Το τμήμα Δασολογίας και Φυσικού περιβάλλοντος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) ορίζει ότι μια υγιής οικολογική λειτουργία μιας πόλης απαιτεί 15-20 τμ πρασίνου ανά κάτοικο. Στην Αλεξανδρούπολη όμως το ποσοστό του αστικού πρασίνου είναι μόλις 2,5 τμ ανά κάτοικο. Θα περίμενε ο καθένας ότι θα πρέπει να φυτευτεί πράσινο (δέντρα και θάμνοι) για να καλυφθεί μέρος του ελλείμματος. Μάταια όμως και αυτό επειδή η δημοτική αρχή αποφάσισε να εξαφανίσει το Δημοτικό άλσος στο Φυτώριο με έκταση δέκα 10 στρ. για να εγκαταστήσει ένα κλειστό γυμναστήριο. Αυτό όμως το άλσος μέσα στο ρυμοτομικό σχέδιο φυτεύτηκε από την Δασική Υπηρεσία πριν από 45 περίπου χρόνια λαμβάνοντας υπόψη τον τομέα της Δασολογικής επιστήμης και την Δασοκομία των πόλεων. Ο φράξος, ο σφένδαμος, ο γαύρος, ο ευκάλυπτος, ο αείλανθος, η δάφνη, η ακακία, η χαρουπιά και η αγριοκαστανιά από τα πλατύφυλλα είδη και η πεύκη μαζί με τον κέδρο και το κυπαρίσσι της Αριζόνας απαρτίζουν την πλούσια δασική βλάστηση του άλσους αυτού που είναι μοναδικό για την πόλη μας. Συνολικά η Δημοτική αρχή θα κόψει τετρακόσια υγιή δασικά δέντρα διαφόρων ειδών μέσα στον αστικό ιστό και αυτή η ενέργεια για εμάς ισοδυναμεί με περιβαλλοντικό έγκλημα.
Τον Ιούνιο του 2021 με έγγραφό μας προς τον Δήμο προτείναμε να κατασκευαστεί το κλειστό γυμναστήριο σε παραπλήσια χέρσα έκταση του Δήμου, και να διαμορφωθεί στη δασοσκεπή έκταση στον αστικό ιστό ένα δημοτικό άλσος αναψυχής επισκέψιμο από τους δημότες. Δεν λάβαμε απάντηση από τη Δημοτική αρχή.
Συμπαρατάχθηκαν μαζί μας 400 δημότες που συνυπέγραψαν το σχετικό κείμενο της Πρωτοβουλίας δημοτών για την προστασία του Δημοτικού άλσους, όπως και 250 δημότες διαδικτυακά
Αργότερα καταθέσαμε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εισήγηση όπου τεκμηριώσαμε τις απόψεις μας με ένα σύντομο ιστορικό για τον δασοβοτανικό κήπο που φύτεψε και διαμόρφωσε η Δασική Υπηρεσία, με την περιβαλλοντική διάσταση όπου αναδείξαμε την σημαντική συνδρομή του αστικού άλσους στη σωματική και τη ψυχική υγεία του ανθρώπου. Επιπλέον, αναφερθήκαμε εκτενώς στην νομική διάσταση του θέματος ήτη στο άρθρο 24 του Συντάγματος, στη δασική νομοθεσία, στη νομολογία του ΣΤΕ. Τίποτα από αυτά δεν αντέκρουσε ο Δήμος με επιχειρήματα.
Ήδη όμως δημοτικοί σύμβουλοι και επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων συμφωνούν με τις θέσεις μας όπως και υποψήφιοι Δήμαρχοι.
Ο Θεοχάρης Ζάγκας ομότιμος καθηγητής Δασοκομίας στο ΑΠΘ ενίσχυσε με δημοσιοποιημένο κείμενο του τις απόψεις μας.
Ο Δήμος όχι μόνο δεν αντικρούει τις θέσεις μας αντίθετα επιμελώς αποφεύγει τις λέξεις δάσος, άλσος, πράσινο δίνοντας την εντύπωση ότι τις διέγραψε από το λεξιλόγιο του. Ουσιαστικά ο Δήμος ισχυρίζεται ότι αυτό το δάσος δεν είναι δάσος. Μάρτυρες, όμως, είναι ένα πλήθος έγχρωμων φωτογραφιών.
*Ο Γιώργος Δεμερίδης είναι δασολόγος-περιβαλλοντολόγος και μέλος της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου