in

Ασκήθηκε η έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης για την SLAPP αγωγή εναντίον του Alterthess

Στην άσκηση έφεσης κατά της πρωτόδικης απόφασης που έκανε εν μέρει δεκτή την αγωγή του στελέχους της Ελληνικός Χρυσός Ευστάθιου Λιάλιου προχώρησαν το Alterthess και η Σταυρούλα Πουλημένη, με στόχο τη δικαίωση του ανεξάρτητου ειδησεογραφικού μέσου και, κατ’ επέκταση, της ελεύθερης δημοσιογραφίας.

Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο έκανε εν μέρει δεκτή την αγωγή του Ευστάθιου Λιάλιου, κρίνοντας ότι στο εν λόγω δημοσίευμα η Σταυρούλα Πουλημένη προχώρησε σε παράνομη επεξεργασία των προσωπικών του δεδομένων εφόσον ανέφερε την ποινική καταδίκη του σε πρώτο βαθμό παρότι το ρεπορτάζ δεν περιείχε καν αξιολογικές κρίσεις και υπαγορευόταν από την ανάγκη πληροφόρησης του κοινού. Το δικαστήριο επιδίκασε στον ενάγοντα 3.000 ευρώ χρηματική ικανοποίηση για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υποτίθεται ότι υπέστη.

Κατά τη γνώμη μας πρόκειται για μια απόφαση που θέτει σε κίνδυνο την ελευθερία της έκφρασης καθώς παραγνωρίζει ότι η δίκη, την απόφαση της οποίας δημοσιεύσαμε, αφορούσε ένα ζήτημα δημοσίου ενδιαφέροντος. Αυτό είναι, εξάλλου, το κριτήριο που θέτει τόσο η νομοθεσία, όσο και η νομολογία των εθνικών και υπερεθνικών (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) δικαστηρίων.

Παράλληλα, η απόφαση παραβλέπει το γεγονός ότι δεν μπορεί να υπάρξει δημοσιογραφία που να αναφέρεται σε δημόσια πρόσωπα, όπως ο ενάγων, με αρχικά ονομάτων και υπονοούμενα. Επίσης, επρόκειτο για μια απόφαση που εκφωνήθηκε δημόσια ενώπιον ακροατηρίου, σε μια δίκη για την οποία δεν ενδιαφερόταν μόνο η τοπική κοινωνία της Χαλκιδικής αλλά και της Θεσσαλονίκης, της Κεντρικής Μακεδονίας και όλης της Ελλάδας.

Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι πρόκειται για μια αγωγή SLAPP με στόχο τον εκφοβισμό μας και το σταμάτημα κάθε ενασχόλησης με τις επιπτώσεις της δραστηριότητας μιας πολυεθνικής εταιρείας, που πρέπει να υπόκειται σε δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο.

Συνολικά, η απόφαση αποτελεί πλήγμα για την ερευνητική δημοσιογραφία και εγκυμονεί τον κίνδυνο να ενισχύσει τη «βιομηχανία» παρόμοιων διώξεων κατά δημοσιογράφων και πολιτών. Τον κίνδυνο αυτό έχουν επισημάνει με αφορμή την υπόθεσή μας με ανακοινώσεις τους δημοσιογραφικές ενώσεις και οργανισμοί, οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, πολιτικά κόμματα και ευρωβουλευτές. Καλούμε όλους τους πολίτες που ενδιαφέρονται για την ελευθερία πληροφόρησης και την ελευθερία έκφρασης, που δεν θέλουν η ενημέρωσή τους να περιορίζεται στα ΜΜΕ των ολιγαρχών να στηρίξουν το Alterthess και την Σταυρούλα Πουλημένη. Η δικαίωσή τους θα είναι δικαίωση όλων μας.

Για όλους αυτούς τους λόγους ασκήσαμε το δικαίωμα μας στην έφεση της πρωτόδικης απόφασης και καλούμε τις συνδικαλιστικές ενώσεις, τις πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις να στηρίξουν κάθε δημοσιογράφο και κάθε πολίτη που στοχοποιείται από αγωγές SLAPP.  Η έφεση θα συζητηθεί στις 19 Σεπτεμβρίου του 2024.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου»

Θανατηφόρα βία από αστυνομικό στη Λάρισα: Το πολλαπλώς βεβαρημένο «ποινικό μητρώο» της ΕΛ.ΑΣ.