Τα “παιδιά με τα παπιά”, όπως αυτοαποκαλούνται οι εργαζόμενοι στις ταχυμεταφορές, είναι πλέον αντιμέτωποι με μία ιδιότυπη εργασιακή ζούγκλα. Δεν είναι μόνο ότι βρίσκονται ατελείωτες ώρες και υπό εξαντλητικές συνθήκες καβάλα στο μηχανάκι ή μπροστά από το τιμόνι, με τη «μαύρη» εργασία και τις απλήρωτες υπερωρίες να καλπάζουν. Είναι οι απολύσεις, οι καθυστερήσεις πληρωμών, οι “οικειοθελείς αποχωρήσεις”, οι αλλαγές στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, είναι ο μηνιαίος μισθός των 500 ευρώ, που ολοκληρώνουν ένα απίστευτο μεσαιωνικό σκηνικό στον κλάδο. Κι όλα αυτά τη στιγμή που δουλεύουν κάτω από ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες, με απαρχαιωμένα οχήματα, δίκυκλα και αυτοκίνητα, ενώ τα ΚΤΕΟ αποτελούν «απαγορευμένη» λέξη.
Αντίστοιχες δυσκολίες συναντούν και οι υπάλληλοι γραφείου, χειριστές Η/Υ, τηλεφωνητές κ.λπ., οι οποίοι κάνουν δύο και τρεις δουλειές ταυτόχρονα, με το τέλος του οκταώρου να φαντάζει πολλές φορές ως λύτρωση. Οι συγκεκριμένες συνθήκες σε συνδυασμό με τις απολύσεις, τις μειώσεις αποδοχών και το θέμα των κλαδικών συμβάσεων ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και οδήγησε στην 24ωρη παναττική απεργία στις 19 Ιουνίου, έπειτα από απόφαση του Σωματείου Εργαζομένων Ταχυδρομικών και Ταχυμεταφορικών Επιχειρήσεων Αττικής (ΣΕΤΤΕΑ). 48ωρη απεργία προκήρυξε και το επιχειρησιακό Σωματείο των εργαζομένων στην ACS, αντιδρώντας στην απόλυση εργαζομένου ο οποίος δεν δέχτηκε την πρόταση της εταιρείας για τετράωρη εργασία. «Από το βράδυ της Τρίτης (19 Ιουνίου) που ξεκίνησαν οι απεργίες, μέχρι το βράδυ της Τετάρτης (20 Ιουνίου), που έληξαν, η συμμετοχή ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, καθώς πάνω από 250 άτομα πέρασαν έξω από τα γραφεία της ACS», σημειώνει ο Κώστας Στάμος, πρόεδρος του ΣΕΤΤΕΑ στην «Αυγή». Η δυναμική παρουσία των εργαζομένων οδήγησε την εταιρεία να δεσμευτεί ότι δεν θα προχωρήσει σε άλλες απολύσεις και ότι άμεσα θα τεθεί επί τάπητος το θέμα της σύμβασης.
Παράνομες μειώσεις μισθών
Για την ώρα, οι εταιρείες του χώρου, όπως τονίζει ο κ. Στάμος, προσπαθούν με κάθε τρόπο να περάσουν τους μνημονιακούς νόμους με μονομερή μείωση αποδοχών. «Ήδη έχουν ξεκινήσει πολλές εταιρείες να καταθέτουν καταστάσεις εργασίας στην Επιθεώρηση Εργασίας με μείωση 22% ή και παραπάνω, κάτι που είναι παράνομο. Το συγκεκριμένο μέτρο ισχύει μόνο για όσους αμείβονται με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση και όχι για τους εργαζόμενους στις ταχυμεταφορές οι οποίοι καλύπτονται από τη Σύμβαση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων». Η πολυδιάσπαση του χώρου, με τις σχεδόν 400 εταιρείες στην Αττική και τους 3.500-4.000 εργαζόμενους, δυσχεραίνει το έργο του Σωματείου και τη δυνατότητα παρέμβασής του στα εργασιακά ζητήματα, αναφέρει ο Κώστας Στάμος. «Από τον Σεπτέμβριο όμως είμαστε αποφασισμένοι να προβούμε σε ακόμα πιο δυναμικές κινητοποιήσεις, ώστε να αναγκάσουμε τους εργοδότες να καθίσουν στο τραπέζι για την υπογραφή της σύμβασης. Όπου έχουν υπάρξει αντιδράσεις, έχουμε καταφέρει πολλά», υπογραμμίζει με νόημα ο πρόεδρος του ΣΕΤΤΕΑ.
Εργασιακός μεσαίωνας
«Στα franchise των εταιρειών ταχυμεταφορών δεν υπάρχει τίποτα, δεν τηρείται τίποτα. Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι πέντε και έξι μήνες, υπάρχει πολλή δουλειά, πολλή πίεση, γενικά επικρατεί ένα χάος», αναφέρει ο Παναγιώτης Κυριακούλιας, οργανωτικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Και προσθέτει: «Οι τρεις μεγάλες εταιρείες (ACS, Speedex, Γενική Ταχυδρομική) με το καινούργιο εργασιακό καθεστώς και το μνημονιακό πλαίσιο προχωράνε σε ανάλογες μειώσεις μισθών και σε επιλεκτικές και ταυτόχρονα εκβιαστικές απολύσεις. Γενικά στα franchise υπάρχει ένας εργασιακός μεσαίωνας», σημειώνει χαρακτηριστικά. Αν και η κατάσταση στις «μητρικές» εταιρείες του χώρου είναι καλύτερη, εντούτοις δεν φαίνεται να γλιτώνουν από τη λαίλαπα του Μνημονίου.
Και κέρδη…
«Έχει γίνει καθεστώς η απλήρωτη εργασία και οι απολύσεις, παρά το γεγονός ότι η μεγαλύτερη εταιρεία του χώρου, η ACS, παρουσίασε το 2011 κέρδη μετά φόρων 2,7 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 60% από το 2010», λέει στην «Αυγή» ο Χρήστος Γιαμπουράνης, μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΤΤΕΑ. Υπογραμμίζει μάλιστα ότι μέσα στο 2012 θα απελευθερωθεί η ταχυδρομική αγορά, κάτι που δεν δικαιολογεί τη σκληρή επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι. Μία επίθεση που βρίσκει πάτημα στο γενικότερο κλίμα που επικρατεί τα τελευταία χρόνια. Όπως αναφέρει ο κ. Γιαμπουράνης, οι άθλιες συνθήκες εργασίας που επικρατούν στον χώρο των ταχυμεταφορών δίνουν στον κλάδο και μία θλιβερή πρωτιά, αυτή των εργατικών ατυχημάτων. «Το παρήγορο είναι ότι αναπτύσσονται αντιστάσεις στον χώρο. Οι εργαζόμενοι πρόσφατα δημιούργησαν σωματείο στη Γενική Ταχυδρομική, έπειτα και από τις σημαντικές καθυστερήσεις που παρατηρούνταν στη μισθοδοσία. Ξεκίνησαν έναν αγώνα με επισχέσεις εργασίας, με τη βοήθεια και του κλαδικού συμβουλίου, και ήδη έχουν φτάσει σε μία συμφωνία με την εταιρεία. Πλέον υπάρχει μία σταθερή καταβολή των μισθών και αποπληρώνονται σταδιακά τα χρωστούμενα», περιγράφει ο Χρήστος Γιαμπουράνης, δείχνοντας ότι ο δρόμος του αγώνα αποτελεί μονόδρομο.
Απλήρωτες υπερωρίες
«Δουλεύουμε με μεγάλες πιέσεις από τους υφισταμένους μας, δέκα ώρες συνεχόμενα μπροστά από έναν υπολογιστή χωρίς κάποιο διάλειμμα, τη στιγμή που κόβονται άδειες και δεν πληρώνονται οι υπερωρίες. Υπάρχουν συναδέλφισσες που έχουν βάλει τα κλάματα», αναφέρει η Κατερίνα, εργαζόμενη σε υποκατάστημα της Speedex, αποτυπώνοντας με γλαφυρό τρόπο τις συνθήκες που επικρατούν στον κλάδο των ταχυμεταφορών. «Εμένα προσωπικά μού έκαναν θέμα επειδή βγήκα να πάρω έναν χυμό, για τέτοιες καταστάσεις μιλάμε. Και όλα αυτά τη στιγμή που κάνουμε τρεις και τέσσερις δουλειές ταυτόχρονα». Υπολογιστής, τηλέφωνο, καταχωρήσεις και τιμολογήσεις αποτελούν την καθημερινότητα ενός υπαλλήλου σε γραφείο ταχυμεταφορών, όπως σημειώνει η Κατερίνα. «Τα παιδιά έξω είναι αντιμέτωπα με άλλους κινδύνους, είναι εκτεθειμένα, ειδικά με τα οχήματα που χρησιμοποιούν. Υπάρχει συνάδελφος που έβαλε μπρος τη μηχανή και κάηκε ολόκληρος, χωρίς βέβαια να υπάρξει κάποια αποζημίωση. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Πηγή:Αυγή