Εκδήλωση με θέμα τα 800 Σχολεία “ενιαίου αναμορφωμένου εκπαιδευτικού προγράμματος” οργανώνει την Κυριακή 28 Νοέμβρη στις 11 πμ στον Πύργο της Παιδαγωγικής, η Ριζοσπαστική Κίνηση Εκπαιδευτικών. Όπως αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί στο κάλεσμα, η αναμενόμενη επέκταση των 800 ολοήμερων είναι μέρος μιας συνολικότερης εκπαιδευτικής πολιτικής που αφορά το σύνολο των βαθμίδων της δημόσιας εκπαίδευσης στη χώρα μας.
Είναι αναγκαίο λοιπόν να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος στο εσωτερικό της εκπαιδευτικής κοινότητας για το συγκεκριμένο θέμα, ο οποίος να αμφισβητεί τις επίσημες διακηρύξεις και να θέτει την οπτική των ίδιων των εκπαιδευτικών, ανιχνεύοντας το ρόλο, τους στόχους και τη σκοπιμότητα της επέκτασης των ολοήμερων σχολειών.
Ολόκληρο το κάλεσμα:
Συνάδελφοι,
η κρίση στην οποία αναφερόμαστε όλοι σήμερα δεν είναι ένα διαχειριστικό λάθος, δεν έχει εμφανιστεί από το πουθενά. Αντίθετα, αγγίζει την καρδιά του καπιταλιστικού μοντέλου ανάπτυξης και έχει να κάνει με τις στρατηγικές επιλογές που υιοθέτησαν οι κυβερνητικές εξουσίες στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς. Θεωρούμε ότι καμιά συζήτηση για την εκπαίδευση, το δημόσιο σχολείο και τη γνώση δεν μπορεί να υπάρξει στο κοινωνικό και πολιτικό κενό. Με βάση αυτή την παραδοχή, υποστηρίζουμε ότι κάθε αναφορά στο ‘νέο σχολείο’ και στο ‘ενιαίο αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα’ οφείλει να φωτίζει το συνολικό πλαίσιο των διαρθρωτικών αλλαγών στην ελληνική εκπαίδευση και όχι μία αποσπασματική πλευρά του. Το ενιαίο αναμορφωμένο πρόγραμμα και η αναμενόμενη επέκταση των 800 ολοήμερων είναι μέρος μιας συνολικότερης εκπαιδευτικής πολιτικής που αφορά το σύνολο των βαθμίδων της δημόσιας εκπαίδευσης στη χώρα μας. Πρόκειται για την πολιτική που θέτει τη στόχευση της προσαρμογής του εκπαιδευτικού συστήματος στις νέες κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις.
Ωστόσο, το Υπουργείο και οι καλοπληρωμένοι κονδυλοφόροι του υποστηρίζουν ότι το ‘αναμορφωμένο πρόγραμμα’ οικοδομείται με βάση τις ανάγκες των μαθητών. Είναι, όμως, έτσι; Η δήλωση αυτή σηματοδοτεί μία προφανή και αναντίρρητη θέση; Κατά τη γνώμη μας, είναι αναγκαίο να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος στο εσωτερικό της εκπαιδευτικής κοινότητας για το συγκεκριμένο θέμα, ο οποίος να αμφισβητεί τις επίσημες διακηρύξεις και να θέτει την οπτική των ίδιων των εκπαιδευτικών. Μία δημόσια συζήτηση που θα αποσκοπεί, χωρίς στείρους δογματισμούς, στην απάντηση ερωτημάτων όπως:
Πώς συναρθρώνεται ο θεσμός του ‘ενιαίου αναμορφωμένου εκπαιδευτικού προγράμματος’ με το γενικότερο πλαίσιο της εκπαιδευτικής πολιτικής;
Σε ποιες παιδαγωγικές παραδοχές θεμελιώνεται και ποιον εκπαιδευτικό-κοινωνικό στόχο εξυπηρετεί; Υλοποιεί το συγκεκριμένο νομοθέτημα το δημοκρατικό άνοιγμα του σχολείου όπως δηλώνει το Υπουργείο;
Τι σηματοδοτεί η επέκταση του ωρολόγιου προγράμματος και η εισαγωγή πολλών και διαφορετικών αντικειμένων για την οργάνωση και την προσέγγιση της σχολικής γνώσης;
Πώς συνδέονται όλα αυτά με τις εξελίξεις στο ευρύτερο πεδίο των εργασιακών σχέσεων;
Επειδή, λοιπόν, θεωρούμε κρίσιμη τη συνειδητή άρνηση των εκπαιδευτικών να συμμετέχουν στο παιχνίδι της συναίνεσης που προσπαθεί να κατασκευάσει η κυβέρνηση, επειδή πιστεύουμε ότι το δημόσιο σχολείο είναι υπόθεση όλων μας και η πρόσβαση στην ουσιαστική μόρφωση είναι αδιαμφισβήτητο δικαίωμα του λαού μας, καλούμε όλους τους συναδέλφους και τους γονείς που συμμερίζονται -χωρίς απαραίτητα να ταυτίζονται- (με) τον παραπάνω προβληματισμό στην εκδήλωση-συζήτηση στις 28 Νοεμβρίου και ώρα 11:00 στον Πύργο της Παιδαγωγικής με τίτλο:
800 ΟΛΟΗΜΕΡΑ: ΜΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΟΣ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ