in , , ,

Το νερό είναι δημόσιο αγαθό! Πολίτες και συλλογικότητες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της ΕΥΑΘ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στα γραφεία της ΕΥΑΘ πραγματοποίησαν το πρωί της Δευτέρας πολίτες και συλλογικότητες μετά από κάλεσμα του σωματείου εργαζομένων της ΕΥΑΘ ενάντια στην επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση του νερού που φέρνει το υπό ψήφιση σχέδιο νόμου για την υπαγωγή των εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και τη μετατροπή της τελευταίας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων. Παράλληλα η κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου περνά μια σειρά αντιπεριβαλλοντικές ρυθμίσεις που διευκολύνουν το χτίσιμο σε αιγιαλούς και υποβαθμίζουν την προστασία περιοχών natura.

 

Να σημειωθεί ότι το σωματείο της ΕΥΑΘ προχώρησε σήμερα σε στάση εργασίας σήμερα τονίζοντας ότι λίγες μέρες «μετά το έγκλημα στα Τέμπη ένα νέο έγκλημα βρίσκεται σε εξέλιξη». Οι εργαζόμενοι ανήρτησαν πανό με συνθήματα «Το αίμα μας τα κέρδη τους» και «Εκτροπή» ενώ πολίτες με πλακάτ δήλωναν ότι το «νερό είναι δημόσιο αγαθό» απαιτώντας «να μην γίνει το νερό σαν το ρεύμα ακριβό».

«Πρόκειται για μια έμμεση ιδιωτικοποίηση του νερού, το μετατρέπει σε εμπόρευμα ακυρώνει όλες τις αποφάσεις του ΣτΕ κατά του Υπερταμείου, κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού και κατά του ΣΔΙΤ της ΕΥΔΑΠ και ανοίγει την πόρτα σε μεγάλες εταιρείες» σημείωσε ο Γ. Αρχοντόπουλος πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΥΑΘ.

«Είναι ένα ξεκάθαρο βήμα στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του νερού και των υπηρεσιών αποχέτευσης που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την εκφρασμένη διάθεση της κοινωνίας» δήλωσε ο γραμματέας του σωματείου της ΕΥΑΘ Ι. Μήτζιας θυμίζοντας ότι το 2014 στην Θεσσαλονίκη σε δημοψήφισμα με συμμετοχή άνω των 200.000 πολιτών, το 98% ψήφισε όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού.

Όπως πρόσθεσε το σχέδιο νόμου έρχεται σε αντίθεση και σε όλη τη νομολογία που έχει υπάρξει και τις αποφάσεις των δικαστηρίων τα προηγούμενα χρόνια. «Το γεγονός ότι ψηφίζεται σήμερα δε σημαίνει κάτι για τον δικό μας αγώνα. Είμαστε βέβαιοι, όπως έγινε και τις προηγούμενες φορές, ότι θα καταφέρουμε να ακυρώσουμε τους νόμους τους. Αυτό θα γίνει και με τη συμμετοχή της κοινωνίας, αλλά και στις δικαστικές αίθουσες».

Ο ίδιος αναφέρθηκε ακόμη στο υπόμνημα που έστειλε η Ένωση Διοικητικών Δικαστών που έκρινε ως αμφίβολης συνταγματικότητας τον υπό ψήφιση νόμο. Το ίδιο έκανε και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής που ελέγχει το νομοπαρασκευαστικό έργο που έκρινε ότι είναι αντισυνταγματικό αυτό που προτείνεται καθώς έρχεται σε αντίθεση με όλες τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και μετατρέπει το νερό σε εμπόρευμα.

«Οι αποφάσεις του ΣτΕ δείχνουν ξεκάθαρα ότι το νερό δεν είναι εμπόρευμα. Ενώ το ΣτΕ έλεγε όχι εποπτεία από το Δημόσιο μέσω Υπερταμείου αλλά δημόσιο έλεγχο απευθείας από το Δημόσιο (γιατί το Υπερταμείο εξυπηρετεί ταμιακούς σκοπούς) η κυβέρνηση έφερε το καλοκαίρι τροπολογία προκειμένου να μην εφαρμόσει τις σχετικές αποφάσεις.

«Είναι φανερό πως η ακύρωση των αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική τη μεταβίβαση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο, κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν. Τότε η κυβέρνηση δήλωνε ότι η νομοθετική ρύθμιση εξασφάλιζε επαρκή δημόσια εποπτεία μέσω του Υπερταμείου. Σήμερα προχωράνε ένα βήμα παραπέρα, εκχωρώντας ακόμα και την εποπτεία αυτή σε μια ανεξάρτητη αρχή» τονίζει σε ανακοίνωσή του το σωματείο της ΕΥΑΘ αναφέροντας ότι η Ρυθμιστική Αρχή θα μπορεί να καθορίζει την τιμολόγηση και συνολικά τον τρόπο διαχείρισης των παρεχόμενων υπηρσειών με πρόθεση το νερό να μετατραπεί σε εμπόρευμα όπως έγινε με το ρεύμα.

Οι εργαζόμενοι μαζί με τις συλλογικότητες πραγματοποίησαν διαδήλωση μέχρι το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης καλώντας τους πολίτες να υπερασπιστούν το νερό και στη μεγάλη συναυλία που διοργανώνουν με την υποστήριξη του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος στην πλατεία Αριστοτέλους στις 2 Απριλίου για να δοθεί το μήνυμα ότι ακόμη και αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο δε θα εφαρμοστεί στην πράξη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εκδήλωση της Πόλης Ανάποδα την Τετάρτη 22 Μαρτίου: «15.3.1943: 80 χρόνια πριν…»

Μέγιστο κοινωνικό και δημοκρατικό διακύβευμα η αποτροπή της ιδιωτικοποίησης του νερού