Τι φταίει και καταρρέουν τα δημόσια έσοδα;

Μεγάλη μείωση μείωση παρουσιάζουν τα έσοδα του προϋπολογισμού κατά το πρώτο 15ήμερο του Μαΐου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η μείωση σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο αγγίζει το 15% και εφόσον δεν υπάρξει κάποια εντυπωσιακή μεταβολή  ο συγκεκριμένος μήνας θα είναι ο χειρότερος από πλευράς κρατικών εισπράξεων της τελευταίας τουλάχιστον δεκαετίας.

Είναι βέβαιο πως πολλοί καλοθελητές θα σπεύσουν να αποδώσουν την καθίζηση των εσόδων το Μάιο στην ακυβερνησία υπογραμμίζοντας πιθανότατα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπήκε σε κυβέρνηση, η Αριστερά είναι ανεύθυνη, ενδεχόμενη ανάδειξη της στον κυβερνητικό θώκο θα φέρει την καταστροφή, τον Αρμαγεδώνα κλπ κλπ..

Δυστυχώς για αυτούς η πραγματικότητα όχι μόνο είναι διαφορετική αλλά καταδεικνύεται σαφέστατα ποιός ευθύνεται για την κατάρρευση των εσόδων που κατ’ επέκταση για άλλη μια φορά βάζει “μέσα” τον κρατικό προϋπολογισμό. Η διακυβέρνηση της χώρας, άρα και του φορολογικού μηχανισμού βρισκόταν μέχρι πρόσφατα στα χέρια του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ (για να μην ξεχνιόμαστε). Μια σειρά αποφάσεων που επηρεάζουν άμεσα τα φορολογικά έσοδα έχουν ληφθεί από αυτούς.

Τα στοιχειώδη: η μείωση μισθών προκαλεί μείωση της ζήτησης δηλαδή μειώνει την κατανάλωση. Άρα ο φόρος που εισπράτεται από την κατανάλωση, ο γνωστός ΦΠΑ, μειώνεται. Τα έσοδα από ΦΠΑ μειώθηκαν κατά 13,5% σε σχέση με πέρυσι σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου.

Ενδεικτικό επίσης είναι ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του προηγούμενου μήνα, οι εισπράξεις από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα οινοπνευματώδη και στα τσιγάρα σημείωσαν πτώση κατά 30% σε σύγκριση με πέρυσι. Επίσης, μείωση κατά 15% εμφανίζουν και τα τελωνειακά έσοδα την ίδια ώρα που τη μεγαλύτερη μείωση εμφανίζουν τα έσοδα από τα τέλη ταξινόμησης αυτοκινήτων (60%), ενώ μείωση κατά 2,5% εμφανίζουν και οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης πετρελαιοειδών.

Λογικό; Σαφώς. Μέσα στην κρίση ο κόσμος κόβει το κάπνισμα, όχι μόνο δεν αλλάζει αυτοκίνητο αλλά μειώνει και τη χρήση του για εξοικονόμηση χρημάτων από την βενζίνη.

Την ίδια στιγμή μια σειρά από δημόσια έσοδα μεταφέρθηκαν με ευθύνη της απελθούσας πολιτικής ηγεσίας  στο μέλλον. Τουτ έστιν, δόθηκε παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων όλων των φυσικών προσώπων στις 15 Ιουνίου πράγμα που έχει στερήσει από το δημόσιο ταμείο τον Απρίλιο και το Μάιο ποσό άνω των 300 εκατ. ευρώ. Γιατί έγινε αυτό; Φανταστείτε απλά κάποιον να καταθέτει την φορολογική του δήλωση και να αντιλαμβάνεται τα ποσά που εισφέρει στο κράτος ενώ σε λίγες βδομάδες διεξάγονται εκλογές. Πως πιστεύετε ότι θα αντιμετωπίσει την απελθούσα πολιτική ηγεσία προ της κάλπης;

Αβίαστα βγαίνει για άλλη μια φορά το συμπέρασμα ότι η συγκεκριμένη οικονομική πολιτική που εκπορεύεται εκ των μνημονίων οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην χρεοκοπία και των πολιτών και του κράτους. Αυτή η πολιτική οδηγεί στην καταστροφή, όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Τα μέλη της κυβέρνησης που απήλθε μπορούν να φωνασκούν και να τρομοκρατούν αλλά δεν μπορούν με τις θέσεις και τις πράξεις τους να κάνουν τίποτα για να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία. Η πολιτική τους έχει “στεγνώσει” την κοινωνία και το κράτος στέλνοντας το ρευστό σε αυτούς που έχουν μάθει να το μαζεύουν τόσα χρόνια.

Βασίλης Στόλης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνεδριάζει η Κ.Ο της ΔΗΜ. ΑΡ

Πρέπει να πειστεί ο ελληνικός λαός για τις μεταρρυθμίσεις