in ,

Το όνομά μας είναι «Πόλη Ανάποδα»- Τη συλλογική εκπροσώπηση και την επικεφαλής της παρουσίασε η δημοτική κίνηση στον Δήμο Θεσσαλονίκης

Η δημοτική κίνηση «Πόλη Ανάποδα» συμμετέχει για δεύτερη φορά στις δημοτικές εκλογές, έχοντας ωστόσο μια σημαντική εμπειρία τεσσάρων χρόνων τόσο στο δημοτικό συμβούλιο όσο και στα κινήματα της πόλης, τη φωνή των οποίων επιχείρησε να εκπροσωπήσει. Παράλληλα έφερε στο δημοτικό συμβούλιο ένα διαφορετικό παράδειγμα άσκησης πολιτικής και ένα εναλλακτικό μοντέλο διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης αναδεικνύοντας όχι έναν επικεφαλής-υποψήφιο δήμαρχο αλλά την ίδια τη συλλογικότητα που αναλαμβάνει να φέρει, όπως συνεχίζουν να λένε μέλη της, την πόλη ανάποδα!

Σήμερα η δημοτική κίνηση παρουσίασε τη συλλογική της εκπροσώπηση ενόψει των επερχόμενων δημοτικό εκλογών καθώς και την τυπικά επικεφαλής του σχήματος.

Η Μαρία Κέκη αποφασίστηκε να είναι η τυπικά επικεφαλής του σχήματος ενώ τη συλλογική εκπροσώπηση στην οποία κατά 50% συμμετέχουν γυναίκες αναλαμβάνουν οι: Μαρία Ερμείδου, Έλλη Μέλλιου, Νίκος Νικήσιανης, Θανάσης Μαρίνης και ο Κώστας Ξενόπουλος.

Όλα τα μέλη της εκπροσώπησης αλλά και άτομα τα οποία εκπροσώπησαν τα τελευταία χρόνια το σχήμα στο δημοτικό συμβούλιο ανέλυσαν πτυχές της ζοφερής καθημερινότητας της πόλης μας απέναντι στην οποία θα συνεχίσουν να ενεργούν για να την αλλάξουν.

Ισχυρή φωνή διεκδίκησης στο δημοτικό συμβούλιο

«Καταφέραμε παρά τις μικρές μας δυνάμεις να αποτελούμε μια ισχυρή φωνή διεκδίκησης μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο. Η απεύθυνσή μας δεν είναι απλώς ένα κάλεσμα για στήριξη στις εκλογές, αλλά ένα κάλεσμα δράσης και αγώνα για να διεκδικήσουμε συλλογικά, όλα όσα μας αναλογούν» δήλωσε η Μαρία Κέκη μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου εξηγώντας σε ποιους-ες απευθύνεται η πρόσκληση για στήριξη της Πόλης Ανάποδα:

«Στους ανθρώπους που εργάζονται και σπουδάζουν σε αυτή την πόλη και βλέπουν μέρα με την ημέρα την καθημερινότητά τους να χειροτερεύει, στις άνεργες και τους συνταξιούχους που στριμώχνονται καθημερινά στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, τις αυτοαπασχολούμενες, τους μπλοκάκηδες, τους νέους επιστήμονες με τα πολλά πτυχία και τα λίγα λεφτά. Επίσης, σε αυτούς που έχουν πληρώσει την κρίση και τα μνημόνια και τους τελειώνει ο μισθός τις πρώτες εβδομάδες του μήνα. Στους μετανάστες και τις μετανάστριες, αλλά και στους δικούς μας φίλους που έφυγαν για δουλειά στο εξωτερικό. Στους φοιτητές-τριες που δεν έχουν να πληρώσουν για ένα αξιοπρεπές δωμάτιο και σε αυτούς που κινδυνεύουν να τους αρπάξει το σπίτι η τράπεζα. Στους ανάπηρους που πέφτουν πάνω στα τραπεζοκαθίσματα και στα σπασμένα πεζοδρόμια. Στις γυναίκες που βιώνουν τον σεξισμό απο το σπίτι τους μέχρι τις υποφωτισμένες γειτονιές της πόλης. Σε αυτές και αυτούς που υφίστανται διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Στους ανθρώπους που ασφυκτιούν μέσα στο γκρίζο και την εγκατάλειψη αυτής της πόλης. Σε αυτούς απευθυνόμαστε και σε αυτές θέλουμε να δώσουμε φωνή. Θέλουμε η πολιτική να γίνεται από τους πολλούς και τις πολλές. Αυτές τις φωνές θέλουμε να τα φέρουμε μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, να αλληλεπιδράσουν και να ακουστούν».

Αγώνες για ελεύθερους χώρους, πράσινο και το δικαίωμα στη στέγη

Επίκεντρο των αγώνων του δημοτικού σχήματος είναι φυσικά οι ελεύθεροι δημόσιοι χώροι, καλύτερες συγκοινωνίες, το δικαίωμα στην προσιτή κατοικία, καθώς και μια συνολική αλλαγή της ποιότητας ζωής στην πόλη.  Στη Συνέντευξη Τύπου έγινε επίσης ένας απολογισμός της μέχρι τώρα δράσης με τον Θανάση Μαρίνη, επίσης μέλος της συλλογικής εκπροσώπησης να αναφέρει μεταξύ άλλων τον αγώνα στο Κρυονέρι να μη χτιστεί 7οροφη οικοδομή στο ρέμα, την διεκδίκηση χώρων αθλητισμού στα Τροχιοδρομικά και όχι ακόμα ενός συγκροτήματος πολυτελών κατοικιών, τον αγώνα να σταματήσουν οι μαζικές κοπές δέντρων, τον αγώνα της «Αλυσίδας» για τη δημιουργία νηπιαγωγείου, την μετατροπή της πλατείας Ελευθερίας σε πάρκο μνήμης και της ΔΕΘ σε μητροπολητικό πάρκο. Αιτήματα της Πόλης Ανάποδα είναι, επίσης, η δημιουργία περισσότερων κοινωνικών δομών για άστεγους, κακοποιημένες γυναίκες και όχι έργα βιτρίνας.

Στην καμπάνια για το ζήτημα της στέγης στη Θεσσαλονίκη (βραχυχρόνια μίσθωση – έλλειψη διαμερισμάτων – υψηλά ενοίκια)  αναφέρθηκε η Έλλη Μέλλιου που, επίσης, θα εκπροσωπεί την Πόλη Ανάποδα.

Όπως τόνισε, για την Πόλη Ανάποδα, το δικαίωμα στη στέγη, η προστασία των ενοικιαστών και ο έλεγχος των ενοικίων, το δικαίωμα όλων των κατοίκων να εξασφαλίζουν μια αξιοπρεπή στέγη με ένα κόστος λογικό σε σχέση με το εισόδημά τους, είναι απόλυτη προτεραιότητα. «Ταυτόχρονα, σεβόμαστε το δικαίωμα των πραγματικά μικρών ιδιοκτητών να αποκομίζουν μέσω της βραχυχρόνιας μίσθωσης από την ιδιοκτησία τους ένα εισόδημα. Βεβαίως, όμως, διεκδικούμε τη στάθμιση του ατομικού δικαιώματος στην ιδιοκτησία με το κοινωνικό δικαίωμα στη στέγη, ώστε το πρώτο να μην πλήττει υπέρμετρα το δεύτερο, το οποίο και αποτελεί το θεμέλιο όλων των πτυχών της ζωής μας σ’αυτή την πόλη» σημείωσε.

Η Πόλη Ανάποδα κατέθεσε ως τώρα δύο σχετικά ψηφίσματα ζητώντας από τον Δήμο Θεσσαλονίκης περιορισμό των ακινήτων που βρίσκονται σε βραχυχρόνια μίσθωση και δεύτερον τη μείωση του διαστήματος της μίσθωσης. Ζήτησe επίσης επαναλειτουργία του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, ενίσχυση του θεσμού φοιτητικές εστίας και αξιοποίηση των κενών κτιρίων και διαμερισμάτων. Ωστόσο, η διοίκηση Ζέρβα και όσοι την στηρίζουν καταψήφισαν, το Νοέμβριο 2022, τα δύο ψηφίσματα της Πόλης Ανάποδα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

«Η πολιτική της ιδιωτική κερδοφορίας απειλεί τις ζωές μας»

«Καλούμαστε να απαντήσουμε σε μια μεγάλη επίθεση που δέχεται η πόλη και την οποία κάποιοι ονομάζουν εξευγενισμό. Για εμάς, όμως, είναι η υλοποίηση στρατηγικών επενδυτικών σχεδίων που μακροπρόθεσμα θα έρθουν να πετάξουν τους κατοίκους εκτός του κέντρου το οποίο θα μετατραπεί μόνο σε ένα τουριστικό μέρος χωρίς σπιθαμή ελεύθερου χώρου». Αυτό δήλωσε η Μαρία Ερμείδου, μέλος της συλλογικής εκπροσώπησης κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο ξερίζωμα των δέντρων σε πολλές περιοχές της πόλης και την ιδιωτικοποίηση του παραλιακού μετώπου. «Όταν ακούμε ανάπλαση τρομοκρατούμαστε ποιος δημόσιος χώρος θα χαθεί, όταν ακούμε καινοτομία φοβόμαστε για το ποια ιδιωτικοποίηση θα έρθει» πρόσθεσε αναφέροντας πώς τα Τέμπη έδειξαν πώς μια τέτοια πολιτική που νοιάζεται μόνο για την ιδιωτική κερδοφορία είναι απειλητική για τις ίδιες μας τις ζωές.

«Δεν είμαστε και δεν θέλουμε να γίνουμε επαγγελματίες πολιτικοί» δήλωσε η Λουκία Αργυριάδου που θα εκπροσωπεί τη δημοτική κίνηση μέχρι τον Ιανουάριο στο δημοτικό Συμβούλιο. Η πολιτική της συλλογικής εκπροσώπησης και της εναλλαγής της θητείας των επικεφαλής στο δημοτικό συμβούλιο είναι κάτι που θα συνεχιστεί, καθώς, όπως είπε, «στόχος μας είναι να μην εξοντώνονται οι άνθρωποι που εκπροσωπούν το σχήμα αλλά και να εμπλέκονται πολύ περισσότεροι στο πρόγραμμα και τις δράσεις της Πόλης Ανάποδα». «Έχουμε και όλοι και όλες ονοματεπώνυμα και ιδιότητες. Όμως η κύρια ιδιότητά μας και ταυτότητα μας είναι ότι είμαστε μέλη της Πόλης Ανάποδα και αυτή διεκδικεί τον Δήμο Θεσσαλονίκης και όχι κάποιο ή κάποια ονόματα» κατέληξε.

Ανάποδο Πρόγραμμα από τα κάτω

Σύμφωνα με το Νίκο Νικήσιανη, μέλος της συλλογικής εκπροσώπησης το πρόγραμμα της Πόλης Ανάποδα θα είναι έτοιμο μετά το Πάσχα και φτιάχνεται μέσα από μια συλλογική διαδικασία που υπερβαίνει και το σχήμα με τη συμμετοχή ερευνητών-τριών, συλλογικοτήτων και κινημάτων της πόλης. «Είναι η δημιουργία ενός συμμετοχικού, τεκμηριωμένου και ριζοσπαστικού προγράμματος από τα κάτω με εφτά θεματικές που θα παρουσιαστεί σύντομα. Κεκτημένο είναι το πρόγραμμα που είχαμε καταθέσει στις προηγούμενες εκλογές αλλά κυρίως η εμπειρία που αποκτήσαμε τόσο στο δημοτικό συμβούλιο όσο και στους αγώνες της πόλης» εξήγησε ακόμη .

Στόχος για τον Κώστα Ξενόπουλο, που υπήρξε επίσης επικεφαλής του σχήματος την περασμένη τετραετία, είναι «εντός και εκτός δημοτικού συμβουλίου να βάλουμε το λιθαράκι μας για μικρές και μεγάλες νίκες που θα βελτιώνουν τη ζωή των δημοτών-τισσών της πόλης». Για τον ίδιο,  τα τελευταία  τέσσερα χρόνια έγιναν κάποια βήματα χωρίς όμως να υπάρχει ικανοποίηση για την κατάσταση στην πόλη. «Θα προσπαθήσουμε να διευρύνουμε ακόμη περισσότερο το σχήμα με πολίτες και οργανώσεις που συλλογικά θα εμβαθύνουν τη συμμετοχή μας στα κοινά της πόλης» κατέληξε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Στη συναυλία της Κυριακής φτιάχνεται μια κοινωνική συμμαχία για την υπεράσπιση του νερού ως δημόσιου αγαθού

Όσα είπαμε παλιά ισχύουν. Του Χρήστου Λάσκου