Τί πρέπει να κάνει μια γυναίκα για να είναι ασφαλής;

Βασικά, να μένει σπίτι. Αν πρέπει τώρα να βρεθεί μακρυά από αυτό, να ενημερώνει κάποιο γνωστό (άντρα μάλλον)  για το πού ακριβώς βρίσκεται ανά πάσα στιγμή, να περπατά τοίχο-τοίχο αλλά ταυτόχρονα να δείχνει αυτοπεποίθηση και δραστήρια, να γυρνά φυσικά πριν από τη δύση του ηλίου και αν τυχόν δεν τα καταφέρει να αποφεύγει τα στενά σοκάκια και τις σκοτεινές περιοχές. Και αν επίσης βρεθεί σε “κοινωνική εκδήλωση”, να μην δέχεται κεράσματα από αγνώστους και να προσέχει καλά μην τις ρίξουν τίποτα στο ποτό της.

Αυτά και άλλα ωραία προτείνει η Ελληνική Αστυνομία, σαν συμβολή στην “Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών”. Οι εγκέφαλοι της Ελληνικής Αστυνομίας εμπορεύονται με χυδαίο τρόπο τον φόβο, αντιμετωπίζουν τις γυναίκες με τα χειρότερα σεξιστικά στερεότυπα και δίνουν συμβουλές που έχουν εγκαταλείψει ακόμα και οι γιαγιάδες μας.

Ακόμα περισσότερο ωστόσο, δείχνουν να μην καταλαβαίνουν καν το θέμα της συζήτησης. Η βία κατά των γυναικών δεν εκδηλώνεται συνήθως σε στενά και ανήλιαγα σοκάκια, αλλά μέσα στα σπίτια αξιοσέβαστων οικογενειών και οι θύτες δεν είναι -μόνο- διεστραμμένοι περαστικοί, αλλά οι σύζυγοι και οι συγγενείς τους (οι οποίο εξαιρετικά πιο συχνά από ο,τι θα αντιστοιχούσε είναι πρώην ή νυν αστυνομικοί).

Η κοινωνική αυτή “καμπάνια” της ΕΛ.ΑΣ. συνοδεύεται επίσης από δύο αφίσες, οι οποίες αναφέρονται στην ενδοοικογενειακή βία. Ο τρόπος όμως που το κάνουν, φαίνεται να περνά όλη την ευθύνη για αυτή στις γυναίκες που την “ανέχονται” και δεν μιλούν στις αρχές. Σαφώς και οφείλουν να το κάνουν, αλλά πόσο πειστική είναι αυτή η “προτροπή” της Ελληνικής Αστυνομίας, όταν συνοδεύεται μάλιστα από τέτοιες συμβουλές;

Ολόκληρο το κείμενο παρακάτω, ενώ μπορεί κανείς ακόμα να το επισκεφτεί στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ενδεικτικές συμβουλές για την ασφάλεια των γυναικών

Οι παρακάτω καταχωρήσεις αποτελούν ενδεικτικές συμβουλές, γενικού περιεχομένου για την ασφάλεια των γυναικών, με στόχο να αποτρέψουν ή να προλάβουν παραβατικές συμπεριφορές σε βάρος τους και να ελαχιστοποιήσουν τις ευκαιρίες να καταστούν θύματα μιας εγκληματικής πράξης.

Οδηγίες σε περίπτωση αρπαγής τσάντας

Αποφεύγετε να μεταφέρετε μεγάλα χρηματικά ποσά.
Βαδίζετε στην εσωτερική πλευρά του πεζοδρομίου και κρατάτε την τσάντα σας πάντοτε κλειστή και προς την πλευρά του τοίχου.
Μην διστάσετε να καλέσετε σε βοήθεια φωνάζοντας, αν κάποιος σας επιτεθεί για να σας πάρει την τσάντα.
Εάν δεν μπορείτε να αντισταθείτε και να συγκρατήσετε την τσάντα, σκεφθείτε ότι η υγεία σας και η σωματική σας ακεραιότητα είναι πιο πολύτιμα αγαθά.
Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά του επιτιθέμενου και του μεταφορικού μέσου, αν έχει χρησιμοποιηθεί τέτοιο.
Προστατέψτε καλά τις τσάντες και το πορτοφόλι σας σε χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός.
Καταγγείλετε το γεγονός στην Αστυνομία.

Ασφάλεια στο σπίτι

Η περιοχή έξω από την κύρια είσοδο της κατοικίας σας πρέπει να είναι φωτισµένη σωστά ώστε να µην υπάρχουν σκοτεινές σκιές όπου θα μπορούσε κάποιος να κρυφτεί .
Βεβαιωθείτε ότι στην κύρια πόρτα υπάρχει ‘µατάκι’ έτσι ώστε να βλέπετε ποιος είναι στην πόρτα σας πριν ανοίξετε .
Να έχετε κλειστές τις κουρτίνες, ώστε οι άνθρωποι να µην βλέπουν µέσα το σπίτι σας, ιδιαίτερα τη νύχτα .
Να µην εισέρχεστε σε ένα ασανσέρ µε κάποιον που δεν γνωρίζετε.
Εάν το κάνετε φροντίσετε να παραμείνετε κοντά στην πόρτα του ασανσέρ και εντός εμβελείας του πίνακα ελέγχου.

΄Oταν βρίσκεστε µακριά από το σπίτι µόνη

Πάντοτε κάποιος γνωστός να γνωρίζει ακριβώς που είστε, ώστε σε περίπτωση ανάγκης αν πρέπει να τηλεφωνήσει κάποιος για βοήθεια, να ξέρει την επακριβή θέση.
Ποτέ µην δεχθείτε να σας µεταφέρει ένας ξένος και ποτέ µην κάνετε auto-stop.

Όταν εισέρχεστε στο αυτοκίνητό σας

Να κρατάτε ήδη το κλειδί στο χέρι σας, έτσι ώστε να µη χάνετε χρόνο ψάχνοντας για το κλειδί.

Όταν περπατάτε στο δρόµο

Να δείχνετε αυτοπεποίθηση και δραστήρια .
Να φροντίστε να µείνετε µακριά από στενά σοκάκια ή σκοτεινούς δρόµους.
Μετά τη δύση του ηλίου, εάν είναι απαραίτητο να μετακινηθείτε με τα πόδια σε σκοτεινές περιοχές, φροντίστε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικές.

Σε κοινωνικές εκδηλώσεις

Να µην δέχεσθε κέρασµα ποτών από αγνώστους. Ακόµη και αν γνωρίζετε το πρόσωπο, είναι καλύτερα να ζητήστε από το σερβιτόρο ή το µπάρµαν ποτά που είναι κλειστά, όπως µπύρα κλπ .
Εάν έχετε αφήσει το ποτό σας αφύλακτο ακόµη και για µισό λεπτό να µην πιείτε ξανά ούτε µια γουλιά από το ποτό αυτό.

25 Νοεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μια παραδειγματική προσπάθεια

Η “6η Δεκέμβρη” αναλαμβάνει την ευθύνη της επίθεσης στον Νέο Κόσμο