αμμοχώρι Φλώρινας

Κατά της βραδινές ώρες της 12ης Ιανουαρίου 2022 σημειώθηκε τροχαίο ατύχημα με αρκούδα στο δρόμο Φλώρινας- Αμυνταίου στο ύψος του Αμμοχωρίου. Πρόκειται για θηλυκό 3 ετών, βάρους περίπου 70-80 κιλών που χτυπήθηκε στο κεφάλι από διερχόμενο όχημα και ξεψύχησε ακαριαία. Το ζώο θάφτηκε στο δασικό φυτώριο Φλώρινας όπως ορίζει το σχετικό πρωτόκολλο.

Tα τροχαία ατυχήματα με θύμα την άγρια πανίδα είναι συχνά στην περιοχή της Φλώρινας. Μάλιστα, στον ίδιο δρόμο όπου σημειώθηκε το χθεσινό ατύχημα, στον άξονα Φλώρινας-Αμυνταίου είχε τοποθετηθεί πινακίδα ενημέρωσης των οδηγών από το ευρωπαϊκό έργο LIFE AMYBEAR, το οποίο ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2022.

Στην ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υλοποιείται μέχρι τον Αύγουστο του 2023 το έργο LIFE Safe Crossing που έχει στόχο την αποτροπή τροχαίων ατυχηµάτων µεταξύ οχηµάτων και αρκούδων. Για να πετύχει τον στόχο του, το έργο υλοποιεί τις παρακάτω δράσεις:

-Χρήση καινοτόµου τεχνολογίας όπως το ΣΑ-ΣΟΖ (Σύστηµα Αποτροπής Σύγκρουσεων Οχηµάτων-Ζώων) (AVC PS). Το καινοτόμο αυτό σύστημα αναπτύχθηκε στην κεντρική Ιταλία μέσω το έργου LIFE STRADE.

-Τοποθέτηση εικονικών φρακτών που επιτρέπουν  την διέλευση των ζώων µόνο όταν δεν είναι πιθανή  κάποια σύγκρουση.

-Αύξηση της ενσυναίσθησης των οδηγών µέσω συγκεκριµένης σήµανσης που χρησιµοποιεί τεχνικές neuromarketing.

-Βελτίωση της συνδεσιµότητας των οικοτόπων των προστατευόµενων ειδών.

-Παρακολούθηση και βελτίωση των περασµάτων για την άγρια ζωή

Η Καλλιστώ, η COSMOTE, η Εγνατία Οδός και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι εταίροι στο έργο LIFE SAFE-CROSSING από πλευράς της Ελλάδας, ένα διεθνές έργο με εταίρους και από τις χώρες της Ιταλίας, της Ρουμανίας και της Ισπανίας.

Το έργο στοχεύει στην μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που επιφέρουν οι οδοί σε ορισμένα είδη προτεραιότητας σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες: μαρσικανική καφέ αρκούδα (Ursus arctos marsicanus) και λύκος (Canis lupus) στην Ιταλία, ιβηρικός λύγκας (Lynx pardinus) στην Ισπανία , και  καφέ αρκούδα (Ursus arctos) στην Ελλάδα και τη Ρουμανία. Το έργο περιλαμβάνει 13 εταίρους : ιδιωτικές εταιρείες, δημόσιους φορείς και ΜΚΟ. Η συμμετοχή της επαρχίας Terni της Ιταλίας θα διασφαλίσει τη μεταφορά εμπειρίας από το πρόγραμμα LIFE STRADE στις νέες περιοχές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Για εκβιασμό των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών καταγγέλλουν την κυβέρνηση τα συνδικάτα

ΣΦΕΑ: Όχι στην αντιδημοκρατική εκτροπή!