Το σιδηροδρομικό δυστύχημα, το οποίο συνέβη κοντά στον οικισμό Ευαγγελισμός Τεμπών Λάρισας στις 28.03, συγκλόνισε κι εξακολουθεί να συγκλονίζει την κοινωνία. Το βαρύ ανθρώπινο τίμημα των 57 νεκρών (στην πλειονότητά τους νεαρής ηλικίας) από μετωπική σύγκρουση τρένων στην κεντρικότερη γραμμή της χώρας, στην οποία, μάλιστα, έχει ταξιδέψει σχεδόν το σύνολο του πληθυ- σμού, καθιστά το γεγονός μια από τις πιο τραγικές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας. Σηματοδότησε, επίσης, και ένα σημείο τομής. Ο λαός, με πρωταγωνίστρια τη νέα γενιά, αναγνώρισε από την πρώτη στιγμή ότι το δυστύχημα στα Τέμπη ήταν η τραγική κορύφωση μιας μακροχρόνιας πορείας υποβάθμισης των ζωών μας και συνάμα πορεία κατάρρευσης των δημόσιων υπηρεσιών και υποδομών.
Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης και των ΜΜΕ να αποδώσουν αρχικά το δυστύχημα αποκλειστικά στον σταθμάρχη, και στη συνέχεια να μεταθέσουν τις ευθύνες σε μια απροσδιόριστη διαχρονική κακοδαιμονία του ελληνικού κράτους, ο κόσμος έφτασε στην πικρή διαπίστωση πως «ζούμε από τύχη»· πως στη χώρα που, μετά από τόσα χρόνια λιτότητας και με την εμπέδωση των μνημονιακών πολιτικών, αλλά και την υποταγή των πάντων στην κερδοφορία των τραπεζών και των πολυεθνικών, η ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια έχει λιγότερη αξία. Η δυστυχία έπαψε να είναι σιωπηλή και η οργή εκφράστηκε στο δρόμο, πυροδοτώντας την κοινωνική έκρηξη των τελευταίων εβδομάδων. Πρόκειται για την μεγαλύτερη κοινωνική αναταραχή επί της θητείας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Πρόκειται, επίσης, για την πιο έντονη περίοδο μαζικών και παρατεταμένων αγώνων από τα χρόνια των αντιμνημονιακών κινητοποιήσεων, πριν μια δεκαετία.
Η έκδοση αυτή θέλει να συνεισφέρει στον πλούσιο διάλογο που διεξάγεται στην κοινωνία, αλλά και μεταξύ των αγωνιστών και αγωνιστριών των κινημάτων και της Αριστεράς. Φυσικά, δεν φιλοδοξεί να αρθεί στο επίπεδο μιας διεξοδικής και σοβαρής δημοσιογραφικής έρευνας (άλλωστε πολλές πλευρές παραμένουν ακόμα άγνωστες), ούτε διεκδικεί το εύρος και τη συστηματικότητα επιστημονικής μελέτης. Επιχειρεί, ωστόσο, να προτείνει ένα γενικότερο μεθοδολογικό προσανατολισμό για την αναζήτηση των άμεσων και ευρύτερων αιτιών της τραγωδίας, να αναδείξει τις πολιτικές παραμέτρους που συνδέονται με το δυστύχημα και να παρουσιάσει ένα πλαίσιο διεκδικήσεων για την επόμενη μέρα, όχι μόνο άμεσων αλλά και πιο «στρατηγικών».
Στο πρώτο μέρος περιγράφεται το έγκλημα και η συγκυρία γύρω από αυτό. Στο δεύτερο μέρος γίνεται μια συνολικότερη τοποθέτηση για τον σιδηρόδρομο στην Ελλάδα, την πορεία του και για το τι πρέπει να αλλάξει. Στο τρίτο μέρος μιλούν για τους αγώνες γύρω από το έγκλημα των Τεμπών και τους χρονικά παράλληλους αγώνες στην Γαλλία.
Μπορείτε να κατεβάσετε την μπροσούρα σε μορφή PDF :ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ-ΤΕΜΠΗ