Το πόρισμα της επιτροπής Αλιβιζάτου: κόλαφος στη νοημοσύνη μας. Της Αναστασίας Τσουκαλά

Το πόρισμα της επιτροπής Αλιβιζάτου: κόλαφος στη νοημοσύνη μας. Της Αναστασίας Τσουκαλά

Το πόρισμα της επιτροπής Αλιβιζάτου για την αστυνομική βία και αυθαιρεσία χαιρετίσθηκε ως «κόλαφος» στην ΕΛ.ΑΣ. Επιτέλους, αναφωνεί η κοινή γνώμη, κάποιος τόλμησε να πει την αλήθεια. Ταυτόχρονα, η αξιωματική αντιπολίτευση συγκρούεται με την κυβέρνηση ως προς την επίρριψη των ευθυνών που προκύπτουν από το πόρισμα χωρίς να καταγγέλλει ένα κομβικό πολιτειακό ζήτημα που εγείρεται από αυτή καθαυτή τη σύνταξη του πορίσματος.

Επειδή τα φαινόμενα απατούν, θα συγκεντρώσω τις ψηφίδες ενός διάσπαρτου στο χρόνο ψηφιδωτού ώστε να καταστεί αντιληπτή η αληθινή του εικόνα.

  1. Σε ζητήματα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, ο Συνήγορος του Πολίτη έχει δικαίωμα να υποβάλει συστάσεις και να διαβιβάζει τα πορίσματά του στα πειθαρχικά όργανα της ΕΛ.ΑΣ, τα οποία είναι υποχρεωμένα να συμμορφώνονται με τις απόψεις του ΣτΠ κατά τη λήψη των αποφάσεών τους, εκτός αν δικαιολογούν την απόκλιση με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση.

  2. Επειδή αυτό δεν εξασφάλιζε στην πραγματικότητα την ορθή διεξαγωγή των ΕΔΕ, θα έπρεπε να ενισχυθεί η ελεγκτική εξουσία του ΣτΠ. Αντ’ αυτού, συστάθηκε η επιτροπή Αλιβιζάτου προκειμένου να ελέγχει ότι τα πειθαρχικά όργανα της ΕΛ.ΑΣ συμμορφώνονται με τις συστάσεις και τα πορίσματα του ΣτΠ. Αυτή είναι, βάσει του νόμου, η μοναδική της αρμοδιότητα.

  3. Η επιτροπή Αλιβιζάτου δημοσιοποιεί ένα πόρισμα, το οποίο δηλώνει σαφώς ότι εισήλθε στην ουσία των υποθέσεων που εξέτασαν τα πειθαρχικά όργανα της ΕΛ.ΑΣ (2017-2018) χωρίς να έχει δικαίωμα να διεξάγει αυτή την έρευνα. Μέχρι πρότινος, το δικαίωμα αυτό ανήκε στον ΣτΠ.

  4. Το πόρισμα της επιτροπής Αλιβιζάτου, που χαρακτηρίσθηκε «κόλαφος» αναπαράγει ουσιαστικά τα προγενέστερα πορίσματα του ΣτΠ, που δεν προκάλεσαν παρόμοια συγκίνηση. Κοινώς, δεν έχουμε εμπιστοσύνη/δεν δίνουμε σημασία στον ΣτΠ, ανακαλύπτουμε την αλήθεια χάρη στην επιτροπή και, λογικά, πρέπει να της είμαστε ευγνώμονες.

  5. Το πόρισμα της πενταμελούς επιτροπής Αλιβιζάτου υπογράφεται από τρία μόνο μέλη. Θα ήταν σκόπιμο να αναζητηθεί η σύσταση της επιτροπής, ώστε να αντιληφθούμε γιατί τα άλλα δύο μέλη δεν υπέγραψαν το πόρισμα.

  6. Η αρχική σύσταση της επιτροπής άφηνε εύλογα να νοηθεί ότι το έργο της – ο έλεγχος της συμμόρφωσης των πειθαρχικών οργάνων της ΕΛ.ΑΣ – θα είναι διαρκείας. Αλλιώς, η σύστασή της θα ήταν παράλογη. Ωστόσο, η επιτροπή υποβάλει τώρα αίτημα μονιμοποίησής της και παράλληλης αναβάθμισής της σε Αρχή χωρίς να διευκρινίζει ποια θα είναι η αποστολή της: η αρχικά νόμιμη ή η αυθαίρετη προέκτασή της που επικαλύπτει την αποστολή του ΣτΠ;

  7. Το πόρισμα της επιτροπής έχει επιδοθεί στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη πριν από έξι μήνες. Ο υπουργός αποφεύγει να το κοινοποιήσει παρά τα αιτήματα που έχουν υποβάλει από καιρό στη Βουλή δύο βουλευτές του Σύριζα ΠΣ και του Μέρα25. Ο υπουργός αποφασίζει να το κοινοποιήσει τώρα, κρίνοντας προφανώς ότι το εξάμηνο που παρήλθε καθιστά πειστική τη δήλωσή του ότι έχουν πλέον ρυθμιστεί οι παθογένειες που εντοπίζει το πόρισμα.

Ναι, είναι κόλαφος το πόρισμα της επιτροπής Αλιβιζάτου. Κόλαφος στη νομιμότητα, κόλαφος στην ελπίδα της κοινωνίας των πολιτών για μια κάποια μείωση της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, κόλαφος στη νοημοσύνη μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Όταν το σπίτι καίγεται. Του Τζόρτζιο Αγκάμπεν

11 κρούσματα σε γηροκομείο στη Θεσσαλονίκη