Το ελπιδοφόρο κίνημα για τις ελεύθερες και προσβάσιμες παραλίες που ξεκίνησε από το νησί της Πάρου έχει επεκταθεί με αυθόρμητο και από τα κάτω τρόπο σε διάφορες περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων η Χαλκιδική και η Θάσος.
Η ανάγκη για ελεύθερη πρόσβαση στις θάλασσες που όλοι μας κολυμπάμε από παιδιά, η αυθαίρετη και παράνομη δράση των μεγάλων beach bar και πολλές φορές η μαφιόζικου τύπου προστασία των επιχειρήσεων έχουν οδηγήσει χιλιάδες πολίτες τις τελευταίες ημέρες να καταγγέλλουν και να καταγράφουν δεκάδες παραλίες που έχουν αποκλειστεί και καταπατηθεί παρανόμως από επιχειρήσεις εστίασης.
Οι εκατοντάδες φωτογραφίες, οι αποτυπώσεις μέσω του διαδικτυακού χάρτη και οι προσωπικές μαρτυρίες κάθε πολίτη συνθέτουν ένα πάζλ παρανομίας, με χιλιάδες ξαπλώστρες, ομπρέλες, φράχτες και σκάφη.
Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει…
Η Χαλκιδική τα τελευταία χρόνια υποδέχεται χιλιάδες βαλκάνιους τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή για να απολαύσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Η μαζική τους προσέλευση όμως άνοιξε τις επιχειρηματικές ορέξεις, οδήγησε σε ραγδαία επέκταση των beach bar αλλά και σε κατακόρυφη άνοδο των τιμών σε όλες τις υπηρεσίες που σχετίζονται με τον τουρισμό.
Η Χαλκιδική είναι για τους Θεσσαλονικείς και τους Βορειοελλαδίτες η καλοκαιρινή τους «αυλή». Τα τελευταία χρόνια όμως έχει γίνει απαγορευτική για πολλούς ανθρώπους, λόγω των υψηλών τιμών αλλά και της περιβαλλοντικής καταστροφής και παραβίασης που συντελείται στις παραλίες της.
Μέσα σε λίγες ώρες μια διαδικτυακή ομάδα στο facebook με το όνομα «Κίνημα πολιτών για ελεύθερες και προσβάσιμες παραλίες στη Χαλκιδική» συγκέντρωσε περισσότερα από 6.500 μέλη. Στην πλατφόρμα αυτή έχει ήδη ξεκινήσει ένα γόνιμος διάλογος για τις παραλίες της Χαλκιδικής που εδώ και χρόνια έχουν μετατραπεί σε πεδίο κερδοφορίας λίγων και εκλεκτών, ενώ έχει δημοσιευθεί και ένα διαδικτυακό ψήφισμα που καλεί τους πολίτες να το υπογράψουν.
Όπως επισημαίνεται στο ψήφισμα, «τα τελευταία χρόνια γινόμαστε μάρτυρες μιας ανεξέλεγκτης εκμετάλλευσης του δημόσιου χώρου από επιχειρήσεις ή ιδιώτες ως μη δημόσιο αγαθό, χωρίς τήρηση των κανόνων και των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων που αφορούν το περιβάλλον και τους λουόμενους. Μάλιστα, η αδιαφορία για τη νομοθεσία συνοδεύεται συχνά εκτός από αποκλεισμό από το δημόσιο χώρο και από εκφοβισμό, εξύβριση και απειλές, όπως καταγγέλλουν δημόσια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολίτες».
«Αιτούμαστε την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων φορέων, ώστε να τηρηθεί η νομοθεσία που αφορά τη χρήση του αιγιαλού της Χαλκιδικής για να μπορούμε χωρίς διακρίσεις να απολαμβάνουμε το δικαίωμα στο δημόσιο χώρο, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον και τους γύρω μας», τονίζει στο κλείσιμο του το διαδικτυακό ψήφισμα.
Ήδη προγραμματίζονται οι πρώτες δια ζώσης συναντήσεις των μελών του νέου κινήματος στις οποίες θα συζητηθούν οι επόμενες κινήσεις και δράσεις τους.
Διαμαρτυρίες και για το νησί της Θάσου
Αντίστοιχο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης με τη Χαλκιδική ακολουθεί και το νησί της Θάσου. Δέχεται κάθε καλοκαίρι χιλιάδες οδικούς τουρίστες οι οποίοι γεμίζουν ξενοδοχεία και παραλίες.
Μετά την αυθόρμητη δημιουργία της διαδικτυακής ομάδας και του συντονισμού για την Χαλκιδική, κάτι αντίστοιχο δημιουργήθηκε τις τελευταίες ώρες και για τη Θάσο. «Κίνημα ελεύθερης παραλίας Θάσου/ Free the beaches on Thassos Κίνημα ελεύθερης παραλίας Θάσου/ Free the beaches on Thassos» το όνομα της διαδικτυακής ομάδας στο facebook.
Όπως τονίζει το εισαγωγικό της κείμενο, «στο ίδιο μήκος κύματος με τους αγώνες των πολιτών σε Πάρο και Νάξο ήρθε η στιγμή να διεκδικήσουμε πίσω τις παραλίες της Θάσου που ανήκουν ισότιμα προς όλους και όλες μας και να βρεθούμε απέναντι στην παράνομη κατάληψή τους από επιχειρηματίες που όχι μόνο καταστρέφουν το φυσικό τοπίο αλλά αποκλείουν και ένα μεγάλο μέρος των πολιτών από την πρόσβαση σε αυτές!».
Στόχος της διαδικτυακής ομάδας είναι η συγκέντρωση υλικού και την οργάνωση δράσεων στο νησί της Θάσου. Παράλληλα είναι σε εξέλιξη οι συνεννοήσεις για την πρώτη δια ζώσης συνάντηση των μελών του κινήματος και στη Θάσο.
Ιάσων Μπάντιος