ΣΥΡΙΑ: 500 Νεκροί διαδηλωτές από το Μάρτιο

Της Ιωάννα Διαλεισμά 

Η εξέγερση  πλημμύρισε πια τη χώρα

Ελευθερία, πλουραλισμός, δημοκρατία, δικαιώματα είναι τα αιτήματα του εξεγερμένου λαού της Συρίας. Πυροβολισμοί, συλλήψεις, αιματοκύλισμα, εκτελέσεις διαφωνούντων στρατιωτών είναι η απάντηση του δικτατορικού καθεστώτος του Άσαντ. 500 νεκροί και χιλιάδες τραυματίες και αγνοούμενοι είναι ο απολογισμός των τελευταίων βδομάδων.

Oλα ξεκίνησαν στις 15 Μαρτίου όταν συνελήφθησαν και βασανίστηκαν μαθητές επειδή έγραφαν τη λέξη «Δημοκρατία» σε τοίχους. Την ίδια στιγμή εκατοντάδες μαθητές ξεχύθηκαν στους δρόμους φωνάζοντας «Θα γίνει της Αιγύπτου». Η νεολαιίστικη εξέγερση παρέσυρε ολόκληρο το λαό της Συρίας που διαμόρφωσε αιτήματα και έκτοτε τα διεκδικεί στους δρόμους παρότι οι σκοπευτές έχουν το ελεύθερο να ανοίξουν πυρ. Ήδη ένα από τα βασικά τους αιτήματα ικανοποιήθηκε. Η κυβέρνηση Άσαντ ψήφισε νομοσχέδιο που αίρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ίσχυε για 48 χρόνια. Όμως, ο λαός της Συρίας είναι ανυποχώρητος απαιτώντας την κατάργηση του Ανώτατου Δικαστηρίου Ασφαλείας -που με αποφάσεις του έχει φυλακίσει εκατοντάδες αντιφρονούντες-, τη θεσμοθέτηση του δικαιώματος συμμετοχής σε διαδηλώσεις, την κατάργηση του άρθρου 8 του Συντάγματος που αναγνωρίζει ως μοναδικό νόμιμο κόμμα το κυβερνών κόμμα Μπάαθ κ.λπ. Σαφώς τα αιτήματα των εξεγερμένων δεν είναι ριζοσπαστικά αλλά ύστερα από 50 χρόνια δικτατορίας η αρχή έγινε…

Αυτοοργάνωση και δημοκρατία

Για πρώτη φορά στη Συρία ο κόσμος αυτοοργανώνεται δημιουργώντας τοπικές επιτροπές και Συντονιστικό. Σε κοινή ανακοίνωσή τους υπογραμμίζουν ότι «τα συνθήματα για ελευθερία και αξιοπρέπεια μπορούν να γίνουν πράξη μόνον μέσω μιας ειρηνικής δημοκρατικής αλλαγής». Η επικοινωνία των μελών του Συντονιστικού είναι δύσκολη αφού τα τηλέφωνα παρακολουθούνται και προσπαθούν να επικοινωνήσουν μέσω ιορδανικών δικτύων. Ο Φέρας Ατάσι, μέλος του Συντονιστικού, δήλωσε στο ABC: «Όλα τα τηλέφωνα στις πόλεις έχουν φραγή. Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη. Ο στρατός έχει περικυκλώσει την πόλη Ντέρα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν νεκροί στο δρόμο και ο κόσμος δεν μπορεί να πλησιάσει γιατί θα τους πυροβολήσουν οι ελεύθεροι σκοπευτές. Δεν έχουμε νερό και δεν μπορούμε καν να φάμε ψωμί αφού είναι κομμένο το ρεύμα». «Είναι η πρώτη φορά που ο στρατός στρέφεται εναντίον μας», συνεχίζει ο Φέρας Ατάσι, «προσπαθούν να μας στείλουν ένα αντίστοιχο μήνυμα που έδωσαν κατά τη διάρκεια του πολέμου το 1982 όταν χιλιάδες συμπολίτες μας δολοφονήθηκαν στην πόλη Χαμά. Πιστεύω, όμως, ότι δεν θα ζήσουμε άλλο εμφύλιο. Όλος το έθνος διαδηλώνει, οπότε δεν μπορούν να πουν ότι είναι αντιμέτωποι με έναν εσωτερικό εχθρό που θέλει να καταστρέψει τη χώρα. Όλοι μαζί διεκδικούμε ελευθερία. Ενθαρρυνθήκαμε από το λαό της Τυνησίας και της Αιγύπτου. Η νεολαία πλέον ξέρει πως μπορεί να διεκδικήσει την ελευθερία».
Όταν η δημοσιογράφος τον ρωτά ποιο θα είναι το τέλος, εκείνος τονίζει: «Το καθεστώς έχει τα όπλα και το στρατό, ωστόσο ο λαός έχει ένα μεγάλο στόχο να πετύχει, την ελευθερία. Αν σταματήσουμε τώρα θα γυρίσουμε στην παλιά κατάσταση και χειρότερα. Γι’ αυτό δεν θα σταματήσουμε ποτέ πια να διεκδικούμε. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να σταθεί στο πλευρό μας διεκδικώντας να μας δώσουν το δικαίωμα να διαδηλώνουμε με ασφάλεια».

Δολοφονούν τους «αποστάτες»

Ήδη το καθεστώς έχει αρχίσει να χάνει την επιρροή του στο στρατό. Την περασμένη Πέμπτη στρατιώτες της 5ης μεραρχίας στράφηκαν εναντίον της 4ης για να αποτρέψουν μία ακόμα σφαγή, ενώ τα μπλόκα του στρατού αντικαθίστανται από αστυνομικά, για να αποφευχθούν οι αποστασίες. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής Μαρτύρων της Επανάστασης της 15ης Μαρτίου «στρατιώτες πυροβολούνται εν ψυχρώ όταν αρνούνται να ανοίξουν πυρ εναντίον των διαδηλωτών. Ένας στρατιώτης που πυροβολήθηκε πισώπλατα δήλωσε: «Με πυροβόλησαν γιατί αρνήθηκαν να σκοτώσω τους συμπατριώτες μου». Καταγράφηκαν ακόμα και περιστατικά στρατιωτών που αυτοπυροβολήθηκαν προκειμένου να μην στρέψουν την κάνη εναντίον των αδερφών τους».
Πέρα από το στρατό, το κόμμα Μπάαθ χάνει την επιρροή του και στα ίδια του τα μέλη αφού τις τελευταίες μέρες δήλωσαν την παραίτησή τους 233 μέλη διαμαρτυρόμενα για τις αιματηρές πρακτικές των δυνάμεων καταστολής. «Χωρίς καθόλου λύπη αποχωρούμε από το κόμμα μας που στρέφεται εναντίον του λαού», δήλωσαν οι αποχωρήσαντες.

Κλειδί ο ρόλος του αραβικού κόσμου

Η ιστορική συμφωνία μεταξύ Φατάχ και Χαμάς για δρομολόγηση εκλογών στα παλαιστινιακά εδάφη, που επετεύχθη ύστερα από μεσολάβηση της Αιγύπτου δείχνει ότι η ανάγκη για τη συγκρότηση ενός οργανισμού αντίστοιχου της ιδρυτικής φιλοσοφίας του ΟΗΕ στον αραβικό κόσμο είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Ο Αραβικός Σύνδεσμος έχει αποτύχει, ενώ ο ΟΗΕ έχει μετατραπεί σε οργανισμό διεκδίκησης εξουσίας και δύναμης. Από τον εξεγερμένο αραβικό κόσμο είναι αναγκαίο να ανακύψει ένας οργανισμός που θα εξασφαλίσει τη δημοκρατία και την ελευθερία σε όλες τις χώρες, χωρίς αιματοχυσίες. Μια επέμβαση της Δύσης στην εξεγερμένη Συρία θα ήταν μοιραία για το πολιτικό μέλλον της χώρας. Από την άλλη ο Άσαντ δείχνει ανυποχώρητος και ίσως οι Αίγυπτος και η Τυνησία που βρίσκονται σε μια μεταβατική περίοδο εκδημοκρατισμού είναι οι χώρες που με την παρέμβασή τους θα απέτρεπαν τα χειρότερα.

ΟΗΕ: Ευτυχώς διαφώνησαν

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε την περασμένη Πέμπτη προκειμένου να συζητήσει το προσχέδιο κειμένου-καταδίκης της σφαγής των Σύριων διαδηλωτών από τις δυνάμεις του Άσαντ, που συνέταξαν οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Αγγλίας, της Γερμανίας και της Πορτογαλίας, χωρίς τελικά να καταλήξει κάπου.
Η Ρωσία εναντιώθηκε σε οποιαδήποτε επέμβαση στη Συρία αφού οι εξελίξεις δεν συνιστούν απειλή στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. «Πραγματική απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια θα προκύψει από πιθανή εξωτερική επέμβαση, ακόμα και από προσπάθειες άσκησης πίεσης για να δοθεί λύση ή παίρνοντας το μέρος κάποιου. Τέτοιες προσεγγίσεις οδηγούν σε έναν αέναο κύκλο βίας. Το κείμενο αυτό αποτελεί προτροπή για εμφύλιο πόλεμο», δήλωσε ο Αλεξάντερ Πάνκιν, εκπρόσωπος της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και καταψήφισε το κείμενο.
«Τα κόμματα της Συρίας ελπίζουμε ότι θα λύσουν τις διαφορές τους μέσω του πολιτικού διαλόγου και θα συνεργαστούν προκειμένου να υπάρξει ειρήνη στη χώρα», δήλωσε ο κινέζος πρέσβης Λι Μπαοντόνγκ. Έκκληση για την έναρξη πολιτικού διαλόγου έκανε και η Ινδία, χωρίς επίσης να καταδικάζει το αιματοκύλισμα στη Συρία.
Η Αμερικανίδα πρέσβης στον ΟΗΕ, Σούζαν Ράις κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση «Η κυβέρνησή μου ζητά από το πρόεδρο Άσαντ να αλλάξει πορεία τώρα και να ακούσει τα αιτήματα του λαού του. Επίσης καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει στη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων και να θέσει προ των ευθυνών τους όσους παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Συρία»
«Έξι βδομάδες ύστερα από τις βίαιες ενέργειες εξτρεμιστικών οργανώσεων έχει γίνει πλέον σαφές ότι μοναδικός στόχος τους είναι να ανατρέψουν το καθεστώς. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα ικανοποιήσει αρκετά από τα δίκαια λαϊκά αιτήματα» δήλωσε ο πρέσβης της Συρίας στον ΟΗΕ, Μπασάρ Τζααφάρι, καταλήγοντας ότι η κυβέρνησή του αντιτίθεται σε οιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση στις υποθέσεις της.

ΑΚΟΑ: Στο πλευρό του λαού της Συρίας

Η ΑΚΟΑ με ανακοίνωσή της συμπαραστέκεται στο Συριακό λαό, μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Σε αυτή την τόσο κρίσιμη ιστορική στιγμή, όχι μόνο για τη Συρία αλλά και για την ευρύτερη   Μέση Ανατολή, στεκόμαστε αλληλέγγυοι προς το συριακό λαό, ενώνουμε τη φωνή μας με τη δική του για την άμεση κατάπαυση κάθε βιαιότητας και αυταρχισμού και υπερασπιζόμαστε χωρίς ταλαντεύσεις το αναφαίρετο δικαίωμα του για ελευθερία και δημοκρατία, μακριά από κάθε χειραγώγηση, υποκριτικές κορώνες και γεωπολιτικά παιχνίδια αυτόκλητων «μεσσιών» που τόσο συχνά παρεμβαίνουν, με μόνο στόχο της υπεράσπιση των δικών τους συμφερόντων, καθώς και  οποιουδήποτε άλλου σχεδιασμού θα μπορούσε να βυθίσει για μια ακόμη φορά στο αίμα την πολύπαθη αυτή περιοχή. Ο λαός της Συρίας διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον το οποίο έχει  μόνος του το δικαίωμα να ορίσει κι εμείς είμαστε μαζί του!»

από την Εποχή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αναστολή λειτουργίας για την Αρχιτεκτονική του Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Συσκέψεις για την οικονομία και τη βία στα γήπεδα