in

Το Νταβός και η επίθεση εναντίον των Μαπούτσε. Του Andy Robinson

Πηγή: Comune-info.net, Μετάφραση: Καλλιόπη Ράπτη

Moira Millan, foto Desinformémonos

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός υποστηρίζει πάντα ότι συμβιβάζει τα ασυμβίβαστα. Με το σύνθημα ότι θέλει να «βελτιώσει τον κόσμο», ισχυρίζεται ότι θέλει να υπερασπιστεί την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την κοινωνική ισότητα. Ο ιδρυτής της, ο Ελβετός επιχειρηματίας Klaus Schwab, συνηθίζει να αναφέρει στις ομιλίες του ως προτεραιότητα την «πρόκληση της ανισότητας» – μπροστά σε χίλιους διευθύνοντες συμβούλους των πολυεθνικών, τραπεζίτες  και ορισμένες ΜΚΟ. Ο λεγόμενος φιλανθρωπικός καπιταλισμός αποτελεί το κεντρικό μέρος της ιδεολογικής φόρμουλας του Νταβός, όπως εξήγησα στο βιβλίο «A Reporter on Magic Mountain: How the Davos Economic Elite Sink the World».

Στο μεταξύ, η προτεραιότητα των συναντήσεων κεκλεισμένων των θυρών στο Νταβός είναι η βελτιστοποίηση της επενδυτικής κερδοφορίας της παγκόσμιας πλουτοκρατίας, που εκπροσωπείται από εκατοντάδες μέλη τραπεζών και επενδυτικών κεφαλαίων που είναι παρόντα στη συνάντηση στο ελβετικό χιονοδρομικό κέντρο.

Φέτος, οι αντιφάσεις του Νταβός ήταν ακόμη πιο εμφανείς με την παρουσία του νέου προέδρου της Αργεντινής, Χαβιέ Μιλέι, σε μια συνάντηση που εγκαινιάζει μια νέα πρωτοβουλία για την υποστήριξη των αυτόχθονων πληθυσμών.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, «το Νταβός 2024 θα εγκαινιάσει ένα Δίκτυο των Ιθαγενών Λαών σε δέκα κέντρα επιρροής, έναν χώρο για την προώθηση της συνεργασίας δημόσιου-ιδιωτικού τομέα μέσω της εμπειρίας και της καθοδήγησης από τους αυτόχθονες».

«Οι αυτόχθονες πληθυσμοί είναι οι φύλακες του ενός τρίτου της παγκόσμιας έκτασης και οι πολιτισμικές και πνευματικές πρακτικές τους τούς επιτρέπουν να προστατεύουν και να καλλιεργούν το περιβάλλον και τις κοινότητές τους», υποστηρίζει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Για το λόγο αυτό «οι φωνές των αυτόχθονων είναι ζωτικής σημασίας».

Οι συναντήσεις που ο Μιλέι πρότεινε να πραγματοποιηθούν στο Νταβός με επενδυτές που ενδιαφέρονται για τις γεωτρήσεις με την μέθοδο της «υδραυλικής ρωγμάτωσης» ή fracking στο κοίτασμα της Vaca Muerta στο Neuquén –ένα από τα τελευταία σύνορα του πολέμου κατά των Μαπούτσε τον 19ο αιώνα– ή για τον τουρισμό πολυτελείας στο Bariloche, στη γη των Mapuche της Παταγονίας, δείχνουν την άλλη πλευρά, τη σκοτεινή, αυτής της συνάντησης.

Τελικά, ο Μιλέι τροφοδότησε «μια βίαιη ρητορική εναντίον των Μαπούτσε που καταλαμβάνουν εδάφη όπως το Villa Mascardi», σύμφωνα με όσα μου είπε ο Marcelo Cayumil, μέλος της νομικής ομάδας της Συνέλευσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, σε μια συνέντευξη που έγινε στο San Carlos de Bariloche, στην Παταγονία των Άνδεων, που υπήρξε το σκηνικό της γενοκτονίας εναντίον των Μαπούτσε πριν από 150 χρόνια.

Στη Villa Mascardi, 30 χιλιόμετρα νοτιότερα – μια παλιά αποστολή Ιησουιτών, που σήμερα έχει γίνει τουριστικός προορισμός – μια επιχείρηση της στρατιωτικής αστυνομίας που εγκρίθηκε το 2017 από την σημερινή Υπουργό Ασφαλείας της κυβέρνησης Μιλέι, την Πατρίθια Μπούλριτς, η οποία κατείχε την ίδια θέση στην κυβέρνηση του Mαουρίσιο Μάκρι, έβαλε τέλος στη ζωή δύο διαδηλωτών που υποστήριζαν μια οικογένεια Μαπούτσε η οποία  είχε καταλάβει ένα αγροτεμάχιο στην περιοχή.

Ο Μαπούτσε Ραφαέλ Ναχουέλ πέθανε αφού τον πυροβόλισαν πισώπλατα. Ο Σαντιάγο Μαλδονάδο εξαφανίστηκε και το σώμα του βρέθηκε 90 ημέρες αργότερα, στις όχθες του ποταμού Neuquén, την ίδια μέρα με τη δολοφονία του Ναχουέλ.

Ο Μιλέι μιλάει συχνά για τη φιλελεύθερη «χρυσή εποχή» στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν η βιομηχανία κρέατος μετέτρεψε την Αργεντινή σε εξαγωγική δύναμη. Δεν τσιγκουνεύτηκε τους επαίνους ούτε για τον στρατηγό και αρχηγό του κράτους Χούλιο Αρτζεντίνο Ρόκα (1898-1904), παραθέτοντας μια δήλωση από την πρώτη του ομιλία: «Η ελευθερία των ανθρώπων και το μεγαλείο των λαών» μπορούν να επιτευχθούν μόνο με «υπέρτατες προσπάθειες και επώδυνες θυσίες».

Κανένας σοβαρός ιστορικός δεν θα αρνιόταν ότι η μεγαλύτερη θυσία εκείνων των ένδοξων χρόνων ήταν αυτή των 20 χιλιάδων θυμάτων, των αυτόχθονων που δολοφονήθηκαν στη στρατιωτική εκστρατεία του Ρόκα, την Κατάκτηση της Ερήμου. Η εκστρατεία αυτή στόχευε στην εκκένωση της ενδοχώρας και του νότου από τους πληθυσμούς που κατοικούσαν εκεί. Με αυτόν τον τρόπο πούλησε 42 εκατομμύρια εκτάρια σε τιμή ευκαιρίας σε 1.800 ιδιοκτήτες γης, κυρίως κτηνοτρόφους.

Ένας από αυτούς που ωφελήθηκαν περισσότερο ήταν ο πρόεδρος της Sociedad Rural, της ένωσης των γαιοκτημόνων. Χιλιάδες Μαπούτσε απελάθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης που είχε στηθεί στο νησί Σαν Μαρτίν. Άλλοι κατέληξαν στο Museo de la Plata στο Μπουένος Άιρες, εκτεθειμένοι σαν ζώα σε ζωολογικό κήπο.

Ενάμιση αιώνα αργότερα, στην Παταγονία πραγματοποιείται ξανά η τελευταία επίθεση εναντίον των Μαπούτσε. Η αντιπρόεδρος του Μιλέι, Βικτόρια Βιγιαρουέλ – υπερσυντηρητική και με στενούς δεσμούς με τον στρατό – ενθάρρυνε τη χρήση της σιδηράς πυγμής κατά των καταλήψεων των Μαπούτσε για την ανάκτηση της γης τους, υπογραμμίζοντας ότι «η συντριπτική πλειονότητα των καταπατήσεων γίνεται σε εξαιρετικά παραγωγικές γαίες».

Για να εμβαθύνω σε αυτά τα θέματα, έθεσα μερικές ερωτήσεις στη Μόιρα Μιλάν, μια από τις πιο γνωστές φωνές του κινήματος των Μαπούτσε, που γεννήθηκε στην επαρχία Chubut πριν από 55 χρόνια. Η Μιλάν έρχεται στην Ευρώπη αυτόν τον μήνα για να δώσει διαλέξεις σχετικά με μια έννοια που επινόησε η ίδια, την γαιοκτονία: τη δολοφονία της γης και των κατοίκων της από πολυεθνικούς επενδυτές που συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής του Νταβός. Μας μίλησε από μια απελευθερωμένη περιοχή των Μαπούτσε στο Chubut της Αργεντινής.

Πιστεύεις ότι η επίσκεψη της Βικτόρια Βιγιαρουέλ στη στρατιωτική σχολή στο Bariloche και οι δηλώσεις της για τις καταλήψεις των «ψευδο-Μαπούτσε» αποτελούν ένδειξη ότι θέλουν να στρατιωτικοποιήσουν περαιτέρω τα μέτρα κατά των καταλήψεων γης και των άλλων δραστηριοτήτων των Μαπούτσε στο νότο;

Η αντιπρόεδρος, Βικτόρια Βιγιαρουέλ, υποσχέθηκε, στη διάρκεια της εκστρατείας της, στη Sociedad Rural – το όργανο του αργεντίνων λατιφουντιστών –  ότι θα έδινε τέλος στην ανάκτηση των εδαφών από τον λαό των Μαπούτσε. Η αρνητισμός της (σχετικά με την Κατάκτηση της Ερήμου, τη στρατιωτική επιχείρηση που σύμφωνα με ιστορικά κείμενα, κατέληξε με την εξόντωση δεκάδων χιλιάδων Μαπούτσε και άλλων ιθαγενών και την παραχώρηση των εδαφών τους σε ξένα κεφάλαια) και ο ρατσισμός της ευθυγραμμίζονται με τις σκέψεις του Χαβιέ Μιλέι.

Η επίσκεψή της στο Bariloche και αυτές οι δηλώσεις είναι ένα μήνυμα της τάξης που εκπροσωπεί. Η κυβέρνηση Μιλέι θα επινοήσει τα αναγκαία προσχήματα για να δικαιολογήσει την κλιμάκωση της στρατιωτικοποίησης και της καταστολής στο Puelmapu –το τμήμα του Wallmapu– ή της επικράτειας των Μαπούτσε– που βρίσκεται ανατολικά της οροσειράς των Άνδεων– εναντίον του λαού Μαπούτσε.

Ο Ντιέγκο Φρούτος, ιδιοκτήτης ενός ακινήτου στη Villa Mascardi, ζήτησε μεγαλύτερη αυστηρότητα από την αστυνομία. Πιστεύεις ότι θα υπάρξουν και άλλες στρατιωτικές ενέργειες σύντομα;

Ο Ντιέγκο Φρούτος συμμετέχει στην  Sociedad Rural του Bariloche. Μαζί με άλλους γαιοκτήμονες, σχηματίζουν ένα είδος σύγχρονης Κου Κλουξ Κλαν, που της επιτρέπεται από τη δικαιοσύνη να δυσφημεί, να απειλεί, ακόμη και να σκοτώνει κάθε γυναίκα ή άνδρα των Μαπούτσε που προσπαθούν να προασπίσουν τα δικαιώματά τους. Η φωνή του, με μια ομιλία γεμάτη ρατσιστικό μίσος, διαδόθηκε ευρέως από όλα τα μέσα ενημέρωσης. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι ένθερμος οπαδός της  Μπούλριτς, νυν υπουργού Ασφαλείας.

Επομένως, η κυβέρνηση Μιλέι θέλει να «εντείνει τη σύγκρουση με τους Μαπούτσε στο νότο» για να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική δύναμη;

Η κλιμάκωση της βίας στο Puelmapu μπορεί να συμβεί μόνο από – και εξαιτίας – την εξουσία εναντίον μας. Η πρόκληση εγκληματικών πράξεων από την κυβέρνηση και τους διαχειριστές της δικαιοσύνης – για να επιρρίψουν την ευθύνη μετά στους Μαπούτσε –  ήταν μια σταθερή πρακτική ακόμη και στις κυβερνήσεις που προηγήθηκαν της σημερινής, οπότε σίγουρα δεν θα με εξέπληττε αν αυτές οι στρατηγικές ενταθούν.

Το Σύνταγμα της Αργεντινής προστατεύει τα δικαιώματα της ιδιοκτησίας των κοινοτήτων. Ο Μιλέι, όμως, μιλάει μόνο για την ιδιωτική περιουσία. Τι σημαίνει αυτό για τους διεκδικήσεις των Μαπούτσε;

Ο Μιλέι εκφράζει περιφρόνηση για οτιδήποτε αντιπροσωπεύει συλλογικά δικαιώματα και, προφανώς, αντιτίθεται στον σεβασμό και την αναγνώριση της συλλογικής ιδιοκτησίας των αυτόχθονων πληθυσμών. Η θέση αυτή όχι μόνο αντίκειται στους νόμους περί δικαιωμάτων, είναι εγκληματική και φυσικά παραβιάζει το συνταγματικό δικαίωμα στην κοινή ιδιοκτησία. Οι σχέσεις μεταξύ του κράτους και των αυτόχθονων πληθυσμών θα γίνουν ακόμη πιο τεταμένες. Πιθανόν κάποιες  κοινότητες αυτοχθόνων δεν θα επιτρέψουν την οπισθοδρόμηση των δικαιωμάτων μας, άλλοι θα προσαρμοστούν στις συνθήκες.

Και πώς θα απαντήσουμε στα σχέδια των Μιλέι, Βιγιαρουέλ και Μπούλριτς;

Νομίζω ότι το πιο λογικό είναι να συνεχίσουμε με σταθερότητα και θάρρος να διευρύνουμε τα δικαιώματά μας και να οικοδομούμε τις προτάσεις που κάνουν χειροπιαστό ένα διαφορετικό μοντέλο κοινωνίας. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να δημιουργήσουμε συνελεύσεις για το buen vivir, σε κάθε περιοχή, σε κάθε χώρο, να σκεφτούμε μηχανισμούς για την οριοθέτηση και την αυτοπροστασία της κοινότητας. Αυτή η κυβέρνηση επιτίθεται σε όλες τις ζωές και σε όλες τις μορφές ζωής.

Η έκδοση του ηγέτη των Μαπούτσε Φακούντο Τζόουνς Χουάλα στη Χιλή έχει να κάνει με την αλλαγή της κυβέρνησης ή είναι μια ανεξάρτητη απόφαση;

Η έκδοση είχε συμφωνηθεί εκ των προτέρων, τόσο το κράτος της Αργεντινής όσο και της Χιλής μας επιτίθενται από την εποχή της  στρατιωτικής εισβολής στο έδαφός μας. Αυτή η έκδοση θα είχε ακόμη γίνει ακόμα και εάν είχαν κερδίσει τις εκλογές ο Μάσα ή η Μπούλριτς αντί του Μιλέι. Ο Φρούτος, όπως και οι άλλοι ρατσιστές, θα ψάξουν να βρουν τρόπο να εξοντώσουν τον λαό μου, αλλά όσο κι αν επενδύσουν για να μας στρατιωτικοποιήσουν, να μας καταπιέσουν, να μας κατασκοπεύσουν, να μας κυνηγήσουν…

Δεν θα μπορέσουν ποτέ να μας νικήσουν, γιατί η Μαπού (η Γη) είναι ο κύριος σύμμαχός μας. Αυτή μας καθοδηγεί, μας μιλάει και μας προστατεύει, γιατί αγωνιζόμαστε για να προστατεύσουμε τη ζωή.

Αυτοί οι καπιταλιστές εισβολείς γνωρίζουν μόνο τη σκληρότητα και τον θάνατο, οι εξωφρενικές και μικρόψυχες φιλοδοξίες τους θα είναι ο κύριος λόγος της κατάρρευσής τους.

πηγή: https://comune-info.net/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η καταστολή της νεολαίας: νομοθετική σκλήρυνση και εγγυητική αδράνεια

Εκδήλωση Πόλης Ανάποδα και Πόλης Αλλιώς με θέμα «Έμφυλες οπτικές στον δημόσιο χώρο»