
Σύμφωνα με τον κ. Ντίνο Παντελίδη, μέλος του Δ.Σ. της ΔΟΕ και εκπρόσωπο των Κινήσεων, Συσπειρώσεων, Παρεμβάσεων, οι αναλογίες αυτές αποδεικνύουν ότι οι δαπάνες για την εκπαίδευση μειώνονται στην πράξη περισσότερο από 50%, που ήταν και ο στόχος του Μνημονίου. Αυτή η τάση αναμένεται μάλιστα να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα πάντα με τον κ. Παντελίδη, τα κενά που θα δημιουργηθούν θα καλυφθούν με τρόπους που θα υποβαθμίζουν το εκπαιδευτικό έργο. Αναμένεται αύξηση του μέσου όρου μαθητών ανά τάξη, πάνω από το νόμιμο όριο των 25. Η ίδια η Υπουργός μίλησε άτυπα για αύξηση του ορίου κατά 10%. Επίσης, ήδη παρατηρούνται μετακινήσεις μαθητών σε άλλα σχολεία, συμπτύξεις τμημάτων, ιδιαίτερα στην επαρχία, καθώς και κατάργηση χρήσιμων εκπαιδευτικών μέτρων, όπως η ενισχυτική διδασκαλία, τα τμήματα ένταξης μεταναστών, τα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης κα. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη και κανένα περιθώριο για μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη ή αύξηση των εκπαιδευτικών, ακόμα και στα σχολεία όπου φοιτούν μαθητές με μεγάλες μαθησιακές δυσκολίες, όπως επιτάσσει ο σχετικός νόμος (3699).
Υποχρεωτικές μετακινήσεις και δουλειά σε πολλά σχολεία αναμένεται και για τους εκπαιδευτικούς. Το υπόλοιπο των κενών θα συμπληρωθεί με απασχόληση αναπληρωτών, ωρομίσθιων, ενώ θα ενεργοποιηθεί για πρώτη φορά ο θεσμός των αναπληρωτών μειωμένου ωραρίου. Η τάση για αύξηση των ελαστικά απασχολούμενων εκπαιδευτικών εις βάρος των μονίμων, αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια, αφού, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, είναι σύμφωνη με τις επιταγές του μνημονίου.