«Για μία ακόμη φορά, όργανο της ΕΛ.ΑΣ. αδιαφόρησε για το άρθρο 7 παρ. 3 ν. 3169/2003, που απαγορεύει τον πυροβολισμό ακινητοποίησης ή εξουδετέρωσης εναντίον προσώπου που τρέπεται σε φυγή όταν καλείται να υποστεί νόμιμο έλεγχο, με συνέπεια τον θάνατο ενός νέου ανθρώπου» σημειώνει η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σε ανακοίνωσή της για το περιστατικό θανατηφόρας βίας από αστυνομικό. «Το θύμα ήταν, και πάλι, ένας μη λευκός άοπλος άνδρας, ένας «διαφορετικός», ένας 20χρονος νεαρός από τη Συρία»
Σύμφωνα με την ΕλΕΔΑ «όπως πληροφορούμαστε από τα μέσα ενημέρωσης, ο αστυνομικός αφέθηκε ελεύθερος και παραγγέλθηκε προκαταρκτική εξέταση για τη διερεύνηση του περιστατικού, χωρίς να περάσει από ανακριτή (τουλάχιστον μέχρι στιγμής)». Η ΕλΕΔΑ τονίζει ακόμη ότι η απόφαση να μην ασκηθεί ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία διεγείρει σοβαρά ερωτήματα για τη στάση των αρμόδιων αρχών και την πορεία της διαδικασίας.
Την ίδια στιγμή, όπως συνεχίζει στην ανακοίνωσή της, «ομάδες της ακροδεξιάς επιδιώκουν, ούτε λίγο, ούτε πολύ, να αναδείξουν το περιστατικό ως πράξη ηρωισμού στον “πόλεμο κατά των διακινητών”, στους οποίους σπεύδουν να κατατάξουν το θύμα, αξιοποιώντας την αμφίβολης νομιμότητας πρωτοβουλία της ΕΛ.ΑΣ. να δημοσιοποιήσει το ποινικό παρελθόν του».
«Η ελληνική πολιτεία αδυνατεί πια να δώσει μια σοβαρή και πειστική εξήγηση για τις επαναλαμβανόμενες αυτές ενέργειες των αστυνομικών της οργάνων και οφείλει να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί για την έξαρση θανατηφόρας αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας. Ο κατάλογος των νεκρών από σφαίρες αστυνομικών, δυστυχώς, μεγαλώνει την ίδια στιγμή που η στάση ανοχής πειθαρχικών προϊσταμένων και εισαγγελέων προς τους εγκαλούμενους αστυνομικούς διογκώνει το πρόβλημα και αποδεικνύεται επικίνδυνη τόσο για τη νομιμότητα όσο και για την κοινωνική συνοχή.
Η ΕΛ.ΑΣ. και η ελληνική δικαιοσύνη έχουν την ευκαιρία, έστω την ύστατη στιγμή, να καταδείξουν ότι διαθέτουν την αναγκαία στη δημοκρατία μας θεσμική επάρκεια: να διασφαλίσουν την αμερόληπτη και διεξοδική διερεύνηση του συμβάντος και να αποδώσουν ακριβοδίκαια και με βάση τον νόμο την ευθύνη για τον θάνατο ενός ανθρώπου από όπλο αστυνομικού, ασχέτως καταγωγής και μητρώου» καταλήγει.