Συμβολαιογραφικές πράξεις ανάθεσης κηδεμονίας παρατηρούνται σε σχολεία διπλής βάρδιας, προκειμένου να μετεγγραφούν μαθητές σε πρωινά διδακτήρια, όπως καταγγέλλουν εκπρόσωποι της Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.
Οι γονείς αναζητούν τρόπους… φυγής από τα σχολεία που λειτουργούν πρωί-απόγευμα, δεδομένου ότι ανατρέπεται ο οικογενειακός προγραμματισμός. Οπως είναι γνωστό, η χωροταξική κατανομή των μαθητών προβλέπει μετακινήσεις μόνον εφόσον συντρέχουν ειδικοί λόγοι. Δεκάδες οικογένειες φέρονται να ακολουθούν την πρακτική της ανάθεσης κηδεμονίας σε συγγενείς, φίλους και γνωστούς σε γειτονικούς δήμους, προκειμένου να πετύχουν μετεγγραφή σε πρωινό σχολείο. «Δεχτήκαμε καταγγελίες από λύκειο της Πολίχνης για μαζικές πράξεις ανάθεσης κηδεμονίας, για να μετακινηθούν παιδιά σε λύκειο της Νεάπολης. Από τους 130 μαθητές οι 47 μετεγγράφονται σε πρωινό διδακτήριο. Εχουμε πληροφορίες ότι αυτό συμβαίνει και σε σχολεία του κέντρου», επισήμανε ο πρόεδρος της Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Τριαντάφυλλος Τρανός, ζητώντας να καθιερωθεί πλαφόν στις μετακινήσεις μαθητών, ώστε να μη συρρικνώνονται σχολεία στις πιο ευαίσθητες περιοχές της πόλης και να μην υπερφορτώνονται άλλα.
Πρώτη η Πολίχνη
Το ποσοστό της διπλοβάρδιας στο νομό Θεσσαλονίκης βρίσκεται κοντά στο 10% με την Πολίχνη να διατηρεί την πρώτη θέση. Το 40% των σχολείων της συγκεκριμένης περιοχής λειτουργούν πρωί-απόγευμα, ενώ έχουν δρομολογηθεί έργα σχολικής στέγης για την εξάλειψη του φαινομένου. «Ξεκίνησαν οι διαδικασίες ανέγερσης του 9ου Δημοτικού Σχολείου, στην οδό Ιφιγενείας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Πολίχνης, Κώστας Θεοδωρίδης, στη διάρκεια του χτεσινού αγιασμού. Πρόσθεσε, δε, ότι απαλλοτριώθηκε το οικόπεδο για την κατασκευή των 11ου και 12ου Δημοτικών Σχολείων στην περιοχή Ιθάκης, ολοκληρώθηκε η μελέτη για την ανέγερση του 7ου Δημοτικού Σχολείου στην περιοχή Π16 και υπογράφτηκε η προγραμματική σύμβαση απαλλοτρίωσης οικοπέδων για την κατασκευή του 18ου Δημοτικού στην περιοχή της Νικόπολης.
πηγή: agelioforos.gr