Το άσπρο πρόβατο του ΔΝΤ

ΤΟΥ ΚΩΣΤΗ ΚΕΚΕΛΙΑΔΗ  Οι χώρες της Λατινικής Αμερικής γνώρισαν το δόγμα “της ελάχιστης δέσμης παροχής υπηρεσιών υγείας” από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες των ΗΠΑ που εξήγαγαν εκεί τα “τοξικά” προϊόντα τους. Το ελληνικό ΕΣΥ δεν φαίνεται να κινδυνεύει από εξωτερικούς εχθρούς. Το δόγμα της “ελάχιστης δέσμης”, δηλαδή της δωρεάν παροχής των πρώτων βοηθειών σε όποιον αντιμετωπίζει επείγον πρόβλημα υγείας και από κει και πέρα της τσουχτερής χρέωσης των εξειδικευμένων εξετάσεων και ιατρικών πράξεων για όποιον μπορεί να πληρώσει, προωθείται από γηγενείς δυνάμεις. Φάνηκε καθαρά στην παρουσίαση του “νέου χάρτη υγείας” σε Μακεδονία και Θράκη (3η και 4η ΥΠΕ) πριν λίγες μέρες στην Αποθήκη 1 του λιμανιού από το επιτελείο του υπουργείου Υγείας. Παράγοντες μεγάλου ή μικρότερου διαμετρήματος δίνουν μάχες για να αποσπάσουν το καλύτερο από τα κομμάτια του δημόσιου συστήματος υγείας. Από αδρά πληρωμένους χαρτογράφους μέχρι “παρκαδόρους”- μεγαλογιατρούς που παλεύουν για την πριμοδότηση της δικής τους κλινικής με όπλο το συγκριτικό πλεονέκτημα του άνετου πάρκιγκ για τα αυτοκίνητα των ασθενών τους (μεταμοσχεύσεις στο “Παπανικολάου’ ή στο “Ιπποκράτειο”;). Και ο Ανδρέας Λοβέρδος προαναγγέλλει σχεδόν θριαμβευτικά την περικοπή επιπλέον 100 εκατ. ευρώ από το ΕΣΥ, μάλλον για να γιορτάσει την αναγόρευσή του σε αυθεντικό εκφραστή των θέσφατων της τρόικας (“δεν είμαστε πλέον το μαύρο αλλά το άσπρο πρόβατο”), δήλωσε μετά το τεστάρισμά του από τους τροικανούς.

 
Η εμπειρία της Λ. Αμερικής
 
Ο Βέλγος γιατρός δημόσιας υγείας Pol de Vos, μίλησε την Πέμπτη στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ στην εκδήλωση με θέμα “οι μεταρρυθμίσεις των συστημάτων υγείας, υπό τις επιταγές του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η εμπειρία της Λ. Αμερικής”, που διοργάνωσε η επιτροπή κοινωνικής πολιτικής και υγείας του Αριστοτελείου.
Ο Pol de Vos περιέγραψε το πώς φτάσαμε από τη διακήρυξη της Άλμα Άτα (η υγεία είναι κοινωνικό δικαίωμα) με βάση την οποία τη δεκαετία του ’70 άρχισαν να θεμελιώνονται τα εθνικά συστήματα υγείας, μέχρι την προσέγγιση της Παγκόσμιας Τράπεζας, το 1993, όταν με το σύνθημα “επενδύοντας στην υγεία” άρχισε η έφοδος του νεοφιλελευθερισμού, που οδήγησε στην αποδόμηση των συστημάτων και την αντικατάσταση του κριτηρίου της δικαιοσύνης στην πρόσβαση με αυτό της αποδοτικότητας.
Η μετάβαση αυτή στη Λατινική Αμερική, ιδίως στη Χιλή και την Κολομβία, έγινε με αιχμή τις ασφαλιστικές εταιρείες των ΗΠΑ. Στην Αμερική, το 1/3 της ανάπτυξης σχετίζεται με την εξαγωγή κυρίως υπηρεσιών υγείας προς τη Λατινική Αμερική. Οι εξαγωγές αυτές συνοδεύτηκαν από συγχωνεύσεις και εξαγορές νοσοκομείων από τις μητροπολιτικές ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες προμηθεύουν και τα υποκαταστήματά τους αγοράζουν υπηρεσίες υγείας. Η ταυτόχρονη προμήθεια και αγορά αφορά “πακέτα ελεγχόμενης φροντίδας”. “Οδήγησαν, είπε ο Pol de Vos, σε έναν τοξικό συνδυασμό, υπεύθυνο σε μεγάλο βαθμό για το γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν απολαμβάνουν το επίπεδο υγείας που θα ήταν βιολογικά εφικτό”. 
Στο πεδίο της αποδοτικότητας -που ήταν και το ζητούμενο- σημειώθηκαν οριακές βελτιώσεις, δεν παρατηρήθηκε καμία μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση, η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας δεν βελτιώθηκε, ούτε ο βαθμός ικανοποίησης των ασθενών.
 
Η ελληνική εκδοχή του δόγματος
 
Οι παραπάνω ποιοτικές παράμετροι αγνοήθηκαν πλήρως και στον σχεδιασμού του λεγόμενου χάρτη υγείας στην ελληνική εκδοχή του δόγματος. Στην ίδια εκδήλωση, ο ερευνητής των συστημάτων υγείας Ηλίας Κονδύλης περιέγραψε τα τρία βασικά χαρακτηριστικά των σχεδιαζόμενων αλλαγών στο ΕΣΥ που σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις θα οδηγήσουν στο κλείσιμο του 10 με 20% των κρεβατιών στα νοσοκομεία: Κατάργηση δημόσιων κλινών με διαδικασίες εξπρές, πιέσεις για περικοπές χρηματοδότησης, κανένα επιδημιολογικό δεδομένο νοσηρότητας και θνησιμότητας. Με τις ίδιες ακριβώς διαδικασίες το βρετανικό NHS έχασε 17.000 κλίνες στις εκτεταμμένες μεταρρυθμίσεις της δεκαετίας του ’90. 
Προλογίζοντας, ο καθηγητής κοινωνικής ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Αλέξης Μπένος  αναφέρθηκε στη μακρά πορεία αποδιάρθρωσης του ΕΣΥ μέσω της υποχρηματοδότησης, της παράλληλης ανάπτυξης των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας και την επιδείνωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση.
 
Στη φωτογραφία ο Pol de Vos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε φωτογραφίες από την αντιφασιστική πορεία

Διαδηλώσεις σε πολλές χώρες την Ημέρα της Νάκμπα