in

Το νέφος της φτώχειας: Δύο καθηγητές του ΑΠΘ μιλούν για ένα φαινόμενο της κρίσης

Το νέφος της φτώχειας: Δύο καθηγητές του ΑΠΘ μιλούν για ένα φαινόμενο της κρίσης

Μέσα στην εβδομάδα οι καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιάννης Παντής και Αλέξης Μπένος, καθηγητές Οικολογίας και Ιατρικής αντίστοιχα έβγαλαν μια κοινή ανακοίνωση με την οποία επεσήμαναν τους κινδύνους της αιθαλομίχλης που έπληξε πολλές πόλεις της χώρας. Το alterthess μίλησε με τους δύο καθηγητές οι οποίοι αναλύουν την κατάσταση αλλά και προτείνουν τρόπους για μια άλλη οικολογική πολιτική.

Την ένταση του φαινομένου παρατηρεί ο καθηγητής και αντιπρύτανης του Ιδρύματος, Γ. Παντής και υπογραμμίζει πως η λύση είναι το δωρεάν πετρέλαιο, ρεύμα και αέριο.

«Γιατί μόνο ρεύμα;» αναρωτάτε σχετικά με τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση. «Να δοθεί δυνατότητα για θέρμανση ανάλογα με την υποδομή που έχει ο καθένας» προσθέτει.

Όπως αναφέρει διεθνώς έχει δοθεί και όνομα στο φαινόμενο: Το νέφος της φτώχειας. «Αυτό ζούμε τώρα» υπογραμμίζει.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής Ιατρικής, Α. Μπένος ο οποίος κάνει λόγο για μόνιμη έκθεση στον πληθυσμό  και από τη πλευρά του προτείνει ως άμεση απάντηση την δωρεάν παροχή θερμαντικών μέσων για όλους για ολόκληρο τον επόμενο μήνα

«Εκρηκτικό μείγμα για την υγεία του πληθυσμού»

 «Η Θεσσαλονίκη είναι από τις πιο βεβαρημένες πόλεις της Ευρώπης» τονίζει ο κ. Μπένος.

«Τα σωματίδια τα εισπνέουμε καθημερινά. Το πρόβλημα έγινε οξύ αυτές τις ημέρες λόγω της αδυναμίας θέρμανσης με συμβατά μέσα, γεγονός που οδήγησε σε εκρηκτικά επίπεδα αιθαλομίχλης» υπογραμμίζει.

Μάλιστα όπως εκτιμά ο καθηγητής Ιατρικής, από τη διεθνή εμπειρία, η χρόνια έκθεση μπορεί να επιφέρει αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων, χρόνιες πνευμονοπάθειες, και μακροπρόθεσμα εφόσον τα σωματίδια περιλαμβάνουν και καρκινογόνες ουσίες  να αυξηθεί και ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου στο πληθυσμό.

«Άρα είναι ένας συνεχής κίνδυνος» τονίζει.

Μάλιστα ο κ. Μπένος εκτιμά πως ο κίνδυνος πολλαπλασιάζεται σε συνδυασμό και με τους άλλους παράγοντες όπως η διατροφή, το άγχος της καθημερινής ζωής, της δουλειάς και της ανεργίας. «Αποτελεί εκρηκτικό μείγμα για την υγεία του πληθυσμού» υπογραμμίσει και προσθέτει πως μπορεί μακροπρόθεσμα να προκαλέσει επιδείνωση σε σωματικές αλλά και ψυχικές νόσους.

Μάλιστα αναφερόμενος στη διεθνή εμπειρία μας μιλά για το παράδειγμα του Λονδίνου το 1953 όταν νέφος έπνιξε τη πόλη και οδήγησε σε θανάτους 8-10.000 ανθρώπων. «Μέσα σε δύο εβδομάδες» λέει και προσθέτει: «Πρώτα χτύπησε τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς όπως οι ηλικιωμένοι και τα μωρά».

«Χρειαζόμαστε μια ολοκληρωμένη περιβαλλοντική διαχείριση»

 «Χρειαζόμαστε μια ολοκληρωμένη περιβαλλοντική διαχείριση των πόλεων. Αυτό μας λείπει» τονίζει ο κ. Παντής και προσθέτει: «Να μην τρέχουμε τελευταία στιγμή με αποφάσεις όπως το να μην βγαίνει ο κόσμος να κάνει γυμναστική. Αυτή  είναι η λύση;».

Ο κ. Παντής βασιζόμενος στην ερευνητική εμπειρία της επιστημονικής κοινότητας προτείνει να βρούμε τρόπους να οργανώσουμε τις παρεμβάσεις μας ώστε να έχουμε θετικά αποτελέσματα με μια διαφορετική ενεργειακή πολιτική.

«Κάθε πόλη έχει ειδικές κλιματικές συνθήκες» λέει ο κ. Παντής και συνεχίζει:  «Όταν θα πάμε να κάνουμε μια ολοκληρωμένη περιβαλλοντική διαχείριση ανάλογα με τη γεωμορφολογία και τις ειδικές συνθήκες για κάθε περιοχή θα είναι και διαφορετική η διαχείριση. Για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη η ομίχλη είναι φαινόμενο που υπάρχει αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και το φαινόμενο να διαλύεται όταν φυσάει ο Βαρδάρης. Δεν μπορείς να μην το λάβεις υπόψη σου. Χρειάζεται εξειδικευμένη μελέτη για κάθε πόλη».

«Ο Δήμος από κοινού με το αρμόδιο Υπουργείο και την επιστημονική κοινότητα πρέπει να μπουν σε στρατηγικό σχεδιασμό για το θέμα. Πέρυσι  είχαμε την εμφάνιση του φαινομένου σε τέτοια έκταση για πρώτη φορά. Τι έκανε η πολιτεία; Τίποτα. Σχεδίασε μια πολιτική;» υπογραμμίζει.

Ο κ. Παντής μάλιστα προτείνει να συνεργαστούν οι αρμόδιοι φορείς με το Δήμο σε επίπεδο σχεδιασμού των πόλεων, με τον τελευταίο να είναι αρμόδιος ώστε να τους προσκαλέσει να γίνει μια μελέτη η οποία θα υποστηρίξει ένα σύστημα αλλαγής.

«Το φαινόμενο επηρεάζει και τους φυτικούς και τους ζωικούς οργανισμούς» τονίζει και προσθέτει πως τα οικοσυστήματα είναι ολιστικές δομές όπου μέσω της τροφικής αλυσίδας και των σχέσεων φυτών και ζώων τα φαινόμενα μεταφέρονται.

«Θα έχουμε πρόβλημα καρκινογενέσεων αν συνεχιστεί το φαινόμενο. Αυτό δείχνει η διεθνής εμπειρία» υπογραμμίζει.

Επιπλέον όσον αφορά το βασικό και μόνιμο πρόβλημα σήμερα που είναι το νέφος που προκαλείται από το κυκλοφοριακό ο καθηγητής του ΑΠΘ προτείνει την ενισχυμένη χρήση αερίου. «Το αέριο είναι το λιγότερο ρυπογόνο» επισημαίνει. ΄

«Όπως πριν 20 χρόνια έφυγε το μαζούτ» αναφέρει και συνεχίζει «σταδιακά με την ενίσχυση της πολιτείας, με ειδικές επιδοτήσεις, θα μπορούσε να αντικατασταθεί το καύσιμο με το αέριο».  «Αλλά και οι τιμές θα πρέπει να είναι σε σοβαρά επίπεδα και όχι κατά 40%  πιο υψηλές από όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες» καταλήγει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τα συμφέροντα που παραμένουν αλώβητα… Της Άντας Ψαρρά

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Μεγάλη Παναγία την Κυριακή