in , ,

Τουρνικέ τοποθετήθηκαν στις εισόδους του κτιρίου πρυτανείας του ΑΠΘ – Αντιδρούν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι

Στην υλοποίηση του σχεδίου τους για τη μετατροπή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε φρούριο προχωρούν οι πρυτανικές αρχές του ιδρύματος, εν μέσω καλοκαιριού, τοποθετώντας τα πρώτα τουρνικέ στις εισόδους του κτιρίου διοίκησης.

Πρόκειται για τις μεταλλικές κατασκευές που συναντά κανείς σε σταθμούς του Μετρό και αεροδρόμια, και τα οποία ελέγχουν την είσοδο και την έξοδο, για την οποία τις περισσότερες φορές χρειάζεται κάποια ειδική κάρτα ή ταυτότητα.

Στόχος της πρυτανείας Παπαϊωάννου είναι να βάλει τουρνικέ σε όλες τις εισόδους των κτιρίων του ΑΠΘ, δημιουργώντας έτσι ένα περιοριστικό και ασφυκτικό κλίμα για το σύνολο των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Άμεση ήταν η αντίδραση των Φοιτητικών Συλλόγων της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι καταγγέλλουν την απόφαση των πρυτανικών αρχών να τοποθετήσουν σύστημα ελεγχόμενης εισόδου στο κτήριο της πρυτανείας.

Μάλιστα οι Φοιτητικοί Σύλλογοι καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας  στις 11:00 το πρωί του Σαββάτου 6/8 στην πλατεία της Αγίας Σοφίας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των Φοιτητικών Συλλόγων:

«Καμία σκέψη για τοποθέτηση τουρνικέ στους πανεπιστημιακούς χώρους! Δώστε λεφτά για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών των φοιτητών.

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη απόφαση των Πρυτανικών Αρχών του ΑΠΘ να τοποθετήσουν σύστημα ελεγχόμενης εισόδου στο κτήριο Διοίκησης, υλοποιώντας ακόμα μια πτυχή του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη!! Για ακόμη μια φορά η Πρυτανεία σε πλήρη ευθυγράμμιση με τη  κυβέρνηση ενισχύει το πλαίσιο καταστολής που συνδέεται άμεσα με την εξυπηρέτηση των αναγκών της αγοράς, την ενίσχυση του Πανεπιστημίου Α.Ε. Μια τέτοια απόφαση στόχο έχει να απομακρύνει τους εκπροσώπους των φοιτητών, των καθηγητών και των εργαζομένων από το αναφαίρετο δικαίωμα τους να παρεμβαίνουν στα όργανα εκείνα που παίζουν ρόλο στη διαμόρφωση των αποφάσεων για τους όρους σπουδών τους, τη λειτουργία των Τμημάτων, της μέριμνας.

Η συγκεκριμένη απόφαση δεν έχει καμία σχέση με τα πραγματικά άγχη και τα προβλήματα των φοιτητών!! Τη στιγμή που οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες μας έχουν χτυπήσει κόκκινο με την κατακόρυφη αύξηση που καταγράφεται στα ενοίκια και τον ολοένα και πιο σκληρό αποκλεισμό από τις φοιτητικές εστίες, που τα κρούσματα έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο εξαιτίας της εγκληματικής πολιτικής διαχείρισης της πανδημίας, που η υποχρηματοδότηση των σχολών μας παγιώνεται για άλλη μία χρονιά, οι πρυτανικές αρχές προχωρούν σε ένα μέτρο με μόνο σκοπό την ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού!

Δεν μας κάνει εντύπωση! Έρχεται σε συνέχεια της ψήφισης του απαράδεκτου νόμου – πλαισίου με κλειστές σχολές, σε συνέχεια των μέτρων ενίσχυσης της λειτουργίας του πανεπιστημίου με όρους επιχείρησης, ενός πανεπιστημίου που χρειάζεται την καταστολή για να λειτουργήσει με κριτήριο τις επιταγές της αγοράς μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών!

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, οι Πρυτανικές αρχές πρέπει να ακούσουν, έστω και τώρα,  τα πραγματικά αιτήματα των φοιτητών!!

Διεκδικούμε:

  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση και έκτακτο κονδύλι για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των Ιδρυμάτων.
  • Μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού για να καλυφθούν όλα τα κενά.
  • Καμία σκέψη για την εφαρμογή του νέου νόμου-πλαίσιο! Όχι στα μέτρα καταστολής και τρομοκρατίας στα Ιδρύματα μας! Ούτε σκέψη για τοποθέτηση ΟΠΠΙ στις σχολές μας.
  • Να απομακρυνθεί – να μην τοποθετηθεί κάθε είδους εξοπλισμός που αφορά τον έλεγχο εισόδου στο χώρο του Πανεπιστημίου!

Προχωράμε σε :

– Παράσταση διαμαρτυρίας, Σάββατο 6/8 στις 11:00 στην Αγίας Σοφιάς».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Παρακολουθήσεις: Ομολογία ενοχής οι παραιτήσεις Δημητριάδη – Κοντολέοντος

Εργαζόμενοι στη Μαλαματίνα: Συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις μέχρι την τελική δικαίωση